Отговори
# 1 425
Училище с подбор не е панацея. Всяко дете е пари, а в частните е още повече пари т.е още по- толерантни са към всяко невъзпитано златно яйце

# 1 426
Училище с подбор не е панацея. Всяко дете е пари, а в частните е още повече пари т.е още по- толерантни са към всяко невъзпитано златно яйце

Предполагам, че зависи от училището, защото ги има всякакви. Има и такива с предостатъчно кандидати, които няма да търпят подобни тормозители.
А иначе училището с подбор определено е много добра идея, даже няма по-добра. Говоря от опит.  В такива училища ( в моя опит СМГ) изобщо няма деца като описаните от StIvanova, нито пък подобна действителност.

# 1 427
Това е някакъв идеален вариант, а на практика нещата са пак по нашенски. И аз имам опит с училище/ училища с подбор Wink

# 1 428
И в тези училища (частни или с подбор) има различни ситуации, но определено не в такива размери и с такава наглост. Иначе - деца са си, при това тийнейджъри.....

Но, да, ако родителят иска спокойна атмосфера и прилично ниво на всички деца, определено си трябва избор за след 4 клас. В кварталните училища е една малка лудница.
Не си спомням по мое време да е имало такива неща. Вярно, че бяха едни различни времена.....

# 1 429
Училище с подбор в нашия град има точно 2 - МГ и НУИ. В МГ не знам колко са паралелките, в НУИ продължават 90% децата, които са там от първи клас.

# 1 430
Мисля, че намерихме отговора на въпроса от темата: резултатите на НВО в национален мащаб са толкова плачевни, защото 98% от децата, които са участвали, не са учили в училища с подбор.

Може би за справяне на проблема МОН трябва да работи в насока откриване на повече на брой училища с подбор. Както е на практика в Германия.

# 1 431
Темата не е за елитните училища и изявените деца. Темата е как да се вдигне поне с малко нивото на простолюдието и дали е възможно това.

# 1 432
Ако в тези училища могат да влизат деца, както в момента в квартално такова, т.е. има много и приемът става символичен, то се обезмисля целия процес на кандидастване и класиране.

Темата не е за елитните училища и изявените деца. Темата е как да се вдигне поне с малко нивото на простолюдието и дали е възможно това.

Промяна в манталитета, очакванията и изискванията на родителите. Почти невъзможно..... А, да, и да спрат да се месят на учителите как да си вършат работата.

# 1 433
И за мен в основата са родителите и семейството, но сега ще се явят защитниците на тезата, че учителите са най най виновни Sunglasses

# 1 434
И за мен в основата са родителите и семейството, но сега ще се явят защитниците на тезата, че учителите са най най виновни Sunglasses

Е, то, как се раздвижи темата, така се появяват две-три съфорумки с една и съща мантра. Все тая, де....нека си пишат.

# 1 435
Мисля, че намерихме отговора на въпроса от темата: резултатите на НВО в национален мащаб са толкова плачевни, защото 98% от децата, които са участвали, не са учили в училища с подбор.

Може би за справяне на проблема МОН трябва да работи в насока откриване на повече на брой училища с подбор. Както е на практика в Германия.

Няма да се получи, защото и сегашните училища с подбор подбират елита. Новите пак ще вземат каквото остане. Все пак децата с желание и способности за учене с високо темпо са около 10%. Хайде 20%.

За останалите според мен няма много шансове преди да се смени манталитетът в семействата.

# 1 436
  • София
Имаше статии преди време за област Смолян - сравнително високи резултати /спрямо средното на другите области/ на НВО и ДЗИ и анализи, че се дължи на това, че учителите/ училището били уважавани. Ще опитам да потърся статиите.

# 1 437
Имаше статии преди време за област Смолян - сравнително високи резултати /спрямо средното на другите области/ на НВО и ДЗИ и анализи, че се дължи на това, че учителите/ училището били уважавани. Ще опитам да потърся статиите.

Това кореспондира с посочената от мен по-напред причина - девалвацията на образованието като ценност, поради което да си образован вече "не е модерно".

# 1 438
Да, така е. Чела съм такива статии. Смолян от години държи много добро ниво. Спомням си, че учителите бяха казали, че има много добра комуникация учител - родител. Абсолютно съм сигурна, че ако тези две страни гледат в една посока и работят заедно в интерес на детето, то ще дръпне напред. Но всичко започва в семейството, каквото и да си говорим

# 1 439
Полезно би било да се потърсят причините защо в обл. Смолян манталитетът по отношение на образованието на децата се различава от този в останалата част на страната.

Общи условия

Активация на акаунт