Отговори
# 195
Нищо не предлагам.
Просто констатирам, че на децата като Севда и сега им се предоставя възможност, която те не ползват.

Кое е елементарното на мисленето ми? Че, когато някой не желае да ползва предоставените му възможности, няма как да го накараш?! Това ли не ти допада....? Понеже това е истината. И да заведеш насила Севда в училище, и десет допълнителни учителя да има, ако тя самата не поиска това, няма да научи и името да си напише.
Иначе нека си живеят, никой не ми пречи на мен. Просто не може да се каже - трябва да ги интегрираме! Може да интегрираш, някой, който иска това. Иначе......

Ти какво предлагаш? Как да накараме Севда да учи и да стане полезна брънка в обществото?

# 196
Темата заби в Сефдите. Пак за тях да мислим, пак на тях блага да предоставяме, да им даваме още и още, да ги молим да се научат да си пишат името  правилно.
Другите, както и сега, да се спасяват.

# 197
Нищо не предлагам.
Просто констатирам, че на децата като Севда и сега им се предоставя възможност, която те не ползват.

Кое е елементарното на мисленето ми? Че, когато някой не желае да ползва предоставените му възможности, няма как да го накараш?! Това ли не ти допада....? Понеже това е истината. И да заведеш насила Севда в училище, и десет допълнителни учителя да има, ако тя самата не поиска това, няма да научи и името да си напише.
Иначе нека си живеят, никой не ми пречи на мен. Просто не може да се каже - трябва да ги интегрираме! Може да интегрираш, някой, който иска това. Иначе......

Ти какво предлагаш? Как да накараме Севда да учи и да стане полезна брънка в обществото?

За какви възможности става въпрос? Виж средните резултати от ДЗИ и НВО - затруднения имат поне 70-80 процента от децата, незвисимо от майчиния им език. Каква грижа за децата? Все едно да  предоставиш на учениците едногодишен задължителен курс по корейски език с по три часа на седмица. Да им дадеш безплатен учебник с йероглифи и учител, който за да преподаде целия материал трябва всеки час да взема по сто нови йероглифа, без да има време за упражнения и повторения и в края на годината да ги изпиташ. Познай какви ще са резултатите - може би няколко деца ще се справят отлично, други, за да смогнат, ще ходят на допълнителни частни уроци, а болшинството ще изкарат оценки между две и три. И най-лошото е, че 80-90 процента ще намразят корейския език и училището. Не е въпросът да предоставяш нещо безплатно и да се сърдиш, че хората са прости и не го искат, а какво точно предоставяш и защо като е толкова добро, според теб, родителите се оплакват?

Последна редакция: сб, 22 юли 2023, 14:05 от Bonikova

# 198
За който не е доволен на безплатното, има ЧУ и всеки има право на избор. В много държави е точно така и дори висшето образование е много по-труднодостъпно, отколкото при нас. Таксите са по джоба на много малко хора, за разлика от България.

Защо намеси корейския език, не е ясно. Но дори и да се въведе подобно на мат, БЕЛ, история и т.н., то изискваното ниво за година няма да е да го говориш и да пишеш есета на него, а на ниво примерно А1, колкото се взема и по АЕ, НЕ в момента от децата за 1 г.

# 199
За какви възможности става въпрос? Виж средните резултати от ДЗИ и НВО - затруднения имат поне 70-80 процента от децата, незвисимо от майчиния им език. Каква грижа за децата? Все едно да  предоставиш на учениците едногодишен задължителен курс по корейски език с по три часа на седмица.

Да де, ама НВО след 7 клас е състезание и ако на 70-80 процента от децата им е лесно за какво класиране говорим?
А и да сравняваш изискванията за НВО с корейски е абсурдно подбран аргумент.

# 200
Soul Free, нали обянсяваше, че Севда я мързи, въпреки че и е предоставено безплатно образование? Сега изведнъж, ако не и харесва да ходи в частно училище? Хайде да си изясниш позицията?
          Честно казано, частните училища, не ме вълнуват особено. Но виж - за държавните трябва да сме загрижени всички, защото те се финансират от нас - родителите, чрез нашите данъци и е редно да очакваме МОН да предлага качествено образование за нашите/всички деца там.

# 201
Да, ако става въпрос за циганите - тях ги мързи, не се възползват от дадените им възможности.

Ти говориш за:

За какви възможности става въпрос? Виж средните резултати от ДЗИ и НВО - затруднения имат поне 70-80 процента от децата,......

....и как ще ги караме да учат корейски? Айде, уточни се по коя тема да коментираме. Явно изказът ти е неясен за четящата аудитория.

# 202
За какви възможности става въпрос? Виж средните резултати от ДЗИ и НВО - затруднения имат поне 70-80 процента от децата, незвисимо от майчиния им език. Каква грижа за децата? Все едно да  предоставиш на учениците едногодишен задължителен курс по корейски език с по три часа на седмица.

Да де, ама НВО след 7 клас е състезание и ако на 70-80 процента от децата им е лесно за какво класиране говорим?
А и да сравняваш изискванията за НВО с корейски е абсурдно подбран аргумент.

Виж средните резултатите от НВО в 10 клас, които не са задължителни, с тях не се кандидатства и ясно показват нивото на подготовка - ами и те са трагични.

Последна редакция: сб, 22 юли 2023, 15:51 от Bonikova

# 203

Сама го каза - различни усилия, различни умения, различен подход. А таксата за уроците е съобразена с "малкото усилия". Ако искаш някой да положи големите трябва да е за много висока такса и със специалната уговорка, че изискваш 35 точки, да е ясно изначално.
Ами то не пречи да направиш първа консултация, да видиш детето, да кажеш какво може да постигнеш с него, да си кажеш цената, пък родителят решава да плати или не.
Аз съм плащала години занимания с логопед на детето. Смених 3- ма. Нито в един момент, някой от тях не каза, тя е труден случай, няма да работя с нея. Имаше и много тежки случаи и логопедите пак се занимаваха. Отиваш, правят диагностика, казват си цената и започват работа. Може би затова и при частните учители съм очаквала това. На мен ми е пределно ясно, че отличник детето, дори и с учители от СМГ няма да стане, но с малко професионална помощ може да стигне стабилно средно ниво, за точки на НВО колкото толкова.

# 204
Да, ако става въпрос за циганите - тях ги мързи, не се възползват от дадените им възможности.

Когато на едно дете му е трудно, независимо българче или ромче, е редно да положиш усилия да му помогнеш. Най-лесно е да го обвиниш, че го мързи.

# 205

Когато на едно дете му е трудно, независимо българче или ромче, е редно да положиш усилия да му помогнеш. Най-лесно е да го обвиниш, че го мързи.

Какво точно усилия предлагаш? Да им държиш ръката и да ги молиш да учат?!?! Да не би нещо да не им е предоставено - ресурсни учители, логопеди, психолози... както и на другите, имащи нужда от помощ. Щом не се възползват от нея, значи насила няма как да ги научиш. Още няма измислен метод да ти наливат знанията с канче.

Ако някой родител счита направеното от държавата и в частност обществото за недостатъчно (обикновено българи), вади средства и доплаща - курсове, уроци, ЧУ.
Както казах, дори тук се прави много повече за децата и образованието е много по-достъпно от на други места по света.

# 206
Четящата аудитория перфектно разбира изказа на Боникова, също и идеята на изказването. Част от аудиторията също така е съгласна с нея.
 Причината Севда да не се възползва от безплатното образование е, че въпросната услуга не е подходяща. Просто е.

# 207
Защо да не е подходяща? Образованието се прави за средното ниво деца. Ако Севда не желае  да учи, какво правим? Този въпрос задавам няколко пъти. Кой ще я накара, как ще я накара и защо да я кара изобщо да се образова?!? Интеграцията става с желание, няма друг начин.

Какво точно не им е предоставено на Севдите, че да са дискриминирани? Конкретно.

# 208
За Севдите и аз мисля, че държавата е направила много. Защото на Севда и трябва да знае да пише, да може да си попълни документи сама, да смята елементарно, обаче много Севди не искат. А според мен работа е на държавата да намери начин да искат.

# 209
Защо да не е подходяща? Образованието се прави за средното ниво деца. Ако Севда не желае  да учи, какво правим? Този въпрос задавам няколко пъти. Кой ще я накара, как ще я накара и защо да я кара изобщо да се образова?!? Интеграцията става с желание, няма друг начин.

Какво точно не им е предоставено на Севдите, че да са дискриминирани? Конкретно.

След като образованието се прави за средно ниво деца, защо според теб, 70 процента от децата не могат да се справят с изпитите добре - сигурно всички ги мързи?
     Когато учебниците са пишат на все по-неразбираем за децата език и не са съобразени с възрастовите им особености, непрекъснато се сваля материал от горните класове надолу, увеличават се часовете и предметите, как точно очакваш учениците да се справят? Питам не конкретно за деца от малцинствата, а за всички нашите деца?
       И на учителите им е трудно, защото и те виждат че не могат да смогнат да си предадат уроците, да затвърдят знания и много от тях се отказват от професията си.

Последна редакция: сб, 22 юли 2023, 17:16 от Bonikova

Общи условия

Активация на акаунт