Отговори
# 180
От коя камбанария?
Моето дете и три още много близки деца бяха национални състезатели, но не се отнасям с пренебрежение към Сефда...защото знам, че точно Сефдите трябва да ограмотим ако искаме да просперираме. Ние нашите сме ги образовали.

# 181
Това е така, но самата Севда не го иска. Няма как да я образоваш, ако ще и кълбета да правиш, щом тя няма желание да се образова. А тя не иска, понеже е по-лесно да не учиш, да лежиш на помощи и да се оплакваш колко е несправедливо към теб да си от малцинството и колко си дискриминиран, въпреки че получаваш повече пари от някои работещи хора.

# 182
Въпросът е как да се промени това мислене.
Както и да не ходиш да просиш по телевизията пари, когато на врата ти виси 1кг злато..

# 183
Това със златото не съм го видяла, т.е. гледах репортажа, обаче злато не  видях, но както и да е... Дори и да са имали злато, ако държавата подпомага някого, защо друг да не подпомогне при едни и същи обстоятелства (в случая наводнение)?
Севдите няма да променят мисленето си. Както казах - битието определя съзнанието. Ако е живяла в гетото, на  10 години почва да мисли за бебета и на 12-13 вече ражда. Кога точно да им се промени съзнанието, как да стане?!? И сто реформи да има, и двеста напъна за интеграция, те просто са си такива...

ПС: Има и роми, които са си нормални хора с нормални семейства и работа. Те обаче не са "Сефди" и там животът им е съвсем различен и приличен.

# 184
От коя камбанария?
Моето дете и три още много близки деца бяха национални състезатели, но не се отнасям с пренебрежение към Сефда...защото знам, че точно Сефдите трябва да ограмотим ако искаме да просперираме. Ние нашите сме ги образовали.

ОК,  но нали и аз предлагам именно да ОГРАМОТИМ Сефдите, защото да ги изучиш на синуси, косинуси и тангенси или на развиване на теми е кауза пердута, не си ли съгласна?

# 185
Това е така, но самата Севда не го иска. Няма как да я образоваш, ако ще и кълбета да правиш, щом тя няма желание да се образова. А тя не иска, понеже е по-лесно да не учиш, да лежиш на помощи и да се оплакваш колко е несправедливо към теб да си от малцинството и колко си дискриминиран, въпреки че получаваш повече пари от някои работещи хора.
От поста ти изглежда, че ще е лесно да ограмотиш Сефда, просто трябва да и направиш труден живота без образование и да добавиш някакви стимули при добро представяне в ограмотяването.
Абсолютно съм за подкрепа на деца, стигнали до чужди университети и/или международни състезания с отличия, но при условие, че след дипломиране се върнат в България и работят тук поне 10-15 г.
Не!  Много голямо Не.
 Какво ще е следващото, да затворим границите?

# 186
Черна станция, съгласна съм. Не съм съгласна със сегрегацията, че ако си се родила Сефда там ти и мястото.

Soul Free, предполагам имаш умна телевизия, върни си и ще видиш, че става въпрос точно за циганско мислене.... тя държавата ми е длъжна. Няма как такива хора да са ми пример, ако и да са българи.

# 187
Абсолютно съм за подкрепа на деца, стигнали до чужди университети и/или международни състезания с отличия, но при условие, че след дипломиране се върнат в България и работят тук поне 10-15 г.
Не!  Много голямо Не.
 Какво ще е следващото, да затворим границите?

Тогава си търсят начин за финасиране, различен от подпомагане от държавата.

Черна станция, съгласна съм. Не съм съгласна със сегрегацията, че ако си се родила Сефда там ти и мястото.

Не ти е там мястото, ако ти "светне", че има друг живот и направиш усилие да се измъкнеш. Никой не ти е длъжен. Държавата прави доста за Севдите, безплатното образование не е никак малко. Само да има кой да учи.

Soul Free, предполагам имаш умна телевизия, върни си и ще видиш, че става въпрос точно за циганско мислене.... тя държавата ми е длъжна. Няма как такива хора да са ми пример, ако и да са българи.

Честно казано, не смятам да си губя времето да гледам повторно и да разследвам има ли злато, няма ли и какво точно се казва. Независимо от мисленето на въпросната госпожа, факт е, че на ХХХ дават помощ за наводнението, а на нея ѝ е отказано. Друг е въпросът, че тази помощ няма да стигне за нищо, но говорим за принцип.
Ако откажат на "Сефда", ще се вдигне целия катун с лопати и колове, ще налитат на бой и ще сипят заплахи.

# 188

laurentin, защо отказват? Имат твърде много ученици ли.
За съжаление, отказват защото не е отличтик. Писах по- напред, по независещи от детето причини има трудности с материала,3,4,5, но учителките, на които попаднах, искат по- високо ниво, за да им плащам.

# 189
Пусни обява, че търсите учител за попълване на пропуски в училищен материал. Мисля, че и завършващи ученици от МГ също могат да са от полза.

....искат по- високо ниво, за да им плащам.

Това не го разбрах.

# 190
Soul Free, циганският манталитет от българи ми е силно противен, меко казано..

laurentin, за кой град става въпрос?

# 191

laurentin, защо отказват? Имат твърде много ученици ли.
За съжаление, отказват защото не е отличтик. Писах по- напред, по независещи от детето причини има трудности с материала,3,4,5, но учителките, на които попаднах, искат по- високо ниво, за да им плащам.
Всички искат с малко усилия, за да работят с добрите ученици. Номерът е да подготвиш дете като моето да изкара 35т. Усилието за такова дете е огромно, трябва да се намерят подходи, да се стигне до детето и да се обясни по понятен за него начин, абе да станеш магьосник. Къде по-лесно е да запълниш някой е друг пропуск със стандартен подход на дете, което и само изкарва 50+ точки и то да изкара 70 или дете, което може и само да изкара 80+ да му помогнеш да изкара 95. Никой не отрича усилията, които полагат тези деца, но никой не вижда усилията на деца като моето и на Лорентин, а то не е по-малко,  от страна на обучаващия е като сизифовски труд - огромно и неблагодарно. Затова нашите деца са нежелани и в добрите училища, и от частните учители.
И Севда е нежелана. Защото трябва много по-голямо усилие да бъде ограмотено и задържана в системата. Много лесно се казва, че нашите деца или Севда толкова могат и не се стараят. Ама само с голо старание не става. Трябва и насрещна подкрепа. Трябва един Бойчо Огнянов, който да говори с тях на език, който могат да разберат.
За да направиш един хляб не е достатъчно да ти дадат брашно, вода и мая. Трябва някой да те научи, да ти покаже - пропорциите, кое след кое. Ако не можеш да четеш, но ти дадат написана рецепта ще разбереш ли? Ако нямаш устройство и интернет ще можеш ли да изгледаш клипче в ютуб? Да, има го там, но ти имаш ли достъп? Надяваме на децата буквар и не им казваме "Чети", а ги учим - букви, срички, думи...

# 192
Защо да е нежелана - дадени са ѝ безплатни детска градина, училище, учебници, дават се помощи...! С кое е нежелана? Самата тя няма желание, понеже не познава друго освен катуна. Ако живее от бебе в нормална среда, нещата ще са различни. Няма как да искаш да си професор, когато майка ти дори не знае какво означава тази дума.
Каква точно по-голяма подкрепа да им се дава? Да ходи някой да ѝ държи ръката и да я умолява да научи таблицата и азбуката?!?

# 193
Всички искат с малко усилия, за да работят с добрите ученици. Номерът е да подготвиш дете като моето да изкара 35т. Усилието за такова дете е огромно, трябва да се намерят подходи, да се стигне до детето и да се обясни по понятен за него начин, абе да станеш магьосник. Къде по-лесно е да запълниш някой е друг пропуск със стандартен подход на дете, което и само изкарва 50+ точки и то да изкара 70 или дете, което може и само да изкара 80+ да му помогнеш да изкара 95.

Сама го каза - различни усилия, различни умения, различен подход. А таксата за уроците е съобразена с "малкото усилия". Ако искаш някой да положи големите трябва да е за много висока такса и със специалната уговорка, че изискваш 35 точки, да е ясно изначално.

# 194
Soul Free, ти какво предлагаш? Да ги ликвидираме ли тези деца като Севда, защото са тъпи и са имали лошия късмет да се родят в гетото ли?
Някак не мога да приема такова мислене.. твърде елементарно ми е..

Общи условия

Активация на акаунт