Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 24

• 32 596
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
Каква беля да стане при пътуване със самолет?
В средата на седмия месец летях с пълното одобрение на АГ. С пет мутации съм и с няколко загуби. Беля не е станала. Тромбофилията не е болест. Още повече, че сте на терапия.

# 226
На мен моя АГ ми беше забранил пътуване със самолет в първия триместър. С кола беше казал до 100тина км. Ако се налага по-дълго пътуване, да спирам за почивки от 10-15 мин., в които да се разхождам.

# 227
На мен първаночално ми разрешиха, но после след като получих хематом ми казаха да си лежа и да не пътувам никъде. Но аз съм с Лайден. Забраната си важеше за цялата бременност. За пътуване с кола също в рамките на не повече от час и то по приличен път. Разбира се, тук има голямо значение на всеки предисторията и придружаващи оплаквания. Аз прецених, че не ми се рискува и да се самообвинявам след това, ако имам някакви усложнения.
Ако решите да пътувате, непременно станете поне 1-2 пъти да се раздвижите по коридорчето. Има много бременни пътуващи нон-стоп и едва ли всички са без мутации, повечето дори не подозират за тях.

# 228
Аз летях в 7 г.с. някъде и даже първата инжекция бихме на летището. АГ каза да си  взимам терапията с мен, да си пия всичко, да почивам, да се пазя от жеги, море и тн. И всичко ще е наред.

# 229
3 часа след положителен тест съм пътувала със самолет. В 12 седмица 8 часа с кола, в 16 10 часа със самолет пак. Тогава дори не знаех какви и колко тегави мутации съм имала. Стотици хиляди бременни пътуват по същия начин. Няма нужда от излишна паника.

# 230
  • София
Благодаря ви за отговорите! 🙂

# 231
Аз не мисля, че някой всява паника. Всеки сподели какви съвети е получил от лекаря си. Дамата сама ще прецени как да действа.
Съветите за пътуванията ми бяха дадени преди да знам, че имам тромбофилия.

# 232
Мини, къде съм те споменала, че се припозна?
Това е моят опит, аз имам Лайден и още куп мутации. Прекарала съм 5 месеца от бременността си на легло. Дори не знаех за тромбофилията тогава. Родих живо и здраво, доносено дете ден преди термин.
До преди да ме хоризонтират си живеех живота и това няма общо със състоянието, в което изпаднах след това.
Бременността не е болест, тромбофилията също.
Ако момичето няма отлепвания, хематоми и т.н не виждам какъв е проблемът да пътува.

# 233
Hearty, ако искаш да се заяждаш с някой, сгрешила си човека. Не мисля да ти влизам в тона.

# 234
Явно беше за мен 😄 човек не знае какво ще му се получи и не е застрахован. Не съм всявала страх, а изказах личния си опит.
Напоследък само някакви излишни заяждания в тази тема.
Дамата сама да си реши след като няма забрана от АГ.
Темата е за взаимопомощ и споделяне на опит. Ако не бяха някои момичета, които се включват макар отдавна да са родили и да нямат нужда да следват темите, нямаше нито да съм толкова бдителна към всякакви сигнали от тялото си, нито да търся специалисти обръщащи внимание на тромбофилията. Нека се смята за страх и излишна предпазливост. 🙂

# 235
Всъщност не беше за никоя от вас. Wink Ако беше, знам как да използвам цитати.
Не разбрах къде видяхте заяждане. Особено пък ти, Мини. Винаги съм била изключително добронамерена с теб. Не знам какъв ти е проблема.
Вие споделяте за страхове, аз споделих опит, който имам с високорискови мутации и множество пътувания. И да, темата е преди всичко за взаимопомощ.
И специално Номад за теб, сама си написала, че си била с хематом. Съвсем нормално е да не пътуваш със самолет, освен ако не ти е жизненоважно. Това са две различни неща.
Дайте да не превръщаме темата в лична вендета, защото няма никакъв смисъл.

Малко факти от източници:
Цитат
However, in pregnant travellers with additional VTE risk factors, such as inherited thrombophilia, obesity or recent surgery, the risk of VTE is likely higher. Performing similar calculations, Karsanji et al. extrapolated the estimated VTE risk during pregnancy after a single flight for various thrombophilias. Women with rare, severe forms of thrombophilia such as homozygous Factor V Leiden, homozygous prothrombin gene mutation and severe antithrombin deficiency should already be on VTE prophylaxis throughout pregnancy as per current guidelines, regardless of whether they travel. For the common thrombophilias (e.g. heterozygous Factor V Leiden or prothrombin gene mutations), the risk of travel-associated VTE is still low, estimated at < 1%, which is suggested by the authors as the risk threshold point below which thromboprophylaxis may not be required. However, in post-partum woman with certain thrombophilias, the additional risk of travel based on calculated estimates can raise the VTE risk to > 1%, especially if there is a family history of VTE, such that pharmacologic prophylaxis to cover the period of travel may be indicated.
Цитат
A unique aspect of Karsanji et al.’s review is their calculation of the risk of travel-associated VTE in pregnant women at different levels of VTE risk, e.g. women with and without thrombophilia, and in the antepartum and post-partum period. These calculations are made based on a multiplicative effect, which they acknowledge is an assumption.
Цитат
For VTE risk in pregnant travellers without known thrombophilia (the majority of pregnant travellers), the calculation method noted above yields the risk estimates of low magnitude, < 1%, and if the relative risks of VTE in pregnancy and air travel are added rather than multiplied, the risk estimate is even lower, at 0.3 per 1000 pregnant travellers. These extrapolated indirect measures signal a low risk of VTE after a single episode of air travel in the average pregnant woman without additional risk factors.

https://academic.oup.com/jtm/article/27/2/taz084/5625777 Цялото изследване за любопитните.

# 236
Конкретно аз страхове не съм споделяла, а мнението на гинеколога ми относно пътуването, което е видно в поста ми. Нямам проблем, Hearty. Конкретният пост за мен беше заядлив. И отговора ми е конкретно към него, което не означава че казвам, че не си била добронамерена към мен.

# 237
Момичета, дали някоя от вас има телефона на др Христов в Надежда? Една моя приятелка е с много скъсена шийка, но успя да си запази час чак за след месец. Благодаря предварително!

# 238

Здравейте, ще пусна и другите два фактора, но тези как ги тълкувате? Трябва ли да правя консултация с хематолог и може ли заради тази мутация да имам проблем със задържането на Б? Тепърва започвам да чета по темата, тъй като имам една нормална Б и след това извънматочна и биохимична и още не знам нищо за тромбофилията и т.н

# 239
Здравейте. Днес ми излязоха резултатите за тромбофилия и понеже нямам абсолютно никаква представа, моля да коментирате имам ли тромбофилия, какви са резултатите, високо или нискорискови? Имам пусната и коагулация преди 2 седмици и Д-димер беше 0.7 , реф.стойност до 0.3
Приемам единствено от скоро вит. Д и вит. Б 12

Общи условия

Активация на акаунт