Избор на столче за кола - 5

• 37 330
  • 479
  •   1
Отговори
# 465
Имах проблеми, когато трябваше да сложа бебето си на столче в колата. Беше вече 8 - 9 месеца, сядаше на бебешки стол за хранене, но отказваше с плач колана на столчето в колата. Мислех, че столът е неудобен в колата, купих нов, взех използвано столче от приятелка, но смяната на столове не помогна. Пътуването беше кошмар, но тогава друга приятелка ме успокои, че трябва да го оставя да свикне и смяната на столове няма да помогне. Въоръжих се с търпение и пътувахме само на кратки разстояния, постепенно бебчо се умълча, пусках детски песнички, увеличихме километрите и свикна да пътува гушкайки се с плюшена играчка.

# 466
  • 🌊
Предварително се извинявам, защото нямам опит с материята - първо дете, първо столче.
Ще пътуваме общо взето от раждането с кола, която има изофикс. Четох сайтовете на ADAC & VTI, групите във фейсбук, тази тема и се спрях на модели, които присъстват там или поне се споменават марките:
AXKID SPINKID 2
JOIE I-PRODIGI
Joie - I-Spin, 360°

Идея си нямам как ще расте детето, нито поведението му, затова исках и вариант, който се върти и по посока на движението, който да може да ползваме след втора-трета година.

Не мога да избера. Лошото е, че не знам и какво да гледам освен независимите тестове и монтирането.

# 467
Скоро правих консултация с Деца на борда за столче за кола. Там ми разказаха, че няма столче за кола, което да вози в посока на движението и да е минало VTI теста. Всички столчета минали този тест са в посока обратна на движението. Ние взехме такова, което се върти на 180 градуса, за да е по-лесно поставянето на бебето в него. За мен е голямо удобство. На Be Safe се спряхме и за момента сме много доволни. В офиса им можехме да ги видим и да поставим бебето в кошчето, за да видим как ще стои. Но нашето бебе е  на почти 5 месеца. Първоначално си мислехме да вземем столче под наем от тях и после да избираме, но в крайна сметка директно взехме и ни го и монтираха. Монтажа не е сложен, но не се занимавахме с това.

За конкретните модели нищо не мога да кажа, но от двете изброени марки бих се спряла на AXKID. Мисля, че тази марка имат само модели, които са в посока обратна на движението. Посоченият модел Axkid Spinkid също мисля, че е такъв. Ние ползвахме първоначално една кошница на Joie, която се води до година и половина. На 4 месеца и вече беше тясна частта на главата и я стискаше. Съответно като я сложехме и започваше рев.  Като махнахме плата да я изперем, за да я върнем изглеждаше като да е правена в час по трудово в училище. Споменатите модели на Joie са по-горен клас и вероятно ще са  доста по-добри. Иначе ползваме и количка на Joie, която става и за кошницата, но не мога да кажа, че сме доволни и от нея. Но не сме ги купували, а ги ползваме временно.

# 468
Ние сме с Joie - I-Spin, 360° и за сега сме доволни. 😊

# 469
В едната кола сме със столче Carello, но трябва да вземем и за моята. Моята кола е двуврата и малка. Със сигурност няма да го слагам на предната седалка.
По това, което чета, не трябва да се върти на 360?
Тези столчета, besafe отделна база ли трябва да се купува или вървят заедно? Бебето сега е на месец и половина.

# 470
Здравейте!
В търсене съм на добро столче 0-4г, което се монтира с колани. Ако някой има препоръка, ще се радвам да я чуя.

# 471
Здравейте!
Доста време обмислях закупуване на количка 3в1 със столче за кола, но прочетох че това въобще не е безопасен вариант. Търся предложения за столче за периода от новородено до възможно най-голяма възраст.
Понеже се образовам главно от чуждестранни клипове и материали, четох, че столчетата за кола са за кратко ползване и трябва да се правят чести почивки, понеже заради свитата поза на бебето вътре има риск от задушаване, дори има данни за задушили се деца, особено оставени да спят в столчето.
Като се има предвид препоръките бебето да лежи на твърда равна повърхност, кое би било най-адекватното столче?

# 472
Ние се спряхме на Be safe Go beyond за новородено с база и Be Safe Beyond 360 след 12-18 месеца. Тоест две столчета и една база.
Казвам защо:
1. Минали са най-сериозните краш тестове за безопасност
2. Мъжа ми държеше кошчето да се върти на 180 градуса. Има и опция за легнало положение.
3. Държахме столчето за по-голямо дете да има опция и за седене по посока на движението, ако да кажем след 4 годишна възраст не иска да седи в обратна посока на движението.
4. Ако дай Боже имаме второ дете ще купим само още една база и ще разменим столчетата.
Не е евтино признавам, но дай Боже скоро да я возил и да сме доволни. ☺

# 473
Еми, ако държиш на VTI теста и двата модела нямат този тест. Иначе въртенето на 180 градуса е много удобно за поставяне на бебето.

# 474

Според сайта им са одобрени.

# 475
Besafe Beyond е ето този модел:

https://kidsonboard.bg/product/besafe-beyond-stolche-za-kola/

Този модел се върти само на 180 градуса и може да се вози детето само в посока обратна на движението.  И той има VTI тест. По това се познават моделите имащи VTI

Besafe Beyond 360 се върти на 360 градуса и може детето да се вози и в посока на движението. Този модел няма VTI. Няколко поста по-нагоре съм споделила информация, че няма столче за кола, което да може да вози в посока на движението и да има VTI тест.

Все пак това, че нямат този тест не значи, че не е ок столчето или кошчето. Теста е доброволен и фирмата производител решават дали да подадат заявки в участие на този тест.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 19:00 от Пълнолуние

# 476
Специално в сайта на Be safe моделите, които те препоръчват са за деца над 6 месеца. В какво возим детето докато достигне тази възраст?

# 477
Може да разгледаш и модели на Axkid. Например този е от раждането, но до колкото знам не може да вози в посока на движението.

https://www.roshko.bg/stolche-za-kola-axkid-one-3-ot-razhdaneto- … glacier-lake-blue

До колкото знам кошницата Besafe Go Beyond и Beyond ползват една и съща база. Ползва се първо кошницата до определен период и след това столчето. Но не излиза и този вариант евтин.

Кошниците си имат и предимства, като сенник. Столчетата за кола нямат такъв. Отделно някои кошници са съвместими с шаситата на някои колички и ако бебето е заспало може да го вземеш с кошницата и да се приберете. Столчето няма дръжка за да го направиш това.

# 478
Ние сме с  Go Beyond  и засега съм доволна, бебето спи спокойно там. За Акскид имаше споделено мнение преди няколко страници, че тези металните отстрани се награвят много лятото и мен това ме отказа, а също  и че няма завъртане да поставяне на бебето.
След цяло лято ползване на столче за кола виждам още повече колко е резонно това с нагряването - при високи темп дори платът пари, представям си за метал. Аз даже си купих UV калъф, но честно казано трудно го слагах с една ръка, докато държа бебето с другата.

# 479
  • Варна
Специално в сайта на Be safe моделите, които те препоръчват са за деца над 6 месеца. В какво возим детето докато достигне тази възраст?

BeSafe имат няколко модела от раждането, това са:

iZi Go Modular - до 74 см./13 кг. (до 12 месеца) само обратно на движението
Go Beyond - до 87 см./ 13кг. (15 месеца) само обратно на движението
iZi Turn B - до 105 см./ 18 кг. (4 год.)
iZi Twist B - до 105 см./ 18 кг. (4 год.) - аналогичен на iZi Turn B, но само обратно на движението с Plus test
Stretch B - до 125 см./36 кг. (6 год.) - само обратно на движението с Plus test

И разбира се BeSafe препоръчват всичките си модели, според нуждите на родителите.

Общи условия

Активация на акаунт