Бърз кредит за почивка.

• 10 969
  • 218
  •   1
Отговори
# 105
Тази тема цялата трябва да се пейстне в "Бедността избор ли е". Нали там се обсъждаше как всеки има право на почивка. Явно не каква да е почивка, а 10 дни за по 400 лева на ден. Можете да си намалите и дните, и разходите за хотел, и така ще се вместите в бюджета.
В САЩ се разграничават broke от poor. Ама е много дълга тема, за да пиша от телефон.

# 106
Аз бих се опитала да организирам по-евтина почивка в тази ситуация. Правила съм го преди години, 2000г. със сестра ми имахме резервация за 10нощувки в ММЦ Приморско, на Автогара София ни откраднаха парите за почивка ( тогава не бяха толкова разпространени банковите карти). Отидохме в агенцията, в която бяхме предплатили, върнаха си ни всички пари обратно, като им обяснихме ситуацията, взехме малко пари на заем и отидохме за 5нощувки на Китен. Бяхме в частна квартира, банята деляхме с едно семейство, но прекарахме добре. Не бих се отказала съвсем от почивка, животът е кратък. С моя мъж от както се събрахме да живеем заедно за почти 14години сме отишли на 3почивки като семейство. Последната Коледа преди да умре, той говореше на баща ми за почивките ни във Варна, като гаджета, много я обичаше тая Варна и каза нещо, което ме потресе:"Хубаво беше, но свърши. " Тогава си мислех, какви глупости говори, тепърва детето расте и няма да иска с нас, ще си ходим пък дори и само двамата и след 3 месеца инфаркт. Всяко семейство според мен трябва да прекара поне няколко дни, поне веднъж годишно заедно, на различно място. И не е същото, като да си вземеш отпуската и да ходиш по басейни или да си седиш до басейна в двора. Но и 4000лв. не бих дала, ако ги нямам, на нас най-хубавите ни почивки са били на квартири, с храна на свободно, дори със споделена баня повечето пъти.

# 107
Ние така обичаме, всяка година на различно място.
Редуваме планините. И пролет и лятото ходим, като обичам не олинклузив, а където искам, там да обядвам, вечерям или пия сутрешното кафе.  
Да почувствам духа на региона.
Но ние посещаваме през деня и исторически забележителности в района, крепости, музеи, манастири.
  Но само по ресторантчета хапваме през цялата седмица, когато сме на почивка. Но и не ядем много, достатъчно ми е таратор с шишче и хубава пърленка.
  Не си падаме по щайги с домати и хладилни чанти със замразени меса, когато сме отпуск.
  А кредит, ужас. Все едно да харча пари, които не са мои.
 А аз обичам свобода. Любимата ми дестинация са Западни Родопи, района на Девин.

Последна редакция: нд, 09 юли 2023, 13:52 от kristinia

# 108
Като чета темата, имам чувството, че някой друг ви пазарува и плаща сметките. Хлябът и киселото мляко имате ли идея на каква цена се продават на промоция в момента?
Бърз кредит не бих теглила, но малък потребителски - да. Финансова култура е да сметнеш дали инфлацията, или лихвата по кредита е по-голяма. При официална инфлация от 15,3% и двойна цена на киселото мляко спрямо юли м.г. некси предпочитам да ида сега на почивка с твърда вноска 120 лв, вместо да спестявам по 120, които догодина няма да са със същата покупателна способност.
Ако говорим за черги, хора със средна по НСИ заплата не могат да си купят дори хладилник Беко, кво остава за Смег.

# 109
  • Пловдив
Финансова култура не е ли да не очакваш да има такива будали кредитодатели, които при очаквана инфлация да дават кредити с лихва, по-малка от инфлацията? Wink

Няма да ти излезе по-изгодно кредитът от спестяването, споко. Далече сме от тоя сладък трепет за всички любители на кредити.

# 110
Като чета темата, имам чувството, че някой друг ви пазарува и плаща сметките. Хлябът и киселото мляко имате ли идея на каква цена се продават на промоция в момента?
Бърз кредит не бих теглила, но малък потребителски - да. Финансова култура е да сметнеш дали инфлацията, или лихвата по кредита е по-голяма. При официална инфлация от 15,3% и двойна цена на киселото мляко спрямо юли м.г. некси предпочитам да ида сега на почивка с твърда вноска 120 лв, вместо да спестявам по 120, които догодина няма да са със същата покупателна способност.
Ако говорим за черги, хора със средна по НСИ заплата не могат да си купят дори хладилник Беко, кво остава за Смег.

Моите уважения Нарциса, може изчисленията ви да са правилни, но кредит за почивка не е добра идея. Наистина има инфлация, която изяжда покупателната способност. Заем за ипотека, да, имотът ако се ползва или е инвестиция е добра идея, за автомобил, ако ви трябва за работа, но почивка... не ми звучи разумно. Може и да съм твърде консервативна, но не бих взела заем за почивка. За мен финасовата култура е да харчиш по-малко, отколкото изкарваш и в идеалният случай да инвестираш разликата. Това последното не е за всеки, разбира се. Кредитите са не само лихва, има застраховки и такси и може да се окаже, че връщате почти двойно.

# 111
Хубаво, ама ако се следват точно вашите съвети, никой с под 2 бона заплата няма да има право ни на почивка, ни на уреди, ни на ипотека. Аз лично не виждам смисъл да се стискам, ако има вариант. Със заплата 1250-1500 и наем 500 аз не можех да си позволя никаква почивка сама, камо ли да плащам за още някого, както е например Мама Ру с подобно, даже още по-ниско възнаграждение от мен. Поне не и такава, която не предполага да дам 300 лв за гориво, да мъкна хладилника с мен и да ми влизат буболечки в...

П.п. с каква лихва ще е хипотетичният кредит е точно хипотеза. Миналата година като си теглих кредита за висшето, инфлацията не беше 15+...

# 112
  • Германия
Не знам защо е толкова трудно за някои хора да го разберат, но като нямаш пари за почивка, няма да ходиш. Много е просто. Или ще ходиш на такава почивка, каквато можеш да си платиш. Или ще ходиш на по-големи почивки всяка втора година. Има всякакви варианти, но да се вземе кредит е.. малоумно.

То е като да отидеш на ресторант, да ядеш и пиеш и като дойде сметката да кажеш “упс, не мога да платя, нямам пари”.

# 113
Ти поръчваш, без да си видяла цените?
Е, другите не сме така.
Много ми е интересно да чета необмислени изказвания кой има право да ходи на почивка. Ок, ако работи прошлякът за 1000 лв в прованса, не може да даде 4000 за почивка... а при 5к личен доход месечно в София почивка за 20к - имат ли хората разрешението ви?

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 15:44 от Нарцùса

# 114
Не става въпрос за нечие разрешение, става въпрос за отговорност и финансова грамотност. Иначе всеки е свободен да прави каквото иска, все пак няма ние да му връщаме кредитите.

# 115
  • Германия
Ама аз казах ли че не гледам цените преди да поръчам? 🤣

И разбира се имате разрешението ми да правите каквото искате, щом то ви трябва 🙄

На мен ми е наистина последна грижа кой какви заеми и дългове ще има, нали няма аз да му ги плащам. Нито почивките на другите ме греят по някакъв начин.

Отпуска се полага на всеки, едно 20 ден поне нали? Не е като да се работи 365 дена в годината. Почивка на морето, Ал инклузив ала бала, не е някакво изконно право. Като не можеш да си я платиш, ще си почиваш на балкона

# 116
Или ще си намериш почивка по джоба. А и никой не е казал, че са нужни точно 10 дни или повече за релакс, за да се почувстваш човек. Отиваш за 5 дни и почиваш, кое е сложното? Или задължително трябва да е за много дни и в най-скъпия хотел, по възможност на ол инклузив, за да постнеш снимки и истории във Фейса, че си много ларж.

# 117
Лихвата на банките при кредит около 2000 е около 16%. Връщаш 2320 лв.
Бърз кредит на същата сума е около 150%. Връщаш 5000 лв.
Щом можете да си го позволите.

При потребителски кредит взет от банка за сумата от 5000 лева за 12 месеца, моя приятелка върна точно 5 160. Варианти всякакви.

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 16:25 от Анонимен

# 118
Ами аз казвам, че са ми нужни 10 дни за релакс на място, където няма да ми се налага да правя нищо. Това изключва сокаци и семейни студиа без хранене. Тоест, срещу 210 лв за следващите 6 месеца на мен не ми се полага сега да ида на почивка? 2500 лв ÷ 6 месеца ÷ 2 работещи = ~210 лв на човек на месец. На мене вноската ми е 130 лв...
Ползвайте малко тая математика, фукането с 'финансова култура' без математика не струва.

# 119
Много те харесвам по принцип, но нека не си мерим математиките и финансовата култура.

Общи условия

Активация на акаунт