СЕДМИ КЛАС - редим желания - 03.07-10.07

• 69 972
  • 934
  •   1
Отговори
# 600
Притеснява ме факта, че има възможност за избор в "по-елитните гимназии", но не иска да чуе и дума.

Извинявам се, но е супер "тъпо" да секнете мечтите на детето си…

И все пак нашите деца не са сираци, та да решават на 100% сами? Нали си имат и родители, чиято грижа освен от чисто човешка гледна точка ни е вменена и от законите на тази страна? Колко може да е ориентиран един тинейджър относно бъдещето си? Точно тук е ролята на родителя: да види потенциала в него и да прецени къде ще е най- добре за него. Защото не забравяйте и вероятността изборът й да е повлиян от това къде нейните съученички и/ или приятелки са решили да кандидатстват.

Моят съвет е да поговорите с дъщеря си и да постигнете компромисно решение. Нека пише на първо място училището, което тя желае, а на второ- училището, което вие искате. Така ако я приемат по първо желание спорът ще е приключен, а ако я приемат по второ или по- нататъшно, ще имате няколко дни да помислите какво да правите. Дали да се запише там или да участва на второ класиране, за да влезе в желаното от нея училище.

# 601
  • София
Да, има тотално неориентирани деца, като моето. Или някои, влияещи се от приятели, слухове...

# 602
Аз не съм подала, наредила съм, ама не съм се наканила за завърша процеса официално 🤣
Нашата класна също звъня днес за справка, не ни вижда да сме подали. Как да подам, като с резултата от МАТ загубихме илюзии за нак-желаните, редила съм ги от горе, ама все пак…. Стигнах до 30, като за 16 от тях балът ни не стига, поне според миналогодишните балове. Накрая за разкош, добавих и две, за които имаме поне 52 т. повече. А, девойката, взе че на майтап се яви и на ИИ, където изкара супер резултат и сега чакаме класиране и за у-щето към МК, за който изпит се записахме в последния момент…. Побелях.

# 603
Ако имаш точки да избираш, твое право е...
Изкарай такива точки, за да можеш да избираш навсякъде  и се запиши,  където искаш. Това казах на сина си преди години и спазих обещанието си, макар и да не ми харесваше особено.

# 604
Класирането в един ден ли го обявяват за цялата страна, или може в различни дни по области?

# 605
  • София
Да, има тотално неориентирани деца, като моето. Или някои, влияещи се от приятели, слухове...

Точно, и моята девойка се влияе. И сега дилемата е испанската с португалски или 73 с френски да пише по-напред. Не може да реши и я чакам 🤪

# 606
Ние остамихме детето да си избере. Само за НТБГ се намесих и сложихме в края, защото тя не е по тия професии и само ще си загуби времето пет години.

# 607
Ако имаш точки да избираш, твое право е...
Изкарай такива точки, за да можеш да избираш навсякъде  и се запиши,  където искаш. Това казах на сина си преди години и спазих обещанието си, макар и да не ми харесваше особено.
Точно така й казвах и аз, и сега това е най-силният й аргумент, с който е редно да се съобразим. Благодаря!

# 608
Здравейте, следя темата и благодаря за полезната информация.
Не сме се отчитали, но явно си получават служебно справка - класният днес информира, че 3 деца (сред които и моето) още не са подали заявления.
До довечера има срок моето да вземе вече да реши кое му е първо желание.
Мисля, че балът ще стигне от раз.
Не можах да се ориентирам какви са възможностите за трети избираем профилиращ предмет за ЕГ Благоевград. Ако някой има представа

Мисля, че от тук https://www.egblg.com/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD-%D0%B … 397-b9f622a7-12f1
ще се ориентирате.

# 609
Дъщеря ми е с прилични резултати от НВО, бал около 450т ; +/- 3 в зависимост от балообразуването. На първо и второ място е посочила строителство и архитектура в СГСАГ, а на 3-то ПГД-Вазова
Притеснява ме факта, че има възможност за избор в "по-елитните гимназии", но не иска да чуе и дума. Подредили сме Испанската и 2 АЕГ след тях, което супер "тъпо" , но не мога да я убедя да размисли.
Разяжда ме мисълта, че ще пропилее шанса си и усилията, които положи за подготовка.
Не знам какво да правя Sob
                              Изборът на първите три паралелки е оправдан,ако след завършване иска да продължи с тези специалности.Имам познато дете ,което влезе в СГСАГ с висок бал,но то си иска следване архитектура от малко.

С какво 5 години в СГСАГ допринасят за кандидатстването в специалност архитектура? Погледнах критериите за прием (балообразуването в УАСГ) и не забелязах нещо да ти помага. Родители на деца в гимназията се оплакват от малко часове математика, а тя е балообразуваща с ДЗИ ПП МАТ или техният изпит + ДЗИ БЕЛ (по спомен) за профил архитектура.
Много се колебаем дали да пишем СГСАГ за 1-во желание или 31-во математика или ЕГ с английски, затова се интересувам.

Последна редакция: чт, 06 юли 2023, 20:30 от drago_2008

# 610
https://www.egblg.com/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d0%bd-%d0%b … 295-3b1f7111-7ef1  -  тук може да влезете на всяка паралелка и да видите.
Произволно за ФЕ 11кл. - еднакви са за всички.
Профилиращи предмети, определени като трети профилиращ предмет на училищно
ниво:
 Математика
 Информационни технологии
 История и цивилизации
 Философия
 Биология и здравно образование
Здравейте, следя темата и благодаря за полезната информация.
Не сме се отчитали, но явно си получават служебно справка - класният днес информира, че 3 деца (сред които и моето) още не са подали заявления.
До довечера има срок моето да вземе вече да реши кое му е първо желание.
Мисля, че балът ще стигне от раз.
Не можах да се ориентирам какви са възможностите за трети избираем профилиращ предмет за ЕГ Благоевград. Ако някой има представа?

# 611
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Дъщеря ми е с прилични резултати от НВО, бал около 450т ; +/- 3 в зависимост от балообразуването. На първо и второ място е посочила строителство и архитектура в СГСАГ, а на 3-то ПГД-Вазова
Притеснява ме факта, че има възможност за избор в "по-елитните гимназии", но не иска да чуе и дума. Подредили сме Испанската и 2 АЕГ след тях, което супер "тъпо" , но не мога да я убедя да размисли.
Разяжда ме мисълта, че ще пропилее шанса си и усилията, които положи за подготовка.
Не знам какво да правя Sob
                              Изборът на първите три паралелки е оправдан,ако след завършване иска да продължи с тези специалности.Имам познато дете ,което влезе в СГСАГ с висок бал,но то си иска следване архитектура от малко.

С какво 5 години в СГСАГ допринасят за кандидатстването в специалност архитектура? Погледнах критериите за прием (балообразуването в УАСГ) и не забелязах нещо да ти помага. Родители на деца в гимназията се оплакват от малко часове математика, а тя е балообразуваща с ДЗИ ПП МАТ или техния изпит + ДЗИ БЕЛ (по спомен) за профил архитектура.
Много се колебаем дали да пишем СГСАГ за 1-во желание или 31-во математика или ЕГ с английски, затова се интересувам.

Аз имам приятелка преподаваща в УАСГ ... Вярно АЕ, а не от основните предмети и казва, че отвсякъде си личи разликата на децата учили в СГСАГ - схващат бързо за какво иде реч в понятията на АЕ, просто защото са им до болка познати на български, докато останалите студенти изпитват затруднения - хем нови понятия на БЕ, хем и на АЕ да ги знаят и разсъждават ...
Ако детето иска СГСАГ, стига му бала и би продължило след това в УАСГ, мое мнение, нека родителят да не изпитва съмнение в избора му!

# 612

Извинявам се, но е супер "тъпо" да секнете мечтите на детето си, за да не си похаби бала за Испанската и Английската.
[/quote]

Права сте! Не искам да постъпвам тъпо. Така ми казва и майчиното сърце, но разумът ме разколебава!
Ще изчакаме 12.07.

Благодаря на всички, които споделиха мнения!

# 613
anitsa, little flower, много благодаря!
 Аз изследвах седмичните програми, много ми помогнахте.
Избра! ЕГ - НЕ/АЕ, има аванс спрямо миналогодишния балове от почти 70 точки. Следват още 6, По-скоро пълнеж.
Ако не си промени мнението до утре, де.

# 614
И нашето първо желание е там с НЕ-АЕ. Успех Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт