СЕДМИ КЛАС - редим желания - 03.07-10.07

• 69 899
  • 934
  •   1
Отговори
# 735
  • София
ellie1809, от това, което описвате, Вашето дете не звучи да е неориентирано.

# 736
Пенсионирана русалка, разбирам, така е. Това, което исках да кажа е, че резултатите на олимпиадата не са релевантни към въпроса, който обсъждаме, защото историята се учи по различен начин в двете училища.
На мястото на дамата с дилемата щях да се радвам от сърце, че детето ми е успяло да се пребори за това, което може и иска. По-добър урок в живота от това, да му се зарадваш и да го подкрепиш - здраве му кажи.
Ние с гайдите, с ниския бал, да му мислим сега Wink

ellie1809, дали детето е неориентирано или по-скоро Вие?..

# 737
Всъщност, има ли наистина някакъв принцип, по който ще става записването в хуманитарна или езикова паралелка?
Сега се зачудих, дали не трябваше и ние днес да се запишем в НГДЕК, за да "не свършат" местата в хуманитарните паралелки. Зная, че звучи абсурдно това, обаче тази езикова паралелка изобщо не е сред желаните на детето ми. Още повече - с италиански.
Здравейте, и аз съм пред тежка дилема с моя син - приет е в НГДЕК, много е запален по историята. Но същевременно е много свит, неориентиран и незрял. По мои сметки има шанс за НЕГ, за където не иска и да чуе. Дали е възможно да се изтеглят документите, след като е записан в НГДЕК, ако евентуално го склоня за НЕГ...
Документите от НГДЕК може да си изтеглите по всяко време,когато решите,спънки не се правят.Т.к. тяхното класиране е преди първото класиране на МОН,в годините са наясно какво се случва и всяка година има записани,а впоследствие отписани деца.Това по въпроса за документите.
За избора между двете училища - няма база за сравнение,все едно да сравняваме ябълки с круши.И девет имат добра репутация и учениците им се представят отлично на олимпиади и НВО-та.Изцяло бих оставила аз избора на детето.И да не си мислите,че понеже на чужд гръб и сто тояги са малко и си пиша така,понеже не съм в такава ситуция - сина ми завърши прогимназиалния етап на НГДЕК и единственото му желание е да продължи там.Резултатите от НВО позволяват да влезе в НЕГ,1АЕГ или ФЕГ.Не си и помислих да оптивам да променям мнението му.Аз виждам чист,ясно и категорично очертан хуманитарен профил,справя се отлично и с езици,но иска да учи история.Ако може всички учебни часове,цялата година,пет години да са само история...
Искам да кажа с тези много думи,че и у дома положението беше подобно като при вас,но ситуацията различна - чакахме класирането на НГДЕК и като видяхме,че е приет освен поздравленията нищо повече не сме коментирали за други училища.Сутринта в 8.30 ме накара да виснем пред училището за записване,да не би да свършат местата за хуманитарния профил/което няма как да се случи,ама не вярва/.
Учителите по история са наистина отлични,дори в прогимназиалния етап,в седми клас - двама - подготвиха децата за кандидатстването без да има необходимост от частни уроци.
Иначе днес при записването се коментираше от учителите,които записват,че езиковата паралелка / по модел на ЕГ / тази година ще бъде с италиански език.
Успех и на детето и на вас в избора!

# 738
Майката с дилемата между НГДЕГ и НЕГ ще посъветвам да се довери на това какво иска детето, насила хубост не става. Точно покрай децата ми в  НЕГ съм срещала такива случаи с  ученици, саботиращи изучаването на немския, защото не е бил желан от тях самите, а наложен от родителското тяло..

С дамата, изказала мнение, че НЕГ не е за свити, а за по-скоро пробивни деца, няма как да се съглася. В училището, както и във всички други, има всякакви ученици - от много амбициозни до такива, носещи се лежерно по течението, от много отворени, комуникативни и купонджийски настроени деца до много затворени и свити. И всеки си намира дружки с подобна на неговата нагласа/характер/темперамент/вкусове.

Благодаря и за вашето мнение, точно такава информация отвътре по-скоро търсех... А детето твърди, че и немски иска да учи, но конкретно историята му е на сърце. Но да допълня, че в днешно време езикът се явява ключово предимство при търсене на работа. История може да се учи и в университет
Аз ще добавя, че езика е само допълнение към основните знания и умения. И по переспективна е работа ако си прекрасен историк с посредствен език (има преводачи а има и Васко Wink) отколкото с добър език без познания (телефонист)

# 739
Благодаря на мамамиама за редактирането.

# 740
Le Vert, аз го бях прочела някъде, но не помнех къде точно и вчера звънях специално за това в РУО - София - град и ми отговориха, че трябва.
Пишело го в указанията, казаха.
Аз специално питах за случая, когато детето е навършило вече 14 г.

# 741
Le Vert, аз го бях прочела някъде, но не помнех къде точно и вчера звънях специално за това в РУО - София - град и ми отговориха, че трябва.
Пишело го в указанията, казаха.
Аз специално питах за случая, когато детето е навършило вече 14 г.

Кофти, тя ще бъде на лагер и петък се връщат с влак, което значи, че не се знае кога точно ще се приберат.

# 742
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
В далечната 2012 най-голямата ми дъщеря беше пред същия избор ... НГДЕК или НПМГ? Казах, че не ме вълнува - живота си е нейн и избора също. Избра НГДЕК. Чувстваше се прекрасно, научи много, за начин на възприемане на света, за отношения между учители и ученици, за ученически взаимоотношения ... няма да говоря - класиците си личат отдалеч ... Ама остана влечението към химията и дори репликата в 10-ти клас: "Защо не ме бИ да си запиша химия?" ... "Е, късно е либе за китка - ти така реши!" Simple Smile Даже държа матура по химия и изкара 5,58 Simple Smile Даже започна да учи химия в университета ... И прекъсна, защото започна да работи в британска компания, да се изкачва по нейната стълбица, а там химия не ѝ трябваше ... Сега на почти 25 е щастлива преуспяваща и НЕЗНАЕЩА химията, но с огромна признателност за това, че е "класик".
ellie1809, надявам се, че този личен разказ ще ти помогне да решиш за твоето дете!

# 743
  • София
Le Vert, чела съм за случаи на записване с дете "на заем" Simple Smile - с вас идва дете на познати и се представя за нужното.

# 744
Явно, каквото правим, ще бъде на 17.07.

# 745
В училището миналата година бяха проучили децата. Директно почнаха с това на какви олимпиади е било и защо в тая паралелка се записава, пък те очаквали да е избрало друга. След това директно си разпознаваха и детето и родителя.

# 746
  • София
Детето трябва ли да присъства на записването в училище респ. подаване на желание за участие във второ класиране?
Писах и по-назад, но и сега ще се повторя.
Моето дете беше записано миналата година от дядо му. Бяхме му направили пълномощно ( за да няма за какво да се заядат). Детето си беше на море с нас през това време.
Не стига, че цяла година се измъчиха с училище, уроци, пробни изпити, недоспиване, стрес преди, повреме и след изпитите, ами искат да ги лишат и от заслужена почивка и лятна ваканция…Само за да стоят мълчаливо до майките докато ги записват. Това са непълнолетни деца - да си гледат работата! Нямат никакво правно основание да изискват присъствието им!

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 19:38 от Skiorche

# 747
В инфо прием вече са заредени оценките от свидетелството.

# 748
А кога излиза информация относно най-ниския приемен бал и незапълнените места след първо класиране?
Имате ли представа?

# 749
  • София
Няма информация за незапълнени места след първо класиране.
Между първо и второ чакате да се види дали ще се придвижи напред или ще се прекласира на същото място.

Общи условия

Активация на акаунт