СЕДМИ КЛАС - редим желания - 03.07-10.07

• 70 415
  • 934
  •   1
Отговори
# 720
Но да допълня, че в днешно време езикът се явява ключово предимство при търсене на работа. История може да се учи и в университет

Простете, че пак аз, но се опасявам, че фундаментално не разбирате. Включвам се, тъй като детето ми има особено силен интерес към историята и имам наблюдения какво се случва. Историята не е нещо, което се "научава". По-скоро хората, които ги влече, имат траен интерес да се ровят в нея, да разсъждават и да разширявят познанията си постоянно. За това им трябва среда, а на децата - и отдадени преподаватели, и достатъчно учебно време, база и ресурси.
По същата логика и език се научава (и е точно така). Действително, за немски е добре да се избере немска гимназия, защото си е трудничък, ако се гони много високо ниво.
На Ваше място бих поговорила с детето си още. Но с идеята да го чуя него, а не да го убеждавам в своето мнение.

Простете и вие, но не ми стана ясно какво е това, което фундаментално не разбирам... Имах честта покрай сина ми да бъда на две национални олимпиади. НЕГ бяха в челните места и на двете (в по-горните класове, разбира се), излъчиха и лауреат по история. Както вие казвате, има ли интерес, детето ще продължи да се развива в това, което го влече. И тук няма противоречие с "амбициите" ми да научи и език, който е трудно да бъде научен на курсове...

# 721
Скрит текст:
Но да допълня, че в днешно време езикът се явява ключово предимство при търсене на работа. История може да се учи и в университет

Простете, че пак аз, но се опасявам, че фундаментално не разбирате. Включвам се, тъй като детето ми има особено силен интерес към историята и имам наблюдения какво се случва. Историята не е нещо, което се "научава". По-скоро хората, които ги влече, имат траен интерес да се ровят в нея, да разсъждават и да разширявят познанията си постоянно. За това им трябва среда, а на децата - и отдадени преподаватели, и достатъчно учебно време, база и ресурси.
По същата логика и език се научава (и е точно така). Действително, за немски е добре да се избере немска гимназия, защото си е трудничък, ако се гони много високо ниво.
На Ваше място бих поговорила с детето си още. Но с идеята да го чуя него, а не да го убеждавам в своето мнение.

Простете и вие, но не ми стана ясно какво е това, което фундаментално не разбирам... Имах честта покрай сина ми да бъда на две национални олимпиади. НЕГ бяха в челните места и на двете (в по-горните класове, разбира се), излъчиха и лауреат по история. Както вие казвате, има ли интерес, детето ще продължи да се развива в това, което го влече. И тук няма противоречие с "амбициите" ми да научи и език, който е трудно да бъде научен на курсове...

Не разбирате историята и интереса към нея.
Първият Ви пост по въпроса е, че детето не иска и да чуе за НЕГ.
НЕГ са били на челните места по общия материал по история за гимназиите, което е доста различно от начина, по който се гледа на историята и се изучва в НГДЕК.
Всички искаме да сме най-добрите родители за децата си. Отговарям Ви, защото питате тук. Ако детето се колебаеше, а Вие - заедно с него, разбирам да имате таква дилема. Но детето, казвате, е категорично. И двете училища са достатъчно добри за него. Явно не за Вас. Приключвам и пожелавам успех с избора.

# 722
Детето трябва ли да присъства на записването в училище респ. подаване на желание за участие във второ класиране?

# 723
Моля за помощ! Къде търся бутона за редактиране на подадени желания? Някой да снима, моля

# 724
  • София
Но да допълня, че в днешно време езикът се явява ключово предимство при търсене на работа.
Историята не е нещо, което се "научава". По-скоро хората, които ги влече, имат траен интерес да се ровят в нея, да разсъждават и да разширявят познанията си постоянно. За това им трябва среда, а на децата - и отдадени преподаватели, и достатъчно учебно време, база и ресурси.
Много съм съгласна. Историята не се "научава", това е безкрайно познание, а и обемът постоянно се увеличава по понятни причини Simple Smile Когото го интересува, си рови, чопли и запомня подборности и факти. Съдя по ММ и отчасти сина ми, докато на мен не ми е любима.
Търсенето на работа не се изчерпва с обявите, които четем и в които езиците са ключови дори за чистачка Simple Smile
От НГДЕК очаквам хора с творчески професии, някои известни възпитаници:
Скрит текст:
Алек Попов, Анастас Герджиков, Арман Бабикян, Атанас Семов, Георги Стайков, Добрина Чешмеджиева, Ивайло „Нойзи“ Цветков, Иво Сиромахов, Ицо Хазарта,  Корнелия Нинова,  Миа Сантова, Михаил Билалов, Росен Петров, Самуел Финци, Спас Кьосев, Теодора Духовникова, Тошко Йорданов , Явор Гърдев

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 13:05 от Cuckoo

# 725
Моля за помощ! Къде търся бутона за редактиране на подадени желания? Някой да снима, моля
Няма бутон за редактиране. Натискане отново бутон Желания, иска ви да изберете РУО, и след като зареди се появяват подадените до момента. Започват да текат 30 минути, а със стрелките нагоре-надолу, които се намират вляво на всяко желание може да ги пренареждате в ред, който исате.

# 726

Здравейте,
Местата в гимназиите в Стара Загора започват да се заемат още преди да е излязло първо класиране!
Първата снимка е от днес, а втората от 04.07.2023г! До 12.07.2023г. може и да не останат!
Някой има ли идея какво се случва? Simple Smile
                  Нормално.Прието е дете със СОП. Класирането на тези деца става не на база НВО,а на успех от първи срок на 7 клас и се класират преди да започне кандидатската кампания.След това се отразява ,като се намалява бройката с броя на приетите деца със СОП.Мисля,че имат право до 3 деца в паралелка.Минава се през комисия от педагози,лекари ,представител на инспекторат и се преценява дали заболяването позволява  да се учи в желаното от детето у-ще и ако не е подходяща паралелката се насочва към друго у-ще и паралелка.

# 727
Здравейте, и аз съм пред тежка дилема с моя син - приет е в НГДЕК, много е запален по историята. Но същевременно е много свит, неориентиран и незрял. По мои сметки има шанс за НЕГ, за където не иска и да чуе. Дали е възможно да се изтеглят документите, след като е записан в НГДЕК, ако евентуално го склоня за НЕГ...
Документите от НГДЕК може да си изтеглите по всяко време,когато решите,спънки не се правят.Т.к. тяхното класиране е преди първото класиране на МОН,в годините са наясно какво се случва и всяка година има записани,а впоследствие отписани деца.Това по въпроса за документите.
За избора между двете училища - няма база за сравнение,все едно да сравняваме ябълки с круши.И девет имат добра репутация и учениците им се представят отлично на олимпиади и НВО-та.Изцяло бих оставила аз избора на детето.И да не си мислите,че понеже на чужд гръб и сто тояги са малко и си пиша така,понеже не съм в такава ситуция - сина ми завърши прогимназиалния етап на НГДЕК и единственото му желание е да продължи там.Резултатите от НВО позволяват да влезе в НЕГ,1АЕГ или ФЕГ.Не си и помислих да оптивам да променям мнението му.Аз виждам чист,ясно и категорично очертан хуманитарен профил,справя се отлично и с езици,но иска да учи история.Ако може всички учебни часове,цялата година,пет години да са само история...
Искам да кажа с тези много думи,че и у дома положението беше подобно като при вас,но ситуацията различна - чакахме класирането на НГДЕК и като видяхме,че е приет освен поздравленията нищо повече не сме коментирали за други училища.Сутринта в 8.30 ме накара да виснем пред училището за записване,да не би да свършат местата за хуманитарния профил/което няма как да се случи,ама не вярва/.
Учителите по история са наистина отлични,дори в прогимназиалния етап,в седми клас - двама - подготвиха децата за кандидатстването без да има необходимост от частни уроци.
Иначе днес при записването се коментираше от учителите,които записват,че езиковата паралелка / по модел на ЕГ / тази година ще бъде с италиански език.
Успех и на детето и на вас в избора!

# 728
Работното време на училищата в този период на записвания обичайно е 8:30-17:30 (18ч)

Благодаря.

# 729
За майката с драмата НГДЕК-НЕГ. Сигурно ви изглежда, че просто избирате между две добри училища, а всъщност това са две много различни училища и не са взаимозаменяеми. Изпитът за НГДЕК по история е на ниво национална олимпиада. Щом детето се е преборило, това не значи просто влечение, това значи, че е положило много голям труд в тази посока. А немски, немски може да се учи и в Гьоте.

За комуникативността, не може всички да са плямпала Simple Smile Въпросът е, че там се утвърждават децата помежду си чрез знания. В НГДЕК се учи латински, старобългарски и старогръцки плюс избран съвременен език и мноооого, и всякаква история. Ако детето ви иска всичко това, наистина ли бихте го лишили? Не разбирам.

Струва ми се, че сте изкушена, че е прието и в НЕГ, но за мен трябва сериозен разговор, в който да чуете желанието на собственото си дете Heart Защото, което и училище да изберете вие, вместо него, може да го объркате много стабилно, колкото и двете училища да са топ.

Ето нещо по темата, което писах снощи https://www.facebook.com/alexander.krumov.12/posts/pfbid0kKEQSXD … ZPkT9dkK1fk4wJ1Zl

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 13:14 от mimimost

# 730
  • София
Врабец, нито една олимпиада, по какъвто и да е предмет, особено пък в горен курс, не е на общоучилищно ниво, когато говорим за национален кръг. До него стигат и в челото се класират деца със задълбочени знания, с траен интерес към предмета, положили много допълнителни усилия, в резултат на което достигат до ниво, което с МНОГО  надвишава общоучилищното.  Wink И няма значение дали става дума за математика, за  физика, за история или за друг предмет.

# 731
Момичета, извинявам се предварително за ужасно глупавия въпрос, но все пак ще го задам, защото вече започва да ме гони параноята. Моя близка твърди, че детето не може да участва едновременно в класирането на МОН и това на у-щето към МК, където все още чакаме резултати. Това вярно ли е? Да не би да има някакяа промяна? До колкото знам двете класирания са независими и докато чакаме едното, можем да участваме в другото, дори да се запишем (в случай, че сроковете за обявяване на резултатите от класирането.  Подала съм заявлението в инфоприем вече....

Може да участва и на двете места. Дори може да запише детето на едното място, докато чака класиране на другото и ако трябва, да изтегли документите в последствие.
МК и МОН са две паралелни вселени, които нямат никаква връзка помежду си.

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 16:01 от Dame

# 732
  • София
Малко извън темата: преди години чувам свекърва ми да обяснява на щерката: "Ти къде се заби с тая биология..." Да поясня, че дъщеря ми завърши 1АЕГ и влезе биология с доста висок резултат. Че е блейка и неориентирана - вече си е отчасти наследствено, отчасти наша вина.
Другата внучка на свеки е къде-къде по-реализирана: продавачка в мол, влезе в УНСС (при което ММ се плесна по челото от изненада), прекъсна, сега учела май национална сигурност в библиотекарския. Но откъм изкуствени мигли, джуки и гаджета има 6+, дори вече напира да се жени на 24. Но нея едва ли са я критикували

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 13:27 от Cuckoo

# 733
  • София
Когато дъщеря ми беше пред избор НПМГ или НЕГ я натиснахме за НЕГ. Аз не съжалявам дотолкова, доколкото с около 8 месеца уроци по химия и биология успя да влезе медицина, но по отношение на това как се чувстваше детето в НЕГ и колко аз не бях доволна от училището - съжалявам безкрайно, че се наложих. Вярно е, сега има сертификат за С1 и не иска и дума да чуе за езика или за Германия.
После имах същата дилема със сина НГДЕК и ГПИЕ - поради опасения от загуба на интерес при евентуално онлайн обучение се отказа от НГДЕК и избра Испанската, сега след две години обучение отново клони към история, но като цяло всички в къщи сме доволни от това, че той е щастлив и си пасна на мястото.
Изслушайте детето и не избирайте училище, за да не се похаби бал, защото после, и най-малкото разочарование изглежда като гигантски кошмар.

# 734
Здравейте, и аз съм пред тежка дилема с моя син - приет е в НГДЕК, много е запален по историята. Но същевременно е много свит, неориентиран и незрял. По мои сметки има шанс за НЕГ, за където не иска и да чуе. Дали е възможно да се изтеглят документите, след като е записан в НГДЕК, ако евентуално го склоня за НЕГ...
Документите от НГДЕК може да си изтеглите по всяко време,когато решите,спънки не се правят.Т.к. тяхното класиране е преди първото класиране на МОН,в годините са наясно какво се случва и всяка година има записани,а впоследствие отписани деца.Това по въпроса за документите.
За избора между двете училища - няма база за сравнение,все едно да сравняваме ябълки с круши.И девет имат добра репутация и учениците им се представят отлично на олимпиади и НВО-та.Изцяло бих оставила аз избора на детето.И да не си мислите,че понеже на чужд гръб и сто тояги са малко и си пиша така,понеже не съм в такава ситуция - сина ми завърши прогимназиалния етап на НГДЕК и единственото му желание е да продължи там.Резултатите от НВО позволяват да влезе в НЕГ,1АЕГ или ФЕГ.Не си и помислих да оптивам да променям мнението му.Аз виждам чист,ясно и категорично очертан хуманитарен профил,справя се отлично и с езици,но иска да учи история.Ако може всички учебни часове,цялата година,пет години да са само история...
Искам да кажа с тези много думи,че и у дома положението беше подобно като при вас,но ситуацията различна - чакахме класирането на НГДЕК и като видяхме,че е приет освен поздравленията нищо повече не сме коментирали за други училища.Сутринта в 8.30 ме накара да виснем пред училището за записване,да не би да свършат местата за хуманитарния профил/което няма как да се случи,ама не вярва/.
Учителите по история са наистина отлични,дори в прогимназиалния етап,в седми клас - двама - подготвиха децата за кандидатстването без да има необходимост от частни уроци.
Иначе днес при записването се коментираше от учителите,които записват,че езиковата паралелка / по модел на ЕГ / тази година ще бъде с италиански език.
Успех и на детето и на вас в избора!

Безкрайно благодаря - точно по темата! И аз мислех днес следобяд да ходя да го записвам, но реших да ми отлежи още една нощ. Изкушението с Немската просто е огромно. И аз на неговите години не бях ориентирана, малко насила влязох езикова и до ден днешен съм благодарна за това...

Общи условия

Активация на акаунт