СЕДМИ КЛАС - редим желания - 03.07-10.07

• 69 833
  • 934
  •   1
Отговори
# 840
И това ей така, заради сините ви очи? Или на всички кандидатстващи и преместени деца са намалили оценките? Пак не е цялата история.
Личните ви конфликти или привилегии нищо не доказват.
Направо си изкарайте ограничителна заповед и съдете МОН за нанесени щети от разнообразен вид...
Тука станаха адските конспирации вече. Очаквам след класирането как някои е имал БАЛ голям много, ама не са го приели, щото на някое нам си кое дете, с по-малко точки от НВО (щото на нашето никой нищо да не знае, ама знаем на всички комшии) са го класирали по-напред, щото секретарката на бившата директорка ни мрази, мда....

# 841
Когато сина ми завърши 4 клас,след вече нанесени годишни оценки,,понеже взех служебна бележка за редовен ученик и стана ясно,че ще кандидатствав друго училище, под натиска на директорката годишната оценка по математика беше променена от 6 на 5.И не,никакви сигнали в РУО не помогнаха.Имам пълната увереност,че тази директорка е напълно способна да направи промяна и в ред та желания в заявление.
При нас знам от учители, че им е препоръчано да не пишат високи оценки... Да пишели "реални". Особено по БЕЛ и МАТ. За седми клас говорим. Защо? Защото ЧУ има гимназиален етап и все пак става въпрос за едни пари, за да задържим учениците...А и не предаваме материала по мат както трябва.
И какво точно печелят така? Той бала пак ще си е по-нисък. Не е ли логично, ако изведеш добър випуск да сметнат училището за по-добро и да има повече желаещи?....макар, че нищо не би ме изненадало

# 842
Детето ми избра училище в друг град и ще е там на общежитие. Хиляди неща ме тревожат. Има ли други майки като мен в темата или пък отделно такава във форума?

# 843
За мен е без значение дали и какво би направил някой, ако...Профилите на децата трябва да бъдат достатъчно защитени.  Смяна на паролата ( кодът за достъп) е добра идея. И добри или лоши правилата трябва да се спазват. Директорът има достъп до определена информация. Това не означава, че трябва да я предоставя на други хора, освен в случаите, когато това не е нормативно регламентирано. Резултатите не се преобразуват в оценка с количествен и качествен показател по шестобалната система. Не трябва да оказват влияние върху срочна и годишна оценка. Дали, кой и от какво се страхува си е негова работа. Твърде често казваме нещо от рода на голяма работа, че.... А не трябва.

# 844
Била съм на квартира в друг град. Първата седмица майка ми остана с мен, след това се запознахме със съучениците и всичко си беше нормално. Аз не пия и не пуша и нищо, и никой не ми е повлиял негативно, но това е до характер. Ще се справи детето и ще стане самостоятелно Simple Smile . А по мое време се чувахме с нашите веднъж в седмица на телефона на хазайката.

# 845
Когато сина ми завърши 4 клас,след вече нанесени годишни оценки,,понеже взех служебна бележка за редовен ученик и стана ясно,че ще кандидатствав друго училище, под натиска на директорката годишната оценка по математика беше променена от 6 на 5.И не,никакви сигнали в РУО не помогнаха.Имам пълната увереност,че тази директорка е напълно способна да направи промяна и в ред та желания в заявление.
При нас знам от учители, че им е препоръчано да не пишат високи оценки... Да пишели "реални". Особено по БЕЛ и МАТ. За седми клас говорим. Защо? Защото ЧУ има гимназиален етап и все пак става въпрос за едни пари, за да задържим учениците...А и не предаваме материала по мат както трябва.
И какво точно печелят така? Той бала пак ще си е по-нисък. Не е ли логично, ако изведеш добър випуск да сметнат училището за по-добро и да има повече желаещи?....макар, че нищо не би ме изненадало
Абсолютно и аз така мисля! Ако бизнесът е мой ще осигурят такова образование, че хората сами да не искат да се махат. Но не всеки разсъждава като Вас и като мен. Когато си дребна душица и разсъждаваш на дребно, това е резултата!

# 846
  • Видин
Коя дама беше познала, че ще качат резултатите от нво в 11:11 на 28.06? Спешно да метне един боб кога ще качат първо класиране 😂

# 847
"Страхува се" не е точната дума за ситуацията с инфоприем-а, но много върви като за алабализъм във форум. Както и "филми". Истината е, че проблемът го виждат не само тези, които се страхуват или пък биха излъгали, а най-вече гърмяните зайци, които са били или потърпевши от някоя подобна недомислица, или по друга линия са видели, как хора се възползват от подобни пропуски.
Затова първо нещата се правят като хората, да няма възможност никой да злоупотребява, пък после всеки да си разсъждава колкото иска. За мен не съществува причина до паролата за сайта да има достъп който и да е, различен от родителя. И има поне няколко лесни начина това да се случи. Хубаво е МОН бързо да помислят по въпроса.

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 23:27 от Врабец

# 848
И това би го направил, защото?

Защото училището приема една паралелка в 8 клас, която не е популярна и в нея влизат деца с ниски балове, например.
Оплюват се училища и паралелки, които са пряка конкуренция, убеждават се децата да пишат на по-предни позиции тяхната паралелка. Какво им пречи да го направят и на практика, променяйки реда на желанията?

Колко такива действителни случая знаете или просто сти във филма?

Случаят е действителен, без промяната на желанията - тя е само хипотетична възможност. Но ако тази година се случва едното, нищо не пречи догодина да се случи и другото.
Само че тогава ще е късно, тъй като никой не се е замислил, че достъпа може да бъде лесно защитен, а училищата да си получават само справки.

# 849
Le Vert, права си. Обикновено този който мами съди за другите по себе си. Но има още една гледна точка, аз не мамя, колкото и невероятно да ти звучи, напротив. Но съм се нагледала на толкова лошотии, тарикатщини, мизерии и лъжи, за да измамиш дадена система, че ми е много трудно вече да тръгвам непредубедено към хората, както когато бях млада. И в личен, и най-вече в професионален план, видях много.
Е, запазила съм съм добронамереността, но нивото ми на търпимост към мизериите стана под морското дъно. Вече не допускам грешката да съдя за другите по себе си. Това, че аз няма да го излъжа, не значи, че той няма да ми забие ножа.
Все едно аз го казах. С времето ми е все по-трудно да не виждам грозните черти у хората. Това си е офтопик и сигурно за психологическата тема, но... нали си бърборим тия дни до следващиге трепети...

# 850
  • София
...Профилите на децата трябва да бъдат достатъчно защитени.  Смяна на паролата ( кодът за достъп) е добра идея...
От Закона за Защита на личните данни:
Чл. 66. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2019 г.) (1) Администраторът и обработващият лични данни, като отчитат достиженията на техническия прогрес, разходите за прилагане и естеството, обхвата, контекста и целите на обработването, както и рисковете за правата и свободите на физическите лица, прилагат подходящи технически и организационни мерки за осигуряване на съобразено с този риск ниво на сигурност, по-специално по отношение на обработването на категориите лични данни по чл. 51, ал. 1.
...
2. контрол върху носителите на данни - да се предотврати четенето, копирането, изменянето или отстраняването на носители на данни от неоправомощени лица;
...
5. контрол върху достъпа до данни - да се гарантира, че лицата, на които е разрешено да използват автоматизирана система за обработване, имат достъп само до личните данни, които са обхванати от тяхното разрешение за достъп;
...
С думи прости:
Издаваните от училищата служебни бележки на учениците за допускане до НВО, не трябва да съдържат ЕГН на ученика и трябва да съществува опция за промяна кода на достъп след първото влизане в системата.
Парадоксалното е, че ЕГН на детето е изписано на тази служебна бележка тръгвайки от секретарката, която го е набрала на компютъра и принтирала; преминавайки през директора на училището за подпис; пак през секретарката за сортиране по паралелки и печат;  класната, която я връчва на детето да я занесе у дома. И кой ли още не. А влизайки в infopriem.mon.bg , където по презумпция достъп трябва да има само родител и дете, есграон е със заличени последни четири цифри.
Пропуски в сигурността следва да бъдат отстранявани.
Вярата и уповаването, че липсва интерес за злоупотреби е наивно. /Равносилно е на вярата, че всеки седнал зад волана не е употребил алкохол./
И все още поддържам тезата, че не е необходимо директора да знае кое дете, в кое училище отива да учи. Като статистика, да; като лични данни, не.

# 851
Моментът с достъпа до лични данни от неоправомощени лица наистина не е реден, независимо от хипотезите, които би/не би не/предизвикал. Но и много лесно би могъл да бъде решен чрез въвеждане на видим час на последно влизане в профила, както е в интернет банкирането или чрез смс "вие току що пре/наредихте желанията си". Приемам, че системата се надгражда и оптимизира, така че обмислянето и на този момент ще дойде Heart

# 852
Пренареждането от профила трябва да отпадне. По-добре да се върне предишното положение - да се коригира в гнездо. Част от съучениците също биха могли да знаят кода, ако децата си размотават бележките наляво - надясно в училище.
Смяна на парола, ако се въведе трябва да има възможност и за възстановяване на забравена такава, защото случаите ще са страшно много. Трябва да се измисли как да става възстановяването.

# 853
Още като донесе у нас бележката детето, питах тук дали се сменя паролата/код за достъп, че не мога да я сменя.
И, да злоупотреби стават, всеки си има защо?!
Раздават се бележки срещу подпис за получил.
Едната остава в училище.
Цял ден е била на чина у дето. На изпита също я искат, колко деца и възрастни са я видяли, ако някой му е трябвал входящ номер и код лесно ще ги получи.
Против съм разнасяне на данни, но рака получихме документите.
Децата също могат да направят ‘шегичка’
Учителите до последно ги оформяха, ами не е редно така, по -добре с код/парола поне.

# 854
В нашето училище, учителката по бел е "диктувала" поименно точките на децата между класовете. Не са тайна, но не смятам, че е коректно.

Общи условия

Активация на акаунт