Бързи здравословни въпроси и отговори – 41

• 35 783
  • 744
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Здравната каса поема ли психотерапия - например 10 сеанса? Знам, че в някои европейски държави я поема.
Отиваш на психиатър, той ти назначава психотерапия, също както друг лекар би ти назначил физиотерапия за проблемно коляно.

# 646
Не. Само посещение при психиатър.

# 647
Здравната каса поема ли психотерапия - например 10 сеанса? Знам, че в някои европейски държави я поема.
Отиваш на психиатър, той ти назначава психотерапия, също както друг лекар би ти назначил физиотерапия за проблемно коляно.
ти беше питала май в другата тема и ти казахме, че не.
Най-евтината сесия, на която  съм била е 60 за час.
За кой град ти трябва?

# 648
ти беше питала май в другата тема и ти казахме, че не.
Най-евтината сесия, на която  съм била е 60 за час.
За кой град ти трябва?
В София съм ходила и за 40-50, но не знам дали цените са същите. Ходила съм преди няколко години последно.

# 649
  • София
Не, не съм питала. На мен ми трябва за Синдром на раздразненото черво. Помагала когнитивно-поведенческата терапия. Не знам дали да вярвам и затова исках да пробвам на шега. СРЧ има много сериозна психологическа компонента и ако реша да ходя на сериозна психотерапия, може да се бъгна още повече, да се автосугестирам. Имам книги за самотерапия, просто трябва да се заема с тях. Пак на майтап. Определено вторачването в проблема влошава нещата.

# 650
Silver cloud, т.е. при теб проблема е, че симптомите те плашат (предизвикват съмнение за сериозен проблем)? Или се появяват при стрес?

# 651
Срч, от около месец пия едни тинктури, направиха ми билкова рецепта, индивидуално за мен. Имат различно предназначение билките, някои малко успокояват, около 12 вида тинктури ми е сместа. Наистина след стресова ситуация много ми се засилват болките и спазмите. Преди два месеца не можех да живея от болки, беше ужас. Другото е, движение с дихателна техника. Аз ходя на йога. Може и вкъщи с видео инструкция. Надявам се ефектите да са трайни при мен 🤞

# 652
  • София
Не, нито едното от двете. Не подозирам нещо сериозно и не водя стресов живот. По-скоро това което наричат mind-body connection. Т.е. как мислите и емоциите ни влияят на тялото. Става въпрос за връзката между главната, автономната и ентеричната нервни системи. И ако се появинякъде проблем и не се излекува бързо, се получават сбъркани невронни пътища и мозъкът продължава да изпраща сигнали въпреки че няма проблем. Нещо такова е описанието на всички съвременни функционални проблеми и синдроми.
С психотерапията се цели да се създадат нови невронни пътища, да се фокусираш върху тях и мозъкът да забрави за старите.

# 653
Silver cloud, има ли някаква корелация между симптомите ти на СРДЧ и емоционалното състояние?

# 654
  • София
Има, но не стандартното - силни емоции => проблем. Силните емоции минават по друг канал и ги отработвам по друг начин.
Но забелязвам връзка между ниско ниво на емоции и проблеми. Например, говоря си с някого, той ме дразни леко, искам да му кажа да вземе да се гръмне, или че лъже себе си. Или пък някакъв персонаж (например талантлив манипулатор) да ме издразни. Определено има директна връзка - от 3-4 години вече страдам от това и съм открила механизмите. Но не и как да се справя. А при силен стрес или вбесяване не получвам грам симптоми - те минават през симпатиковата нервна система.

# 655
Няма значение след кой тип емоции е, важното е, че има връзка.

# 656
Извинявам се, объркала съм те с друг потребител.
Това, което искаш да провериш ще ти коства много повече от 10 сеанса. От моя (не)скромен опит с психолози и психотерапевти всички уж разбират какъв ти е интересът но кръжат в посока, в която се развиват.
Ако намериш и имаш резултати, моля да споделиш. Дъщеря ми е със СРДЧ.

# 657
А с ТЕС пробвали ли сте ?

# 658
  • София
И ТЕС съм пробвала, и една друга подобна система. Може да не съм била достатъчно упорита, може да скачам от едно нещо на друго много бързо. Но истината е, че съм имала случаи на влошаване след някакъв метод и това ме обезсърчава. Например скоро спрях млечните, но вместо да се подобря, аз се влоших. Не знам в коя вселена млечните са полезни за храносмилането, но факт е, влоших се. Искам да намеря някакъв метод, да го следвам и да престана да мисля за това. Психотерапията ми звучеше добре.

# 659
Има, но не стандартното - силни емоции => проблем. Силните емоции минават по друг канал и ги отработвам по друг начин.
Но забелязвам връзка между ниско ниво на емоции и проблеми. Например, говоря си с някого, той ме дразни леко, искам да му кажа да вземе да се гръмне, или че лъже себе си. Или пък някакъв персонаж (например талантлив манипулатор) да ме издразни. Определено има директна връзка - от 3-4 години вече страдам от това и съм открила механизмите. Но не и как да се справя. А при силен стрес или вбесяване не получвам грам симптоми - те минават през симпатиковата нервна система.
Двете не са ли едно и също? Или първото е, когато емоциите останат спотаени? Както и да е, щом си намерила връзка - значи търсиш начин да не допускаш въпросните "емоционални" ситуации, които предизвикват симптомите, или по-точно да реагираш по друг начин и т. н. Психотерапията е за това, да... Относно млечните и фибрите - ако ти помагат, какво значение има, че има хора, при които това не е така?!

Общи условия

Активация на акаунт