Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 10

• 41 813
  • 756
  •   1
Отговори
# 420
И във Варна има места в елитните по 1 обикновено, но има. 1ва, 4та, май и 5та мярнах.

Такива като моя от сферата на изкуствата (музика, рисуване, балет) освобождават в елитните -   Първа ( или мат, защото му стигаше бала и за двете). Погрешно битува мнението че НУИ завършващи седми клас има само слаби ученици. Иначе не си представям кой друг би освободил високо място по МОН.

За учебници и материали "по-полека забави забави"... В нашето училище всичко става така.

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 18:44 от _re_ge

# 421
  • Варна
И във Варна има места в елитните по 1 обикновено, но има. 1ва, 4та, май и 5та мярнах.

Такива като моя от сферата на изкуствата (музика, рисуване, балет) освобождават в елитните -   Първа ( или мат, защото му стигаше бала и за двете). Погрешно битува мнението че НУИ завършващи седми клас има само слаби ученици. Иначе не си представям кой друг би освободил високо място по МОН.

За учебници и материали "по-полека забави забави"... В нашето училище всичко става така.
Доста са местата, надали са само от НУИ, може би се местят, а някои сигурно са от други близки градове.

Значи да не очаквам скоро включване с инфо от нашето училище 😄

# 422
Годината на сина ми имаше трима приети и в Първа и в нуи само от техния клас. Не смятам двете паралелки с музика и танци, където също има по двама трима силни ученика. Такива ученици освобождават места в елитните за да си продължат в нуи. Аз не визирам обратния вариант, когато се освобожават места в нуи, този случай следва логиката. В повечето случаи деца с висок бал ( които не са от нуи) предпочитат първа/мат пред  Нуи. Така се освобождават места в езиковите. А не обратното.

# 423
.............
На мен са ми интересни по-скоро 4те места в Райнов и 2 в паралелката ИИ в 51во. Но предполгам, че това са точно деца, които са изчаквали втори класирания може би в училищата към МК. Въпреки различното кандидатстване, сигурно не са малко тези, които се явяват на всичко.
Напълно е възможно тези деца да са отишли в някое училище към МК. И, да, има деца, които се явяват на всичко - моето, примерно, така реши и направи. В школата ги бяха посъветвали да не слагат всички яйца в една кошница, и че добавяйки още някой изпит, могат да натрупат опит и свикване с изпитна обстановка. Искаше да има повече варианти за комбиниране и избор, макар че част от тях отпаднаха поради недостатъчно високи резултати. Но със сигурност не всички отиват на всичко - повечето "скипнаха" по нещо (както казват по тийнейджърски). А по мои впечатления, доста кандидатстват едновременно в Приложното и в Райнов - дали влияе и относително близката локация (реално са няколко спирки), дали по други сходства, които намират. И вече в случай на класиране на 2 места - везните различно накланят. На един му е по-важна самата специалност, на друг - конкретно училище.
Има и деца, които се класират едновременно към МК и в елитна езикова - само тук в темата съм срещнала поне 3 такива примера. И пак везните различно накланят при всеки. А тук в София към МК няма прогимназиални паралелки с рисуване - има към МК друго (музика, култура), и към МОН рисуване в начален/прогимназиален етап. Т.е. няма я опцията да си бил с рисуване в МК и да продължиш пак там. А дете, учило до 7-ми клас в МОН-ска паралелка с рисуване познавам само едно и то отиде после в езикова гимназия.

# 424
  • ВАРНА
Здравейте на всички!
Нахлувам в темата със следния казус -
Дъщеря ми иска да ходи на уроци по рисуване. Самоука е. От две години непрекъснато повтаря, че иска да учи анимация след като завърши. На есен ще е осми клас в мг. Остана с английски, за да си разчисти достатъчно време за рисуване  Simple Smile
От няколко места ми получих препоръки за Борислав Кузманов. Удрям на камък обаче с намиране на координати. Има ли някой от Варна, който да ме насочи къде да го потърся този учител?

# 425
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте, имаме огромна дилема: Компютърна графика къде е по-добре да се учи, в Полиграфията или в Райнов?
Детето е прието и на двете места и сега са в огромна чуденка кое от училищата да изберат. Ще сме благодарни на всякакви коментари и мнения.

# 426
Едва ли някой ще има поглед и над двете училища, съставен от личен опит.
Ще трябва да разпитате ученици от двете гимназии поотделно. Но не ми се вярва да получите категоричен отговор в полза на която и да е от двете гимназии.
И в този ред на мисли аз бих обмислила локацията като много съществен фактор. Всекидневно пътуване до неудобна локация може да е доста голям тормоз и тотално да обезсмисли някакво евентуално малко предимство на едната гимназия спрямо другата.

# 427
  • софия
И аз мисля, че локацията трябва да ви е подсказка в случая.

# 428
Да, преценете си локациите + още нещо. Едното училище е по-голямо, с по няколко паралелки от различни специалности във випуск, двусменен режим. Другото е малко, с 6 паралелки общо всички класове, едносменен режим. Може някой да предпочита по-голямо училище, възможност за общуване с повече деца с разностранни интереси, на друт пък да му е важен едкаквият или поне сходен режим през цялата учебна година.
Иначе смятам, че и двете би трябвало да дават достатъчно добра подготовка по тази специалност.

# 429
Доколкото знам, в Райнов започват и от 9 ч.

# 430
  • София
Локацията... Точно тя ме разубеди и мен. Иначе дъщеря ми се класираше в Райнов 😟. Но 5 години това пътуване, пък и там този квартал... Не знам... Защо не вземат да намерят по-близка сграда тези хора. Толкова яко училище... Яд ме е...

# 431
Здравейте на всички!
Нахлувам в темата със следния казус -
Дъщеря ми иска да ходи на уроци по рисуване. Самоука е. От две години непрекъснато повтаря, че иска да учи анимация след като завърши. На есен ще е осми клас в мг. Остана с английски, за да си разчисти достатъчно време за рисуване  Simple Smile
От няколко места ми получих препоръки за Борислав Кузманов. Удрям на камък обаче с намиране на координати. Има ли някой от Варна, който да ме насочи къде да го потърся този учител?
Ще ти пратя на лични контакт с дамата, при която ходи дъщеря ми от 4 години.

# 432
  • София
Здравейте, имаме огромна дилема: Компютърна графика къде е по-добре да се учи, в Полиграфията или в Райнов?
Детето е прието и на двете места и сега са в огромна чуденка кое от училищата да изберат. Ще сме благодарни на всякакви коментари и мнения.
Райнов са от 9ч, което е и плюс, и минус - въпрос на гледна точка. Доколкото аз четох часовете са им по 45 мин и са до 16:30, а в някои дни и до 17:20.Т.е. трябва да се предвиди една почти целодневна заетост. Между другото два пъти през учебната година им писах и реагират изключително бързо по мейл и винаги отговарят много любезно. Според мен могат да се зададат въпроси директно по мейл, може би и телефон предвид кратките срокове за решение. Най-вероятно става дума за прием сега на 3то класиране..
Сравнете учебните планове - на НПГПФ ги има на сайта, за Райнов ми пратиха този линк (не се ориентирах аз на сайта) -  https://pgii-nrainov.eu/assets/files/Download/%D0%A3%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%BD%20%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD%20%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%202022-2023%20-%20PGII.pdf
със следното уточнение : За учебната 2023/2024г. все още не са актуализирани, но бъдещите осмокласници ще се обучават по приложеният учебен план за VIII "Б" клас Както знаем мин година е имало и 2ра паралелка с разш изучаване на АЕ, което явно се случва веднъж на 5 год., та техния план, не го гледайте.
Може да видите и втория език, ако е някакъв фактор за детето. Райнов - италиански, НПГПФ - немски/испански/френски според каквито учители имат. Не знам до колко се съобразяват с желанията на децата. На записването ни казаха, че трудно ставал избора, дори учителят беше класен на бъдещ 9ти клас и сподели, че още не може да ориентира учениците си какъв език точно ще им предложат. Но това са 2 ч седмично само.
За мен доста интересно би било да се разбере какви практики провеждат за учениците си след 10 клас, но за съжаление тук почти не се задържат родители на приети вече ученици в горен гимназиален курс, за да споделят впечатления от обучение, стажове. Може да издирите от стари теми евентуално потребители и да поискате информация на ЛС. Успех с избора и ако не е проблем споделете какво е избрало детето и евентуално защо. Може доводите и придобитата информация да са полезни и за друг.

П.П. Pimkie, а твоята дъщеря кое училище предпочете пред Райнов ?

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 08:15 от Jiema

# 433
  • София

П.П. Pimkie, а твоята дъщеря кое училище предпочете пред Райнов ?

Напълно различно училище за съжаление. След несигурните оценки в трите училища, които не й осигуриха място, направихме тотално обратен завой и всички училища с ПС по изобразително отидоха накрая на списъка ни, тоест напълно невъзможни за класиране Sad Страшно много се разочарова, изобщо не иска и да чува вече за рисуване. Сякаш щеше да е ок с Райнов, ако беше по-близо... Сто пъти я питах сигурна ли е в решението си, дори ако беше размислила на трето класиране щях да изтегля документите, но за съжаление не пожела...

# 434
  • Sofia, Bulgaria
И аз мисля, че локацията трябва да ви е подсказка в случая.

В случая локацията няма особено значение, защото пътуването и до двете учебни заведения е съизмеримо.

Детето е пието и записано в Полиграфията, а сега на 3то класиране и в Райнов същата специалност. Изборът между двете училища изглежда ще е емоционален, а не рационален.

Общи условия

Активация на акаунт