Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 10

• 41 832
  • 756
  •   1
Отговори
# 435
Съжалявам, че не можем да сме по-полезни. Наистина старите потребители не се задържат тук след приемане на децата, за да споделят информация от кухнята.

Това май е единствената тема, в която може да прочетете скорошни мнения за НПГПФ.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1252035

За Райнов не откривам отделна тема, единствено тук в старите теми за кандидатстване с рисуване може да поровите за спорадични мнения за училището.

Единственият обективен фактор, за който се сещам, е в полза н НПГПФ, тъй като имат малко по-високи резултати на ДЗИ по БЕЛ. От друга страна, той може да се дължи на специалностите полиграфия и библиотекознание, а не заради цялостно по-добро представяне на учениците от всички специалности. Иначе на ДИППК резултатите им са са почти идентични.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 14:50 от Dame

# 436
  • Sofia, Bulgaria
Благодаря за включването. Точно резултатите на ДЗИ проверихме вчера и вероятно те ще натежат за избора.

Съжалявам, че не можем да сме по-полезни. Наистина старите потребители не се задържат тук след приемане на децата, за да споделят информация от кухнята.

Това май е единствената тема, в която може да прочетете скорошни мнения за НПГПФ.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1252035

За Райнов не откривам отделна тема, единствено тук в старите теми за кандидатстване с рисуване може да поровите за спорадични мнения за училището.

Единственият обективен фактор, за който се сещам, е в полза н НПГПФ, тъй като имат малко по-високи резултати на ДЗИ по БЕЛ. От друга страна, той може да се дължи на специалностите полиграфия и библиотекознание, а не заради цялостно по-добро представяне на учениците от всички специалности. Иначе на ДИППК резултатите им са са почти идентични.

# 437
  • София
За тези гимназии ДИППК е в пъти по-добър показател според мен. Все пак вие сравнявате преподаването преди всичко по специалните предмети. А и не забравяйте, че на 1 място се явяват 26 ученици,  а в другата гимназия 78. Но то и това е субективно. Важното е как ще го усети детето и семейството. Предполагам направили са пробно пътуване до двете места.  Личното впечатление е доста важно.

# 438
  • софия
А нали Нпгпф има предимство после при кандидатсване в Нов Български?

Това също е солиден плюс.
Може и Райнов да имат такива предимства, но аз не съм много запозната с училището.

# 439
Да, на сайта им пише, че компютърна графика продължават в НБУ без приемен изпит.

Jiema, аз затова споменах ДИППК, че резултатите им са почти еднакви (в последните две години разликата е половин до една десета). Един вид, по този показател училищата са абсолютно аналогични като подготовка.

# 440
  • София
Да, на сайта им пише, че компютърна графика продължават в НБУ без приемен изпит.

Jiema, аз затова споменах ДИППК, че резултатите им са почти еднакви (в последните две години разликата е половин до една десета). Един вид, по този показател училищата са абсолютно аналогични като подготовка.
Dame, понеже и аз съм съгласна с теб, та затова го повторих Simple Smile.
Иначе по-нагоре съм объркала броя явяващи се - 78 са само приетите с изпит по ИИ, а имат и още 26 с БЕ, така че децата в НПГПФ са над 100 - извинете ме...
Нашата учителка по рисуване каза, че ученето в НПГПФ е малко по-лежерно, а в Райнов имало пък много рисуване, за който е готов да поеме повече натоварване. Но това е нейно мнение пречупено през отзиви на ученици, които е готвила.

# 441
Това е 8. клас в Райнов за нормалната паралелка. Т.е. Всяка година без тази, в която приемат 2 класа - тогава в паралелката с разширен АЕ има много по-малко специални предмети✌️

Истината е, че ако детето има желание да работи - работи... Щерката е правила по  2-3-4 работи за всяко задание, което е за домашна работа по различните предмети, а те бяха най-разнообразни ✌️
По Графични техники работиха линогравюра, рисуване с точки, щрих, петна🤪 и с бял туш на черен картон - любим предмет за щерката, но досаден за някои деца, които не си изпълняваха и минимум задачите...

# 442
  • София
Децата от специалност "компютърна графика" във Фотографското са в една паралелка с тези от специалност "полиграфия". По специалните предмети ги разделят в две отделни групи. Така се получи, че нашите деца от Графиката са по-ученолюбиви и имат по-малко проблеми с дисциплината спрямо полиграфистите. От втората година нещата вече се стиковаха и класът се подобрява във всяко отношение.
Директорката държи нещата в ръце, а тя е ръководител на училището от доста време.
В началото насърчават учениците да се включват с рисунки, дизайни и текстове в училищния вестник, да участват в конкурси по фотография и рисуване. От 16-годишни могат да кандидатстват по "Еразъм". По отделни предмети им преподават учители от академичните среди. Атмосферата е много приятелска и цари голяма толерантност към индивидуалностите, но се изисква спазване на правилата и на дисциплината. Горните класове подкрепят по-малките и им помагат при необходимост.

Базата за специалните предмети е много добра, училището е изцяло реновирано по проект по европейска програма.

При нашите деца се съобразиха с желанието на мнозинството относно изучаването на втори чужд език от 9.клас.

Има добри и не толкова добри учители, а организацията не им е силна страна като цяло. В началото на всеки срок учат по около месец с временна програма, а също така имат часове от 7.45 часа (ако са първа смяна) и често продължават до около 14.00-14.30 часа. Това създава затруднения с планирането на извънучилищните занимания, но мисля, че е характерно за всички училища по изкуствата.

Компютърната графика е много хубава специалност, защото при нея изучават и графичен дизайн, и компютърна анимация, и предпечатна подготовка, и фотография. Имат голям потенциал за развитие след това и за личен избор в каква посока да тръгнат.

В края на всяка учебна година се провеждат изпити по съответната специалност.

Можете да ми задавате конкретни въпроси, защото мотивите за избор на едно училище пред друго са най-разнообразни.

# 443
irchick, за малко да попитам откъде го взе да го покажеш в този вид, и се сетих, че на децата в края на 8-ми клас им връчиха тези документи - разпечатка от електронната система със срочните и годишните оценки, подписана и подпечатана. За мен и това е похвално за училището, защото досега от класовете извън тези с официални свидетелства, нищо подобно не сме получавали - само евентуално кратка информация, че едикакси можем да си направим извлечение от системата - ако искаме Simple Smile Като жест на внимание и изпипване на нещата го усетих, за което съм благодарна на ръководството и екипа на "Райнов". Аз няма да го качвам, най-малкото защото списъкът с предмети няма да е показателен за децата от тазгодишния прием и следващите 3 години. Но и класът на моето дете учиха част от тези интересни техники - рисуване с точки, рисуване с бял молив на черен картон (беше една "скелетна глава" - както поверително ми каза малкото ми дете какво рисува каката, защото не се сети за думата "череп"), гравюрата на линолеум, която после в училище са отпечатвали чрез някакъв специален консуматив...
Интересни компютърни предмети и програми учиха също, не им разбирам хич, но слагаха и сменяха някакви емоджита, носиха стари черно-бели снимки да ги обработват/реставрират и т.н.
Pimkie, дано е щастливо детето ти със своето ново училище, а ти не съжалявай! Макар да са нормални тези размисли, през каквито много родители минаваме, включително и аз изпитвах нещо подобно спрямо Приложното. Но нека децата свикват да вземат сами решения за собствения си живот. А пък натрупаното дотук като знания и способности все за нещо ще е от полза - за отключване на въображение в други ситуации и кой знае... Вярвам, че нищо не е напразно Hands Plus1
Inanna, как забравих няколко страници назад да те спомена сред мамите на по-големи деца, отзовававащи се на въпроси тук Rolling Eyes Тази част от нещата за НПГПФ, които са ми известни, мога да ги потвърдя. Имаме познато дете в специалност "Полиграфия", от което знам, че са в един клас с "Графѝците" (както наричат съучениците си от "Компютърна графика"). Цялостен ремонт на НПГПФ имаше преди десетина години, освен ако след него няма и друг, а ако са съхранени резултатите от този, за който знам - чудесно! Интересно е това, което казваш за компютърната графика там, а и някак логично да има известна насоченост според насочеността на училището като цяло.

Последна редакция: чт, 03 авг 2023, 20:37 от BlyaSSSachka

# 444
  • София
Това с улеснения прием в НБУ ме впечатли много. Не че съм фен на университета, но ми хареса идеята, че си сътрудничи със специализираните училища. Днес обаче попаднах на тази информация в сайта на новото училище на синът ми:
"Сега 10 СУ Теодор Траянов е едно от най-предпочитаните, заради създаването през 1990 г. на изключително успешния профил „Изобразително изкуство с изучаване на компютърна графика в часовете по рисуване“. Нашето средно училище в София предлага преференциален прием в Нов български университет на учениците, завършили профил „Изкуства“.", пояснявам, че към таз годишния прием нямаше профил ИИ, и не това ми е мисълта, но явно НБУ си сътрудничи с куцо, кьораво и съкато само за да печели студенти ... което малко ме разочарова ...

# 445
  • София
НБУ прави много прецизен преглед на училищата, които преподават в приоритетни за него области. Взимат им учебните програми, разглеждат ги и гледат дали има нещо, което отговаря на предмети от първата година на обучение. Ако има — уговарят за всяко отделно училище, а понякога и за всяка отделна паралелка, какво може да се замести. Тогава студентите се приемат в съответната програма на НБУ и вместо тези предмети имат възможност или да влязат директно с един семестър по-малко или да изберат други курсове. Всъщност е много гъвкава система, в която един студент да не ходи на нещо, което е слушал, а да си спести таксата за семестър или да вземе нови, различни неща, които не са минимума и ще го надградят.
По същата логика за тези, които имат успех над 4,50 след първите две години, могат да си изберат втора специалност без да я плащат и да я учат. Така, например, студент по анимационно кино може да вземе курсове от биология (ако има интерес някакъв) или маркетинг, или реклама, или антропология, или журналистока, или живопис, или сценография…
В общи линии, системата на НБУ е мнооого различна от тези на другите университети в България и ако човек не я познава, много трудно я разбира.
Целта е всеки студент от дадена програма да е минал едно ядро от задължителни за нея курсове, без които няма как, но всеки друг курс да е свързан с неговите интереси и накрая двама души, влезли заедно едно и също имат общи базови знания и умения, но различен профил.
Сега проятелското дете, което влезе в Полиграфията, вече си знае, че ще учи в НБУ кати завърши, но не знае още каква майнър програма ще избере, не е решила, има време. Но и двете с майка й сме учили там (Като майка й учеше Изящни изкуства) и познаваме логиката, така че знаем как тя да вземе максимума от изборността. Защото може да избира и общообразователни курсове едни, които също да дадат определен профил.

# 446
  • София
При нашите деца се съобразиха с желанието на мнозинството относно изучаването на втори чужд език от 9.клас.
Inanna, благодаря за информацията. Flowers Hibiscus Може би се е споменавало, но не попаднах: А какъв втори чужд език се изучава? Имат ли право децата да избират? Моята дъщеря ще е Компютърна анимация. Очаквам и тях да ги слеят с някой друг клас, тъй като са само 13 деца, ако не се лъжа.

# 447
  • София
... но явно НБУ си сътрудничи с куцо, кьораво и съкато само за да печели студенти ...
На какви точно факти, подчертавам факти, лежи това умозаключение?
Не ми отговаряйте, тъй като вече сте го казала в същия пост:
Не че съм фен на университета...
Не допуснахте нито за миг, че може би съществуват училища, които нямат никаква договорка с НБУ, а просто си правят реклама за привличане на повече ученици, 'щото делегиран бюджет нали?
НБУ никога не е страдало от липса на студенти, за разлика от доста училища.

get_real, чудесен пост! Flowers Hibiscus
Дано повече хора го прочетат с разбиране.

# 448
  • Once there was a Hushpuppy...
В една школа, чието име ще спестя си правят реклама с НБУ, но по лични причини. Много неприятни преживявания имахме, поради алчност и насочване на дететето "накъдето им изнася" за кандидатстване след 7 клас.
Аз съм с негативно мнение към университета, но то е субективно и не е подчинено на личен опит.

# 449
  • София
Inanna, благодаря за информацията. Flowers Hibiscus Може би се е споменавало, но не попаднах: А какъв втори чужд език се изучава? Имат ли право децата да избират? Моята дъщеря ще е Компютърна анимация. Очаквам и тях да ги слеят с някой друг клас, тъй като са само 13 деца, ако не се лъжа.

Изборът беше между испански, немски и френски. Направиха анкета в класа и повечето ученици посочиха испански, така че това е вторият език, който изучават.

По учебен план децата от специалността "Компютърна анимация" са в един клас с тези от специалност "Библиотекознание". Обичайно са "Б" клас.
Учебните планове са публикувани на сайта на училището:  Нашето училище/Училищни документи/Учебни планове.

Общи условия

Активация на акаунт