Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 10

• 41 096
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
Честита нова учебна година и от мен! На всички деца - и кандидатстващи, и новоприети, и по-отдавна приети пожелавам да са здрави, да са вдъхновени, да имат много творчески пориви, да попадат на положително настроени преподаватели, които да оценяват отлично труда им!
Като повечето от вас, и аз смятам, че е по-добре всички да стоим в една тема - не сме чак толкова много, че да се делим, а е от голяма важност и споделянето на информация от вече миналите по този път, както и конкретна информация вече от опит за училищата, реда и средата там и т.н. За кандидатстващите - много са примерите, когато някой с по-голямо дете в дадено уличище, споделя предварителна информация за ден на отворените врати и т.н. И заглавието е напълно ОК да си стои така - все пак всички пишещи тук са минали, минават или на даден етап са обмисляли кандидатстване с рисуване след 7 клас. Разбирам и майката, която даде другото предложение - понякога на човек му става тъжно или тъпо, когато няма кой да отговори на твоя въпрос или когато не откриваш съмишленик от твоя град или за твоето желано училище (и някак си мислиш, че ако пишещите се разделят по някакви критерии на различни места, по-лесно ще намериш). Но това се случва и на хора от столицата. В този ред на мисли, дожаля ми за майката, която попита за 51-во и въпросът ѝ остана така - добре, че след няколко страници друга майка писа, че детето ѝ е в същото училище - дано са успели да се намерят между страниците.
Сега на другите въпроси, които запомних от многото изчетени постове накуп:
-Относно бъдещата реализация - много хора си променят или поне леко видоизменят интересите - дали поради открито нещо ново интересно, дали поради изкристализирала по-ясна представа за нещата в процеса на обучение. Дъщеря ми, например, в началото на курса по рисуване искаше приоритетно една специалност, в края му - вече друга. Затова се водя по желанията и интересите на детето в момента, като, разбира се, не занемаряваме другите житейски сфери. А също и ако има друг интерес, гледаме да обръща внимание и да отделя време и за него (например, ако освен рисуването, има изразен интерес към история - да си поддържа нужното ниво и по този предмет). А по-нататък накъде ще отидат нещата - времето ще покаже.
- Относно учител по рисуване - моята посещаваше школа. Имаше много варианти за часове и избор между събота, неделя, сутрин, следобед (мисля, че в 14 ч. свършваха едните групи и започваха другите), в някои делнични дни също имаше. Но ако искате индивидуална форма или малка група - не е; големи са си групите.
- Относно МОН-ските матури - да, и "Райнов", и 51-во, и всички МОН-ски училища включват в балообразуването си матурите по български и математика. Има примери даже, как паралелки с идентичен профил на някои от тези с рисуване, балообразуват само с БЕЛ и Мат. и без изпит по рисуване, изразявани са мнения доколко това е уместно и т.н. Но като правило, матурите по български и математика са неизменно присъстващи в баловете на всичко МОН-ско. За паралелките с рисуване -  с по-малко влияние, защото се взима 2 х изпита по рисуване + 1 х матура по БЕЛ + 1 х матура по Мат.
- Относно различните техники и творбите на децата - подкрепям идеята - който иска, да покаже. Аз съм показвала също. Рисуването с въглен мисля, че съм го срещала като официално допустимо и за приемния изпит за някое от училищата, където той е графика, но не знам дали някой се възползва от това и как се възприема от комисията. Като техника ми звучи по-сложно, отколкото с молив, може би зарази неправилната форма на материала, а и с триенето не знам как стои въпросът. Но пък като ефект чудесно представя флуидна среда.

# 586
Честита учебна година на всички, попътен вятър на дечицата, дано всяко е попаднало на “неговото” си място и се чувства щастливо и удовлетворено!
Кака съм на девойка в НГПИ (Рекламна графика), която е доста развълнувана, харесала е много класа си. Вече купихме повечето материали - останахме супер доволни от магазин Импресия, персоналът бяха изключително мили и любезни, помогнаха ни в избора.
 Вече всичи вкъщи очакваме с нетърпение понеделник 😄

# 587
Честита, успешна творческа година на всички деца!
Дали някъде може да се намери информация за допълнителни занимания в НУИИ, съпътстващи редовните занятия?

# 588
Момичета, моля за мнение от опит: дъщеря ми ще кандидатства тази година. Намерихме учителка, която много й допада и започна подготовка. Днес се прибра много разстроена, защото говорила с някакво дете в осми клас и майка му....скъсявам въжето. Та последните години имало много връзката и ако бе ходиш на уроци при преподавател от училището (е нашия случай изящното) имаш много минимален шанс да влезеш.
Чудя се дали бе направихме грешка, като избрахме страничен учител. Да, схемата е ясна още от много години, но това са и неща, които слушам десетилетия (а аз и обкръжението ми сме живия пример, че ако си подготвен нямаш проблеми).
Какви са вашите наблюдения, наистина ли е от ключово значение

# 589
  • Sofia
Момичета, моля за мнение от опит: дъщеря ми ще кандидатства тази година. Намерихме учителка, която много й допада и започна подготовка. Днес се прибра много разстроена, защото говорила с някакво дете в осми клас и майка му....скъсявам въжето. Та последните години имало много връзката и ако бе ходиш на уроци при преподавател от училището (е нашия случай изящното) имаш много минимален шанс да влезеш.
Чудя се дали бе направихме грешка, като избрахме страничен учител. Да, схемата е ясна още от много години, но това са и неща, които слушам десетилетия (а аз и обкръжението ми сме живия пример, че ако си подготвен нямаш проблеми).
[/quote

Здравейте! За Изящното не знам, едва ли всички са връзкари. За Приложното няма такова нещо с връзкарите. Дъщеря ми посещаваше по-миналата година школа, която няма нищо общо с нито едно от трите училища към МК. Дори подготвят повече кандидат - студенти. Бяха само две деца ( дъщеря ми и едно момче), които бяха с кандидатстване след 7 клас. Дъщеря ми я приеха на първо класиране в Приложното, а момчето го приеха във Фотографията ( ако не се лъжа).

Успех на детето и да не се отказва!

# 590
Много ви благодаря за отговора и за подкрепата! Успех и на вас!
На всичкото отгоре това е казано и от преподавател, представяте ли си.
Знам, това се говори от време оно ....

# 591
  • софия
Ама преподавател от някое от училищата ли го е казал?

Защо ви възмущава, че преподавател го е казал?

# 592
  • София
Преди години дъщеря ми се готвеше само в курсовете в 119 училище, водеха ги учители от Приложното. Да, тя влезе, но там бяха над 200 деца и не всички успяха. Та, гаранция няма.
Но, има и един друг момент, породен от плачевният опит на близки - от време на време сверявайте напредъка на детето и на друго място. Например хора, като мен, които хабер си нямат от рисуване, трудно могат да преценят как върви подготовката и са спокойни, че всичко е Ок, пък на изпитите се оказва, че не е така. Че учители по рисуване много, ама не всеки може да подготви ученици за специализираните училища.

# 593
  • софия
Преди години дъщеря ми се готвеше само в курсовете в 119 училище, водеха ги учители от Приложното. Да, тя влезе, но там бяха над 200 деца и не всички успяха. Та, гаранция няма.
Но, има и един друг момент, породен от плачевният опит на близки - от време на време сверявайте напредъка на детето и на друго място. Например хора, като мен, които хабер си нямат от рисуване, трудно могат да преценят как върви подготовката и са спокойни, че всичко е Ок, пък на изпитите се оказва, че не е така. Че учители по рисуване много, ама не всеки може да подготви ученици за специализираните училища.

Уауууу 200 човека?!
А това са официални курсове от гимназията ли? Спомням си като се говореше за тях преди 7-8 години , но не се задълбочих тогава

И аз съм за проверка на друго място от време на време!

Последна редакция: пн, 25 сеп 2023, 09:58 от Амели

# 594
  • София
Не знам какъв им е бил статута на тези курсове, водеха ги 5-6 различни преподаватели от училището, всеки водеше свой клас от началото до края. Много деца ходеха навремето, през пандемията спряха, сега не знам дали продължават.

# 595
  • София
zenata, аз не съм в тези среди и прочетох тук за подобни подозрения. Не мога да твърдя със сигурност, че няма такава практика, но мога да кажа, че моето дете категорично влезе без подбутване и в НУИИ, и в НГПИ.  Но се подготвяше от 6. клас, като в 7ми ходеше на две места, именно за да има коригиращ фактор. Успех!

Моят младеж преди малко приключи домашното. Още не си дава сметка колко време ще му отнеме и не си разпределя правилно задачите. Ще се научи. Иначе засега е много щастлив и лети.

# 596
Моето дете влезе и в двете училища към МК, в които кандидатства - Приложното и НУИИ, преподавателят и не е от тези училища. Важното е детето да се готви сериозно и да има желание до рисува и талант разбира се. Успех! Дъщеря ми избра Изящното и е много щастлива там.

# 597
добре, а къде правите тази проверка на друго място, едва ли може спорадично да се ходи на уроци и при друг учител? предполагам до тези от училищата човек не може да се дореди. курсове, нещо?

# 598
  • софия
Добре де, а като ходи на две различни места едно дете, не се ли получава объркване? Тези учители нямат ли си стил, начин на работа, план?
Мнение относно ходене при учител от училищата не мога да дам, защото имам примери и от двете страни, но за да бъда честна, е факт, че има какво повече да даде такъв учител.

Zenata, учудвам се, не сте ли получили вече на лични контакти на няколко такива? Който търси, намира.

# 599
ами честно казано аз не искам да ходи на две места на уроци. тази, при която ходим, подготвя деца основно за НУИИ, а и децата ѝ учат там.
струва ми се прекалено да се ходи постоянно на две места, а и наистина всеки има свой стил. все едно да ходиш на уроци по бел на две места и да кандидатстваш с тема, както навремето. не си го представям.

Общи условия

Активация на акаунт