Кандидатстване с рисуване след 7 клас - тема 10

• 41 636
  • 756
  •   1
Отговори
# 135
Абсолютно съм съгласна, че не трябва да си затваряме очите и че всичко се случва с колективното мълчаливо съгласие. Но какъв е пътят реално за промяна на тези практики? Сигнали към МК за злоупотреби? Те трябва и да бъдат доказани. Петиция към МК за нови наредби, уреждащи по-строги правила при оценяване и организиране на приемните изпити? Може би централизиран изпит, организиран от МК, който да важи за всички училища?

Сега като чета тази разразила се полемика и ме хваща яд, че вчера като бяхме да гледаме рисунките на детето не се сетих да ги питам каква им е точно системата на оценяване. Как прецизират оценката до 4,4, а не до 4,45 или 4,30 например? То е ясно, че не може да няма някаква доза субективизъм, ама ми се струва редно да има ясно разписани критерии за оценяване. Тоест за какъв тип грешки, колко от оценката взимат. И дали всеки член на комисията оценява индивидуално и после се слага средно-аритметична оценка или всички гледат и решават заедно (тоест решава "тарторът на комисията") каква точно да е оценката? И как наистина успяват да минат по 500 рисунки за един ден? Някак ми е трудно да приема, че преглеждайки рисунката на две на три и с един бърз поглед заковават оценки. С точност до пет стотни. По този начин със сигурност ощетяват някои деца, за сметка на други, които ощастливяват с по-щедри оценки. И със сигурност я има умората. Как гледаш 8 часа рисунки, без да започне всичко да ти се слива в един момент? Любопитно ми е, ако трябва същата комисия да оцени отново всичките тези рисунки година по-късно, дали ще закове същите оценки или ще има разминавания. И колко ще са големи разминаванията?

Някой, който днес ще ходи да види рисунката на детето си, дали би могъл на зададе горните въпроси от името на всички?

Искам също да кажа, че ми е ужасно мъчно за всички деца, положили огромен труд, които остават под чертата. Много добре знам какво е усещането на безпомощност и безнадеждност, когато видиш, че целият двугодишен труд и мечтите на детето ти отиват в канала. Онзи ден, след оценката в изящното се чувствах точно така. Емоционално бях не на дъното, ами под него. Питах се как оттук нататък ще убедя това дете, че има смисъл да полага усиля. Че трудът се възнаграждава. Как да направя така, че да не загуби всякаква мотивация да се бори в живота. Сега имам голяма надежда, че все пак ще се пребори за приложното, макар и не за любимата й специалност и стискам палци да не настъпи някой апокалипсис, в който всички от първо класиране да решат, че все пак предпочитат приложното пред другите училища, в които са приети, и не освободят достатъчно места за чакащите под чертата.

Моето дете е с дислексия. Мястото й е точно в училище по изкуствата. Такива деца като нея министерство на образованието ги сдъвква и ги изплюва. В училищата към МОН няма особено много добри паралелки, които да са подходящи за нея, част от тях балообразуват с 3хБЕЛ (!!!??!) и като цяло организацията и обучението вътре са си едни такива... монски. Мисълта, че може да се наложи да остане извън училищата по културата за мен е смазваща. В този ред на мисли, напълно разбирам гнева и болката на таткото. Много ме е яд, че живеем в държава, в която децата трябва да се борят за правото да учат това, което искат. Защото реално, ако сметнем общата бройка на децата, кандидатстващи с рисуване и бройката на местата, които се предлагат (включително и към МОН), ще видим, че едва по-малко от половината деца имат шанс да сбъднат мечтите си. Останалите трябва да се задоволят с план С.

Много ми се иска да успокоя всички и да кажа, че всичко ще бъде наред. Пожелавам успех на децата и кураж
на родителите им!

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 17:41 от Dame

# 136
  • Once there was a Hushpuppy...
Не съм видяла поста на Dame, но зададох сходни въпроси в НУИИ. Отговаря се вместо комисия, кършат се ръце, защото трябва да се обосновават някакви цели единици или стотни, чрез гадаене кой колко и защо сваля....и как образуват крайната оценка. Всичко изказано със следните изразни средства: цитирам - "вероятно".

# 137
  • софия
Честито на приетите и стиснати палци на чакащите второ класиране!

1-во класиране НГПИ
https://ngpisvetiluka.com/wp-content/uploads/2023/07/04_07_2023_ … _kl_za_saita_.pdf

# 138
показването на рисунките след изпита не знам каква обективна информация дава. винаги се допускат грешки на тази възраст малки или големи. Винаги може да бъде изтъкнато защо оценката е толкова намалена. Особено пред родител, който не разбира от рисуване.

В една работа от този тип най-голяма част от оценката е в изграждането на обектите, а не в завършека.  На изпита в УАСГ за конструктивната задача навремето изкарах 5,30 БЕЗ да съм направила светлосенките (стигнах до отделяне на тъмно и светло).
Мисля че именно тези ненапълно обективни критерии дават подобни възможности. Нали има направления за оценяване на рисунка.  Ако няма щрих при правилна композиция  оценката би трябвало да бъде свалена дотолкова, че да е съизмерима с тази на друго дете допуснало от бързане грешка по някоя от фОрмите но с добър щрих с възможност за разграничаване на фактура на материал или хубаво изразена колонн или друга сянка.

На края на всеки урок помня как слагахме рисунките една до друга (даже ги залепяхме за стената понякога). Е, повярвайте ми, знаехме коя на кого е. И учителите знаят, ако са работили с вас. Няма нужда да гледат имена.

Абсолютно е така. Както и че винаги на тази възраст, има влияние на дадена утвърдена школа/учител, много разпознаваемо  рисунките. Още като погледнеш и можеш да кажеш че кандидат гимназистът се е подготвял в еди коя си школа. И ако подготвителя има позиции то и оценката е съотвестваща.

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 15:25 от _re_ge

# 139
  • софия
Егати колко съм добра. Напълно вярна класация съм направила Simple Smile фийлс гуд

# 140
  • София

Не само, че не смятам че е обидно, ами се възхищавам на дързостта му.
Години наред в тази тема приканвам родителите да действат и да подават сигнали.
Приемете, че говорим за практики отпреди 50 години и всяка малка промяна в полза на открито оценяване и променен формат на оценяване е в полза на вашите деца.
Да, вашите са влязли, но някъде има деца разделени на 10 стотни, защото с толкова е било нужно (примерно) да вдигнат оценката на някой друг….

Имам известно несъгласие с тезата че учителите, които работят там не трябва да дават уроци, но по отношение  на организацията на и оценяването на изпита съм категорична, че в сегашния вид издиша от всякъде и не просто е на границата на закона ами е тотално неправилно.

Просто разграничете казуса от собствените си деца и ще видите, че няма нищо обидно.

Няма как да разгранича собственото си дете, защото то е от приетите и на двете места. И няма как да се възхитя на господина, след като той е знаел каква ще е композицията дни преди изпита, но го казва сега?! Защо не писа преди изпита? Сигурна съм, че има какво да бъде подобрено, какво да бъде изчистено, но  изсипването на обвинения сега само хвърля сянка върху всички приети деца.

# 141
Честито на приетите деца!
Ние, разбира се, знаехме класирането още вчера. Grinning
Амели, благодаря за добрата работа и отделеното време!

Към milasara: бих казала, че това по никакъв начин не хвърля сянка към всички приети деца. Със сигурност никой не стига до такова ниво на мнителност. Просто се коментират възможностите за порочност на системата и факта, че със сигурност има такива деца, но никой не може да каже колко са и кои са те.

Апропо, честито на вашето дете, прекрасно е, че се е справило! Може ли да споделите, кое училище е избрало!

# 142
  • Върху лъчите на Слънцето.

Не само, че не смятам че е обидно, ами се възхищавам на дързостта му.
Години наред в тази тема приканвам родителите да действат и да подават сигнали.
Приемете, че говорим за практики отпреди 50 години и всяка малка промяна в полза на открито оценяване и променен формат на оценяване е в полза на вашите деца.
Да, вашите са влязли, но някъде има деца разделени на 10 стотни, защото с толкова е било нужно (примерно) да вдигнат оценката на някой друг….

Имам известно несъгласие с тезата че учителите, които работят там не трябва да дават уроци, но по отношение  на организацията на и оценяването на изпита съм категорична, че в сегашния вид издиша от всякъде и не просто е на границата на закона ами е тотално неправилно.

Просто разграничете казуса от собствените си деца и ще видите, че няма нищо обидно.

Няма как да разгранича собственото си дете, защото то е от приетите и на двете места. И няма как да се възхитя на господина, след като той е знаел каква ще е композицията дни преди изпита, но го казва сега?! Защо не писа преди изпита? Сигурна съм, че има какво да бъде подобрено, какво да бъде изчистено, но  изсипването на обвинения сега само хвърля сянка върху всички приети деца.
Не е писал, защото се е надявал да има преднина. Щом е знаел какво ще има, то детето се е упражнило.
Но у мен се пораждат въпроси:
1. Как се е сдобил с информацията? - За да я получи, значи я е търсил. И е намерил човек, който да му я даде.
2. Защо не я е споделил? - За да осигури преднина.
3. Първите два въпроса не го ли вкарват в описаната от него порочна схема? - Определено е така!
4. Ако детето му беше прието, дали щеше да дойде тук да "плюе"? - Едва ли! Тогава нямаше да има проблем!

Честито на приетите деца! Успех на чакащите!
 😘

# 143

честито на децата, които са се справили чудесно БЕЗ да знаят каква ще е композицията. Те са се трудили много пъти повече за да се конкурентни на другите, които са с едни гърди преднина. И те са  толкова добри, че тези гърди преднина не са могли да ги съборят!

# 144
  • Варна
Аз лично в НУИ със сигурност ще питам за метода на оценяване, но допускам, че дъщеря ми просто се е притеснила и е възможно да е допуснала грешка. Аз самата, обаче разбирам от рисуване  и мога да видя дали реално наистина има грешки, които поставят под чертата. Детето преди нея е с 5 стотни по-висока оценка/дъщеря ми е 2ра резерва/ и наистина ми е интересно как точно до 5 стотни се изчислява.
Доколкото обясниха комисията слага оценки и окончателната е средноаритметична. При нас имената не са ги писали никъде. Само вх. номер, който се покрива като им дават листа.

# 145
  • София
От Полиграфията:
“Резултатите от приемния изпит по РИСУВАНЕ ще бъдат публикувани до 18.00 часа на 07.07.2023 г. в раздел ПРИЕМ.”

# 146

Детето с половината рисунка е класика. Има пълен отличен тогава и само слаби оценки по всички рисувателни предмети следващите години. Мисля че именно тези ненапълно обективни критерии дават подобни възможности. Нали има направления за оценяване на рисунка.  Ако няма щрих при правилна композиция  оценката би трябвало да бъде свалена дотолкова, че да е съизмерима с тази на друго дете допуснало от бързане грешка по някоя от фОрмите но с добър щрих с възможност за разграничаване на фактура на материал или хубаво изразена колонн или друга сянка.
[/quote]

Тук май влизаме в дълбокото... Много зависи какви са тези предмети в следващите години: едно е графиката, съвсем друго - живопистта. Да, подчиняват се на общи правила по отношение на перспективата, да речем, обаче си имат и собствени характеристики. Пък и може самото дете да е загубило желание; може да са му "нашили" двойки, за да го подбутнат, например...
Реално не знам как оценяват в училищата към МК. Знам как оценяваха в УАСГ. Мога единствено да предположа, че е подобно. За това казвам - конструктивно правилно изградената форма е най-голямата част от оценката. Останлото е придатък. Т.е., ако има основна грешка в някоя от формите (обратна перспектива, да речем), се сваля много от оценката. Красивият щрих, обаче, не носи много точки и не е съизмерим с точките, премахнати заради основна грешка.
Сега се сещам, че господинът, който е знаел какво ще се падне на изпита, беше написал, че детето му е имало оценки 3,20 и 3,60 при положение, че в 2 от общо 3 форми е имало груби конструктивни грешки. Това дава представа, че всъщност детето е получило точки точно за изграждане на светлосенките и материала. Иначе няма как да мине 3-ката. Просто контрукцията си е основата и е най-важна, това е.

# 147
# 148
Здравейте, има ли дете в темата, което учи Пространствен дизайн"?
Да. Много хубава специалност и ако е първо желание на детето годините на учене минават с лекота.

# 149
  • София

Към milasara: бих казала, че това по никакъв начин не хвърля сянка към всички приети деца. Със сигурност никой не стига до такова ниво на мнителност. Просто се коментират възможностите за порочност на системата и факта, че със сигурност има такива деца, но никой не може да каже колко са и кои са те.

Апропо, честито на вашето дете, прекрасно е, че се е справило! Може ли да споделите, кое училище е избрало!

Така е, не хвърля сянка върху всички деца, но няма как моето да бъде отделено от другите приети и затова ми е болно. Моят младеж избра НГПИ, винаги е било по- желаното училище от него.

Честито и на другите приети! Стискам палци за чакащите второ класиране!

Общи условия

Активация на акаунт