На море в Гърция 2023 - III

• 60 278
  • 785
  •   1
Отговори
# 270
  • Sofia
Vivi, да, ще проучим. Мерси! Simple Smile

И аз гледах, че Лихадонисия е доста по-близо до Кавос, затова ме интересува кой е по-оптималният вариант за настаняване и наемане на лодка.
Иначе, дори най-малките лодки могат да прекосят големи разстояния. Ние обиколихме целия Скопелос с едно "корито", както мъжът ми обича да се шегува. Бензинът също не е проблем, защото ти дават резервен. А разстоянието между Камена Вурла и Лихадонисия е много малко, като гледам на картата. Няма да има issues с тези неща. Simple Smile
За цената – ние сме вземали и по 80 евро / ден. Даже май повече от 100 не сме плащали никога. Е, сега, ясно че сигурно и тук цените са се вдигнали, с тази повсеместна инфлация.
Ще се раззвъня тези дни и ще видя какво е положението. Simple Smile

Като цяло, държим на приключението с лодка, защото едно на ръка, че мъжът ми много обича, второ че аз плувам на големи разстояния и е по-удобно, ако скачам от лодката, вместо директно от брега.

# 271
  • София
Включвам се с малко хейт, но от години не съм оставала десет дни в северна част и сега съм ужасена. По стечение на обстоятелствата се наложи на бързо, в последният момент да избера място /в населено място - близо до магазини и таверни и приличен плаж на пешеходно разстояние - 5 до макс 10 мин пеша, бавно ходене. И без кола. Намерих горе-долу прилично настаняване в Нея Плагия. Била съм в Нея Каликратия последно преди 6-7 години за 4-5 дни и беше поносимо. Разходих се по гугъл и хоп резервирах там. Първите два дни бях с кола и съответно имаше възможност за посещения на разни плажчета по Касандра с цел да избягаме от народа /съботно -неделно/.
Останалите дни трябваше да сме на плажа на Нея Плагия. Това може би е едно от малкото останали горе-долу спокойни места. Градчето се е разширило по целият залив и е станал на едно заедно с Флогита. Във Флогита централната част е почти изцяло заета от биич барове и който не иска силната музика е принуден да ходи в края на плажа, където пък е пълно с постоянни чадъри от къщите и вилите. Плажът в Нея Плагия ми се видя спокоен и се зарадвах, че не избрах Флогита. Но още във вторник ми стана ясно, че и тук свободната зона се свива и биич баровете се разрастват. За ден изникна още един биич бар. Цените на фрапето са от 2,80 до 4 евро, гирос от 4 до 4,50, сладолед по около 2 евро топка, хтоподи - 14, каламари 13, тиквичките 4-5. Закуските от 1,50 - 2,20 евро.  Любимите сладоледчета на клечка /на кг/ ги имаше само в Масутиса в Нея Мудания. Едно от заведенията, което ми беше на три минути пеша предлага и храна за вкъщи на супер прилични цени - Wingman, синът ми оцени пастициото.
Плажът е пясъчен, но има камъни в морето, влизането става върху скала и навътре става пъсък.
Последните дни се разходихме до Сахара - на биич бара не можеш и с пушка да ме накараш да седна, колкото е по-силна музиката толкова по-далеч отивам. В събота в свободната зона между Сахара и Барбони беше ужас от народ - в три реда чадъри и много хора във водата.
Вечерта се разходихме и вечеряхме в Нея Каликратия - имаше страшно много хора, градчето е станало като Китен, Приморско и т.н. Останах с впечатление, че тази част от крайбрежите е превзета от македонци - много имоти и заведения са техни и малко по-малко гръцкият стил и в харана и в обслужване вече го няма.

Здравейте,
много ще съм благодарна за препоръки. Търся спокойно градче/селце с плаж, който да не е пренаселен  и да не е далече от границата (Кулата), най-много на 2-3 часа с кола. Надявам се да съществува някъде 😁
За началото на септември става въпрос.

Не видях да е отговорено, но ако ви устройва горното вижте Нея Плагия за настаняване.

За първи път ще ходим на море в Гърция, Неа Каликратия. Имаме резервиран апартамент. Някой да препоръча къде да се ходи на плаж? Предпочитаме тихи места. Добри места за хапване в селището? Синът е на 17 и има лична карта, ще пътува с нас двамата, да нося ли оригинал на акт за раждане, копие съм приготвила? Големият талон на колата? Питах, но получих противоречиви отговори.
Не пишете за кога имате резервация, но там май вече няма тихи плажове, освен ако не се разходи след Сахара. През седмицата може и да намерите по-спокойно местенце, но събота и неделя е ужасно пренаселено. 

И да си подбутна баналния въпрос от предишната страница. Следващият уикенд ще прекараме в Солун с приятели, които са в бг за кратко. На прибиране от почивката си искат децата им да разгледат града. Сещате ли се за близък плаж, на който можем да прекараме няколко часа докато ги чакаме да се придвижат до там или да си организирам традиционния шопинг Joy
Този е първият приличен плаж - https://goo.gl/maps/rtaQ3VJ4yMaWQVnF6
И нататък към Неа Ираклия/Каликратия. В залива не стават.
Ако Епаноми е далеч, за няколко часа става и плажът в Перея. Последно миналата година минавах от там и имам спомен отедна събота през август и беше поносим. Даже празен бих го нарекла след това което видях този уикенд в района на сахара.

И за да не е само хейт, да кажа че си чакам с нетърпение септемврийското море и се надявам да е по гръцко и по-далеч от северната част. Чета ви за Пелион и като нищо ще сменя посоката на там.

# 272
В Масутис има доста много видове, но не знам кое са хубави,
Аз от магазинския, точно от масутис съм доволна от Latzimas, стъклена бутилка.

# 273
  • София
Здравейте, тъй като темата често ми е била полезна, идвам с малко отзиви от Корфу, където почивахме в началото на месеца.

Решихме да разделим пътя, за да не се притесняваме за ферибота, така че останахме 1 вечер в Йоанина, където се разходихме и вечеряхме около езерото и беше приятно. От там вечерта си запазихме и билети за ферибот на следващата сутрин. На пристанището нямаше много хора и доста си купуваха билети на място.

Бяхме 2 семейства и си наехме разкошна къща с 5 спални в средата на острова - не е на плаж, а сред тучна зеленина и тишина - на 10 км от Корфу. Целта ни беше да видим възможно най-много от острова, затова избрахме локация в центъра.  Моите впечатления накратко са: островът е много красив и наистина много зелен в сравнение с всичко, което сме виждали в Гърция (Ситония, Кефалония и Лефкада). Природата е уникална. Но пък островът ми се строи пренаселен. За пръв път видях хотели на всеки плаж, на който ходихме, и толкова малки свободни зони. Ние все пак търсехме населени плажове с места за хапване, така че не мога да говоря за дивите. Навсякъде се плащаше за шезлонги и чадъри - между 10 и 60 евро - като стандартното беше около 15-20. Само на едно място ни поискаха 20 евро консумация без отделна цена за чадъра. Също ми направи впечатление, че никъде не ни донесоха вода с фрапето, което поне на Ситония в последните години беше задължително (тази не сме ходили още там).

Плажове има за всеки вкус - и широки пясъчни, и малки каменисти заливчета. Аз лично предпочитам вторите, но заради децата търсихме повече от първите. И до Love Canal стигнахме, но там се настанихме край басейна на едно хотелче, защото самият плаж е адски малък и не е подходящ за деца.

Пътуването из самия остров е бавно - пътищата са хубави, но тесни, а в някои от селата разминаването с друга кола е доста предизвикателно (особено когато си с по-голяма). Но пък е интересно и живописно.

Една вечер се разходихме и до самото Корфу, което също ми се стори пренаселено. Просто навсякъде си представях колко хубаво би било туристите да са на половина по-малко и човек да може да се наслади на мястото на спокойствие.

Посетихме и местния аквариум, който не беше кой знае какво за любителите на подобни места, но си е някакво забавление за децата.

На връщане пак запазихме билетите за ферибота от предната вечер - по 40 евро ни излезе за семейство с 2 деца и голяма кола (на отиване беше с по 5 евро повече, не разбрах защо), но пак имаше хора, които си ги купуваха от пристанището и беше доста спокойно.

Ние пак разделихме пътя с нощувка в Солун, защото все минаваме покрай него, но така и не го бяхме разглеждали. Нашите приятели продължиха към София и взеха цялото разстояние за 10 часа.

Като цяло бихме се върнали, но може би през септември с надежда да няма толкова много хора. Интересно, че почти не видяхме/чухме българи.

# 274
  • София
В Масутис има доста много видове, но не знам кое са хубави,
Аз от магазинския, точно от масутис съм доволна от Latzimas, стъклена бутилка.
И на Алтис е хубав зехтина. Latzimas съм взимала и кутия от 4 л - хубав е.

# 275
Ох,ся ме филмирахте. Имаме запазени 6 нощувки в Неа Врасна. Китен/Приморско ли да очаквам Cry

# 276
  • софия
От къде си купувате зехтин? На предното не посещение на Пелион бях видяла един надпис пред къща, взехме от тях в тенекия и беше хубав. Но сега нямаше и купих просто някакъв малък 3 л. от супермаркета.
В Масутис има доста много видове, но не знам кое са хубави, а и май предпочитах домашен. Но нямам идея къде да намеря такъв Blush на Скиатос.
Питай хазяите. Те си се знаят.

# 277
Поздрави от Наксос 😊 Пристигнахме в събота. Пътуването беше доста дълго и изморително. Засега успяхме да посетим само плажа на Агиос Прокопопиос и Агиос Георгиос Алико, защото много духа и нямаме мотивация да обикаляме. През нощта духаше ужасно и почти не съм спала от звука. Днес мислехме да ходим на дневен круиз до Миконос, но казаха, че няма да има заради времето. Ще се пробваме в сряда.
Може ли препоръка за закътан от вятъра и едновременно с това хубав плаж - въобще има ли такъв? Вчера избрахме Агиос Георгиос Алико, защото в нета пише, че е по-защитен от вятъра, но всъщност беше по-зле от Агиос Прокопиос - постоянно гонехме какво ли не по плажа, целите бяхме в пясък, храната и напитките ни - също.

Днес имаме годишнина от сватбата и искаме да вечеряме в Хора. Хазяйката ни препоръча Мезе мезе - някой посещавал ли го е? Снощи видяхме едно заведение на покрива с много хубава жива гръцка музика - Фламинго, но се притеснявам да не е туристически капан? Приемам препоръки за други заведения 😊

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 16:55 от Divi_86

# 278
Divi_86, миналата година като бяхме на Тинос случихме на такъв гаден вятър, та ти съчувствам Sad

Ние на Наксос за късмет не бяхме улучвали такова време, но имаше дни с по-силен вятър и тогава питахме в хотела на кой плаж духа най-малко. Казаха ни, че най-безветрено било в онази част на Агиос Прокопиос откъм полуостров Сталида и на Агиос Георгиос в Хората. Агиос Георгиос в Хората обаче ни се видя много зле, имаше боклуци и пясъкът беше странен, като кал, затова се върнахме на Агиос Прокопиос и май наистина там беше доста по-поносимо.

# 279
  • СИ
Ох,ся ме филмирахте. Имаме запазени 6 нощувки в Неа Врасна. Китен/Приморско ли да очаквам Cry

Чак толкова не. Но има много българи и плажът на моменти се препълва.

# 280
  • София
Ако сте отседнали на Нея Врасна може да плажувате в Олимпиада, на 20тина минути с кола е. Плажа има зони с чадъри и барове но и доста свободна зона, почва с камъни но след това е пясък, в селцето има ресторантчета гироси сладкарница т.н . Много исках да сме там тази година но за съжаление не намерих подходящо настаняване. Като цяло в свободната зона е тишина и спокойствие ,я има два три чадъра други

# 281
  • София
Ако ще ходят до Олимпиада, по-добре да слязат една идея по- на юг и да си изберат някой от заливите там.

# 282
Black cat, миналата година даваха малки лодки под наем на плажа Агио Николаос на Евия. Цената беше нещо като 60 евро на ден с включено горивото. Ние така и не стигнахме до лодката де.

Divi86, и нас ни одуха здраво на Наксос. По закътан плаж е Микри вигла.

# 283
Сирос, има ли значение в коя част на Микри Вигла? Вчера, като минавахме покрай него, ми се видя доста открит, а и е притегателен за сърфистите, пък и в нета пише, че е доста изложен на ветрове.

# 284
  • Русе
Здравейте от Корфу! Някой знае ли от къде може да се купи хубав зехтин на острова? Близо сме до музея на зехтина, но не сме ходили още. ....

Ако не е късно - оттук:
Mavroudis Olive oil

Много ни хареса, дори имаха и доставка до България с DHL, но на нас ни стигна за цяла година това, което взехме и не сме се възползвали.
Благодаря! Точно от там си взехме.

Общи условия

Активация на акаунт