На море в Гърция 2023 - III

• 60 213
  • 785
  •   1
Отговори
# 375
Привет, момичета!
В събота пътуваме за Гърция и исках да питам нещо, което знам, че е коментирано хиляди хиляди пъти, но искам актуална информация, ако може!
С бащата на децата нямаме брак, ще нося оригинални актове за раждане, плюс копия. Това ще бъде ли достатъчно за минаване на границата или трябва и друго, примерно нотариално заверено копие от актовете или друг документ, изискващ тичане по институции?
Благодаря предварително! Слънчево лято на всички! 🏝️🌊🌅

# 376
Имате ли представа дали от Кавала или Ираклица има корабчета за разходка, какви са цените и време на обиколката?
Ако има сайт с подобна информация, ще се радвам да споделите.

# 377
Сирос, аз Тинос го видях само от ферибота на път за Наксос - абсолютен чукар ми се видя. Не знам мястото, където спряхме, дали е Хората, но не ме грабна, гледано откъм морето. Днес във ФБ видях готина снимка от Тинос - от онези типично цикладските с бели улички и т.н., и чак се зачудих къде е снимана, защото не ми се вързва с голата и безлюдна скала насред морето, която видях. Това, което видях от ферито, изобщо не ми хареса и трудно бих се навила да отида там. Даже се учудих колко много хора слязоха на Тинос. Всичко това е лично мнение и е базирано на 10-те минути съзерцание от ферибота, тс не претендирам за достоверност 😉

# 378
  • София
Привет, момичета!
В събота пътуваме за Гърция и исках да питам нещо, което знам, че е коментирано хиляди хиляди пъти, но искам актуална информация, ако може!
С бащата на децата нямаме брак, ще нося оригинални актове за раждане, плюс копия. Това ще бъде ли достатъчно за минаване на границата или трябва и друго, примерно нотариално заверено копие от актовете или друг документ, изискващ тичане по институции?
Паспорти и актове за раждане на децата са достатъчни, аз нося само обикновени копия, без оригиналите.

# 379
Здравейте! Август месец планираме да отидем за една седмица някъде в северна Гърция, но много се колебая къде точно. Насочили сме се към Халкидики, Кавала, Тасос и Неа Перамос. Моля за препоръки?

# 380
Divi86, мерси. Мислех, че си посетила острова.
Не знам Тинос колко е чукар, ама Лимнос....

# 381
Момичета, за плажовете на Самотраки необходими ли са аква обувки?
Силно се надявам като е остров да е идея по- поносима жегата.

# 382
Днес във ФБ видях готина снимка от Тинос - от онези типично цикладските с бели улички и т.н., и чак се зачудих къде е снимана, защото не ми се вързва с голата и безлюдна скала насред морето, която видях. Това, което видях от ферито, изобщо не ми хареса и трудно бих се навила да отида там. Даже се учудих колко много хора слязоха на Тинос. Всичко това е лично мнение и е базирано на 10-те минути съзерцание от ферибота, тс не претендирам за достоверност 😉
Тинос е сравнително голям остров, популярен като дестинация за религиозен и кулинарен туризъм, с десетки селца. Там, където са те, е облагородено от човешка ръка, има и цветя, и зеленина. Иначе пейзажът е типичен за Цикладите, които са зелени от декември до април, а лятото - кафяви.
"Поразително зелените" (по стандарта за Циклади, нали, не като Споради или Йонийски примерно) са Андрос и Кеа. И в двата случая се отнася за части от острова, имат си и доста кафяво. Под поразително зелени имам предвид наличието на естествени водоизточници (на Андрос има минерални извори, водопади) и гори (на Кеа например се оказаха дъбови).
На Лимнос, който бе споменат, висока растителност например няма изобщо.
А няколко страници назад пуснах снимки от Китнос, също за минутки от пристанището и ферибота, които ме "запознаха" с него като най-голия и кафяв в спомените ми.
Скрит текст:
Като за Циклад е зелено (през юли) Simple Smile

Mateah,
да, задължително. (Аз съм от хората, които по принцип са против акваобувките и носенето им на повечето места за мен е глезотия.)

Последна редакция: чт, 20 юли 2023, 11:46 от Параход

# 383
  • някъде ... тук ...
На Самотраки е един пясъчен плаж. Там не трябват. Всичко друго е ръбести камъни и камъчета. По-добре е с обувки.

Поздрави от Петали на Евия

# 384
Здравейте! Август месец планираме да отидем за една седмица някъде в северна Гърция, но много се колебая къде точно. Насочили сме се към Халкидики, Кавала, Тасос и Неа Перамос. Моля за препоръки?
Препоръката е само една- ей ся е август, тоест - където намерите, щото варианта да има свободно е клонящ към нула

# 385
  • София
Привет, момичета!
паспорти /лични карти на децата имате ли?

# 386
  • Русе
https://goo.gl/maps/jxnmZXsrE9WYZER57

вярвам че този няма да е пренаселен, по-близо до Лариса

Иначе за попътен плаж сме спирали на Коринос, обаче тази година е ад и там ( поне преди няколко дни беше)

Неа Месангала
здравейте, моля за отзиви от неа Месангала. Тази година за пръв път ще сме там. Благодаря
Минахме само попътно за плаж и не сме обикаляли. Видя ми се спокойно място

# 387
Привет, момичета!
паспорти /лични карти на децата имате ли?
Да, децата ще пътуват с международни паспорти.

# 388
  • София
Друго няма, и вашите лични карти, това е
Приятна почивка!

# 389
Сирос, аз ходих на Тинос миналата година, после писах тук и сложих малко снимки. Беше от онези острови, на които отидох без големи очаквания, но ме изненада много приятно. Единственото гадно нещо беше вятъра, беше ужасен (даже се жалвах във форума) и на повечето плажове изобщо не можеше да се стои, затова ходехме само на няколко. Морската вода беше много студена, но пък беше юни, а максималните температури през деня стигаха 25 градуса, може би по-нататък през лятото се стопля.

Тинос наистина е чукарест и гол. В Хората уличките са пешеходни и е приятно без да е нещо уау, но селата във вътрешността са приказка - типичните стари цикладски селца, където почти не се мярка чужденец. Разходихме се в Кардиани, Истерния, Панормос, Волакс, Стени, Триандарос, Дио Хория, Фалатадос, Аетофолия и пак останаха много непосетени села. Храната навсякъде беше перфектна. С удоволствие бих се върнала пак, само да е по-безветрено Simple Smile

Ето и линк към поста ми за Тинос: https://bg-mam.ma/p/1459700/44998086

Общи условия

Активация на акаунт