Морски свинчета - 9

• 13 104
  • 275
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Аз съм с 4 прасенца, всяко живеещо си в нега вселена, абсурд да ги дам на  някого да ги гледа. Опция ми е само вкъщи да ги гледат. Но едно прасенце не е проблем да се занесе някъде.
В крайна сметка, виж и някой хотел колко би ти излязъл за тези дни.

# 256
Здравейте,
Нямаше ме цяла седмица и вчера почистих клетката на нашия прасчо. От вчера до днес не се изхождал нито веднъж, което е необичайно. Иначе хапва си пийва водичка, но като че ли не така интензивно, както обикновено. Оставя храна недоизядена, което също не е характерно за него. Прекалено кротък ми се струва.
Ще го водя на ветеринар, но се чудя какво може да му е?

# 257
Ако здравословно е добре, може да е малко сърдит или тъжен, че е бил сам.
Колкото и странно да звучи свинчето, което имах, когато отсъствах понякога беше сърдит.

# 258
По принцип да няма нито едно изпражнение може да означава запушване и е спешно състояние, тъй че добре огледайте - както и дали си ги изяжда.

# 259
  • София
Да не са в къщичката акитата?

Когато Бейли беше мъничка и ме нямаше, 2-3 вечери ме подлагаше на страшен тормоз да я гушкам, спеше на ръката ми, а съм я пуснала, а е надала вой до небесата.
Много се привързват миличките.

# 260
Моят не искаше да си общуваме. Наказваше ме с мълчание известно време и после бяхме пак първи приятели.
Обикновено, когато тръгвах му казвах чао и къде отивам, а когато се връщах, ме посрещаше от вратата с писукане, но понякога си беше сърдит. Трябваше да топлим отношения с гушкане и свежи зеленчуци 😁
Дано е наред свинчето, наблюдавай го.
За първи път ли отсъстваш?

# 261
Нашето беше много щастливо, когато си го прибрахме след пет дни отсъствие -първото ни отсъствие за повече от ден. Но то и при баща ми не е било нещастно, само първия ден се е крило малко повече. Той много се е грижил за него, а и замъкнахме всички негови любими неща там . Обаче друго си е като си го прибрахме, голямо цвърчене и игра беше, много беше щастливичък.

# 262
Ако говорим за пълна липса на изхождане за повече от 12 часа, то това е спешно медицинско състояние и прасенцето трябва да бъде заведено на ветеринар с опит с екзотични бозайници веднага.

При невъзможност, то у дома:
1. Измерете свинчето на кухненска везна. Ако сте го мерили преди, сравнете теглото.
2. Вземете течен деган и течен аналгин и давайте 0.1 мл на кг на 8 часа от всяко лекарство.
3. Проследете колко яде, следете храната реално бива ли погълната.
4. Погледнете нормално ли изглеждат резците.
5. Вижте за някакви други отклонения - подути лимфни възли, нещо друго извън нормата.
6. Как се усеща коремът - твърд, мек, пълен, празен.
7. Измерете температурата му с дигитален термометър с малко вазелин, не ръчкайте много навътре, за да не го нараните. При твърде ниска температура, сложете бутилка с топла вода, но не пареща, около него, то да иде да се топли, ако иска.
8. Започнете да дохранвате с каша от гранули.

# 263
Ами, той не бил сам, а с детето и съпругът ми. Та, затова си мисля, че не тъга. Всяко по-дълго пътуване обикновено го оставяме на село при майка ми, така че е свикнал с отсъствието ми за известно време.
Нещо здравословно е, защото е много тих и няма никакви изпражнения.

# 264
  • София
Сега се сещам преди много време Бейли не беше акала, беше посред нощ. Направих й топла вана с масажче на коремчето.
После я извадих от топлата вода и продължих с масажчето на коремчето.
Сигурно към 2 часа минаха и даде резултат.
Масажът беше посока на часовниковата стрелка.

# 265
Заведохме я на ветеринар и той каза, че нищо и няма. Акала си, даже на дупето имаше едно тръгнало, но определено не изглеждаше на черните и твърди, които ръсеше навсякъде. Удари и една инжекция да по-добра перисталтика. Дано да е така както казва. Иначе разбрахме, че не е Михаил, а Михаела, хахаха.

# 266
Честита ви Михаела. Инжекцията вероятно е деган, което е добре. Следете я, гледайте теглото, изядена храна и дарадонки. Успех!

# 267
Здравейте, искам да си взема морско свинче, на какво да обърна внимание първо при избора.Blush

# 268
  • София
Здравейте, искам да си взема морско свинче, на какво да обърна внимание първо при избора.Blush

Много внимателен оглед на прасенцето, често са с гъбички.

# 269
А как почиствате клетката - с ръкавица или изсипвате без да бъркате в нея?
Взех морско свинче, защото синът ми искаше, разбира се само аз чистя клетката.
Грижа се съвестно за животното вече 4 години, но цялото това, което трябва да изчистя от клетката му всеки ден, е пълно с бактерии.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 16:08 от marigold_

Общи условия

Активация на акаунт