За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 293
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
  • Бургас
  • Мнения: 1 242
да попитам за начин за сушена на смокини на фурна,
Има ли предварителна обработка, белят ли се, на колко градуса и колко време е сушенето във фурната?

# 646
  • Мнения: 22 315
Нарязвате ги на части - половинки, четвъртинки и както ви е удобно, - редите и сушите. Бавна работа е.

# 647
  • Бургас
  • Мнения: 1 242
Нарязвате ги на части - половинки, четвъртинки и както ви е удобно, - редите и сушите. Бавна работа е.
а цели плодове няма ли как де се изсушат

# 648
  • Мнения: 22 315
Пробвайте, ако искате. При мен в обикновен дехидрататор, каквито продават по магазините, не се получи, развалиха се докато се сушаха, затова вече ги режа - не се сушат бързо, но поне не се развалят. Ако имате мощен, примерно полупрофесионален или някакъв еквивалент - може и да стане, като пак ще бъде бавно.

# 649
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Нарязвате ги на части - половинки, четвъртинки и както ви е удобно, - редите и сушите. Бавна работа е.
а цели плодове няма ли как де се изсушат
Аз четох, че се сушат на 100С за 24 часа или докато изсъхнат добре във фурната. Това ме отказа. Пеева беше казала за сушене на слънце, дано се включи да каже как ги суши точно, че и аз имам още. Grinning

# 650
  • Мнения: 10 776
леле, 24 часа??

# 651
  • Пловдив
  • Мнения: 44 821
Как да карамелизирам лук за бургер?

# 652
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Да, даже някъде видях до 36 часа, на още по-ниска температура. Луда работа.
Иначе сега намерих за сушене на слънце. Два до пет дни, през деня се вадят в тавичка, вечер се прибират заради влагата вечер. Накрая, след като изсъхнат добре, задължително се запичат на фурна на 180С за 10-15 минути. След това се прибират.

https://dolciveloci.it/fichi-secchi/ricette/

# 653
  • Мнения: 11 012
Mikkey ако живееш на силно слънце не става ли ако още като започнат смикините , а много започват още началото на август, да ги нижеш или някак увисиш в хоризонтални мрежички за сушене на слънце ? Как би могло да се суши смокиня на слънце ? На сито? На мрежа? Не знам ? Просто си мисля.

# 654
  • Мнения: 22 315
Според мен 24 часа на 100 градуса е малко за цели смокини, ще ми бъде интересно дали някой е успял.

# 655
  • Мнения: 11 012
и според мен е малко. Някъде трябва да отива течността .

# 656
  • In transit
  • Мнения: 14 442
белла, и аз нямам идея как става на слънце. Виждала съм как го правят, но там ги пече буквално цял ден. Аз трябва да ги наредя върху тава примерно и да ги разхождам по терасите за да хвана цял ден слънце. Освен това във Варна си имаме влага, а сигурно ще събера и осите на квартала. Grinning

# 657
  • Мнения: 11 012
ами аз бих се отказала от сушене тогава. на тава ще мухлясат  .

# 658
  • Sofia
  • Мнения: 22 675
Как да карамелизирам лук за бургер?
Пържиш го на слаб огън, като стане прозрачен посоляваш, усилваш малко огъня и продължаваш, докато ти хареса на цвят, като го наблюдаваш и бъркаш. Оставяш на хартия за малко да поеме мазнината и да се охлади добре на въздух, става хрупкав.

Мама суши смокини (още от август) на половинки в шайги и директно на слънце, непокрити, ама в най-слънчевия (бих казала) град - Сандански. Simple Smile

# 659
  • Мнения: 5 558
Подариха ми този съд. Дали може да се пече в него? Не е лакиран...

Общи условия

Активация на акаунт