За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 293
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
  • Бургас
да попитам за начин за сушена на смокини на фурна,
Има ли предварителна обработка, белят ли се, на колко градуса и колко време е сушенето във фурната?

# 646
Нарязвате ги на части - половинки, четвъртинки и както ви е удобно, - редите и сушите. Бавна работа е.

# 647
  • Бургас
Нарязвате ги на части - половинки, четвъртинки и както ви е удобно, - редите и сушите. Бавна работа е.
а цели плодове няма ли как де се изсушат

# 648
Пробвайте, ако искате. При мен в обикновен дехидрататор, каквито продават по магазините, не се получи, развалиха се докато се сушаха, затова вече ги режа - не се сушат бързо, но поне не се развалят. Ако имате мощен, примерно полупрофесионален или някакъв еквивалент - може и да стане, като пак ще бъде бавно.

# 649
  • In transit
а цели плодове няма ли как де се изсушат
Аз четох, че се сушат на 100С за 24 часа или докато изсъхнат добре във фурната. Това ме отказа. Пеева беше казала за сушене на слънце, дано се включи да каже как ги суши точно, че и аз имам още. Grinning

# 650
леле, 24 часа??

# 651
  • Пловдив
Как да карамелизирам лук за бургер?

# 652
  • In transit
Да, даже някъде видях до 36 часа, на още по-ниска температура. Луда работа.
Иначе сега намерих за сушене на слънце. Два до пет дни, през деня се вадят в тавичка, вечер се прибират заради влагата вечер. Накрая, след като изсъхнат добре, задължително се запичат на фурна на 180С за 10-15 минути. След това се прибират.

https://dolciveloci.it/fichi-secchi/ricette/

# 653
Mikkey ако живееш на силно слънце не става ли ако още като започнат смикините , а много започват още началото на август, да ги нижеш или някак увисиш в хоризонтални мрежички за сушене на слънце ? Как би могло да се суши смокиня на слънце ? На сито? На мрежа? Не знам ? Просто си мисля.

# 654
Според мен 24 часа на 100 градуса е малко за цели смокини, ще ми бъде интересно дали някой е успял.

# 655
и според мен е малко. Някъде трябва да отива течността .

# 656
  • In transit
белла, и аз нямам идея как става на слънце. Виждала съм как го правят, но там ги пече буквално цял ден. Аз трябва да ги наредя върху тава примерно и да ги разхождам по терасите за да хвана цял ден слънце. Освен това във Варна си имаме влага, а сигурно ще събера и осите на квартала. Grinning

# 657
ами аз бих се отказала от сушене тогава. на тава ще мухлясат  .

# 658
  • Sofia
Как да карамелизирам лук за бургер?
Пържиш го на слаб огън, като стане прозрачен посоляваш, усилваш малко огъня и продължаваш, докато ти хареса на цвят, като го наблюдаваш и бъркаш. Оставяш на хартия за малко да поеме мазнината и да се охлади добре на въздух, става хрупкав.

Мама суши смокини (още от август) на половинки в шайги и директно на слънце, непокрити, ама в най-слънчевия (бих казала) град - Сандански. Simple Smile

# 659
Подариха ми този съд. Дали може да се пече в него? Не е лакиран...

Общи условия

Активация на акаунт