Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 18

• 63 031
  • 748
  •   1
Отговори
# 285
  • София
И аз съм в отбора на тежкия цикъл. За щастие след раждането е по-добре, но преди това болките бяха жестоки, припадала съм и не от лиготия.
А подаръче и излизане по женски направихме с детето , за да отбележим началото на нов период в развитието й и да не приема цикълът като нещо гадно . Той така или иначе ще идва и ще носи със себе си някакъв дискомфорт, надявам се минимален. Ще се научи да живее с него като всяка жена в човешката история.

# 286
Много добре я разбрах Тарталета какво има предвид с преиграването и съм съгласна с нея. И аз, и дъщерята сме с ужасно болезнен цикъл, повръщане, инжекции, припадъци... аз и до болница съм стигала навремето. Та не ѝ беше това идеята.э
Дъщеря ми също почти веднага след като ѝ се нормализира цикълът започна да ползва тампони. Сменя ги с фанатична честота. Зная, че за много родителки това не е ок, както и за много жени не е и съответно не ползват. Информирана съм по темата.

Летата на щерката са супер активни- няколко морета, лагери, пътувания. Ако трябва да съобразява всичко с МЦ, ще си стои дОма затворена. Ако пък ѝ подметна нещо в тази насока, ще върти белтъци поне 15 винути.
"Подаръче" по повода не съм купувала. Женски излизания си имаме достатъчно открай време, по спомен и тогава не сме имали специално "наречено" такова, по- скоро може на поредното да сме обсъждали нещо, вече не си спомням, честно казано. Не че идеята е лоша, но някак се преекспонира. Лично мнение.

# 287
  • Mediterraneo
Голямата започна с тампоните на 17 и нещо, когато започна да води полов живот. Малката вече иска да ползва заради тренировките, ще видим докога ще удържа на напъните й. Аз самата ползвам от ученичка, но по принуда- първите три дни ходя с тампон и нощна превръзка, нещо ужасно е. Удобство са тампоните, но не ги възприемам за млади девойки, не знам защо има такава бариера в главата ми.
Тили, мерси за разбирането.

# 288
О, ние и двете първите дни освен с тампони сме и с превръзки, тя и допълнителни стегнати къси панталонки си слага.  А нощем е страшно- освен всичко изброено, подлагаме под нас и тъмни хавлиени кърпи, защото е ад.

# 289
  • София
Тампон+ превръзка и аз съм носила по принуда в първите 2-3 дни всеки месец, че беше много обилно преди да родя. Не помня кога започнах с тампоните
След раждането обаче имам болки, ако сложа тампон и се радвам, че вече не ми се налага.

На девойката съм й обяснила как се ползват тампоните. Ще й дам свобода да опита, ако прояви желание, но на този етап завъртя очи и каза "гадост". Не й допадна мисълта да пъха каквото и да било във влагалището си. Разбира се, това може да се промени с времето. Засега е имала само една менструация. Любопитно ми е колко време ще мине преди втората, но не бързам да разбера. 🙂

# 290
Мисля, че малките момичета 9-11 г. просто по-трудно приемат идването на цикълът, отколкото 12-15 г., при които и другите промени в тялото вече са налице. Затова едно утешение не е излишно, когато някой се е почувствал зле.
Ако някой може да съобрази отпуската си с нечий цикъл, нека го направи. Така отпуската си е по-добре. Аз не мога, затова не си го слагам на сърцето.
Дъщеря ми все изкарва късмет и пропуска на морето, дори когато трябва да дойде, закъснява. Не иска специални бански, купи си тампони тази година, но тя вече е на 16.

# 291
Мисля, че малките момичета 9-11 г. просто по-трудно приемат идването на цикълът, отколкото 12-15 г., при които и другите промени в тялото вече са налице. Затова едно утешение не е излишно, когато някой се е почувствал зле.

Евентуално утешение въобще не се поставя под въпрос; разбира се, че ако имат нужда, най- адекватната реакция е да оплучат такова. Heart

# 292
То мина вече:) Беше съвсем мъничко. Болки имаше само вчера, но не силни, излиза играе си.
Бързичко свикна да се сменя на се измива добре на всяка смяна. Ще се наредят нещата, няма как.
Тя си е слънчево дете, помрънка малко и айде:)
Пита другият път ще купим ли пак козуначено коминче 😅😂🤣

# 293
  • София
А аз питам какво е козуначено коминче? Звучи вкусно и бих си го купувала всеки път. 🐷

# 294
  • София
Ох, много е вкусно - представи си само коричката на козунака.

# 295
Козуначено тесто навиват на едни дървени конусчетата, пекат и поръсват с каквото искаш, може да се напълни и с яйчен крем:)

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 22:19 от JACKLIN*

# 296
  • София
Аууу, много мое звучи! Мляс! А малката Жаки е същинско слънчице!

# 297
Тампон+ превръзка и аз съм носила по принуда в първите 2-3 дни всеки месец, че беше много обилно преди да родя. Не помня кога започнах с тампоните
След раждането обаче имам болки, ако сложа тампон и се радвам, че вече не ми се налага.

На девойката съм й обяснила как се ползват тампоните. Ще й дам свобода да опита, ако прояви желание, но на този етап завъртя очи и каза "гадост". Не й допадна мисълта да пъха каквото и да било във влагалището си. Разбира се, това може да се промени с времето. Засега е имала само една менструация. Любопитно ми е колко време ще мине преди втората, но не бързам да разбера. 🙂

# 298
Понеже обсъждахте порастването на височина, моето момиче за 1 година не е пораснала изобщо, даже сестрата сега я изкара 165, а миналата година 166. Но и откриха и сколиоза, не знам може ли да е от това. Иначе и аз някъде до към шести клас, колкото пораснах, това беше, 160 съм, тя е по-висока от мен.

# 299
Може да е от сколиозата, а може и да не са я измерили правилно. Ако сте в София бих ви препоръчала д-р Ели Иванова - Гунова в Пирогов. И координати ще ви дам, ако искате

Общи условия

Активация на акаунт