СЕДМИ КЛАС - в очакване на първо класиране - 10.07-17.07

• 104 597
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 615
В края на първия ден пуснах заявлението с желанията. И тогава се почна безсъние, стрес, дали/или. В петък разместих два пъти подредбата. Добавих още няколко желания и сякаш камък ми падна. Детето е прието точно в желанието, което добавихме последно. Неговият бал е минималният за паралелката. Имам чувството, че му е на късмет. Към момента всички сме удовлетворени и няма да участва във второ класиране.
Сякаш използвах всички ползи на статистиката, стари резултати и възможност за онлайн корекция.
Още като чух, че има възможност за пренареждане си помислих, че ще бъде голямо мъчение това. Колебанията са неизбежни. Дано всички са доволни от последния избор, ама както е ясно и от темата, това не е така.
Другата седмица ще четем съжаления "защо не подадох(ме) за второ" и "защо подадох(ме) за второ".
Бъдещите седмокласници май е най-полезно да четат тези две седмици, а не предните. С другото всички се справят.
Съжаления и обвинения от детето може да има и ако се е намесил родителя, и ако не го е направил. Според мен важното е после да знаеш, че решението е взето (от който и да е) на база информираност и преценка в този момент, а не заради прищевки като водене по приятели, сгради, еди-си-кой каза, да си на обратно и подобни.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 10:11 от solnichka

# 616
  • София
Не ми се искаше да влизам в обяснителен режим, но тъй като излязох безотговорен родител, ограничен и тесногръд човек, все пак ми се иска да кажа няколко думи. Не съм я оставила сама да реди паралелките в системата, направихме го заедно, като преди това дълго и пространно обсъждахме. Моите съвети бяха да включи НТБГ, НФСГ и още куп други училища, за които имаше бал. Тя иска да учи само и единствено език, не иска икономически специалности, не иска природни науки. Искаше Испанската, но там е недостижимо. За съжаление, се е изложила на математиката, там не й е силата. Тя обича езиците. 7 години учи интензивно френски и английски. Молих я да включим и други училища, категорична беше, че иска само 18-то. Подредихме прилежно всички паралелки, вкл. и природните науки като компромис от нейна страна, като НЕ включихме арабската паралелка. Аз го направих, не тя. Но изборите бяха нейни, не мои. В крайна сметка тя ще учи 5 години език, не аз. В последния ден вечерта тя е влязла в системата и е коригирала заявлението, виждайки, че е пропуснала паралелка и е направила огромна грешка, която осъзнахме едва вчера. Видяла е Ар и АЕ и си е казала - а, пропуснали сме английски (това е нейното обяснение) и всичко свършва дотук. На другия ден ми каза, че е добавила паралелка с английски, която сме пропуснали и това беше. Аз не влязох и не проверих, но и да бях, вече е било късно. Може би трябваше да й се накарам, да й се наложа и да допиша на всяка цена, каквото аз смятах, но не го направих. А не го направих, защото някога майка ми ми се наложи със сълзи и скандали и ме накара да уча нещо, което не исках. В резултат на което 5 години бях нещастна и неудовлетворена. Бъдете сигурни обаче, че баща й й се накара достатъчно вчера, както и на мен. Казвам го за перфектните майки, които ме осъдиха строго и справедливо.
А относно арабската култура и моята "ограниченост". Разбира се, че знам, че в светско българско училище не се учи ислям, но учейки това, тя ще попадне в друга среда, със сигурност ще има деца от смесени арабски семейства. Не искам да имаме нищо общо с каквото и да било арабско, дори и съученици, не искам тя да се въвлича в тази среда. Органическа непоносимост изпитвам към тази култура и религия, заради цялостното им отношение към ролята и мястото на жената, какво остава собствената ми дъщеря да се потопи в подобна атмосфера. Пък нека съм тесногръда. А за руския език, както по-нагоре се спомена, само щях да съм благодарна и щастлива, защото е прекрасен език.
Като обобщение, ще чакаме класиранията, но и да не се получи, не съм длъжна да я запиша това. Не може да няма варианти.

# 617
  • Пловдив
orchid

Hands ThumbsupHands ThumbsupHands Thumbsup

# 618
Аз не исках да се въвличам в този безумен разговор, но...едно от най-приятните, възпитани и чувствителни деца, без да натоварва с нищо от гореизброените неща... в класа на дъщеря ми, беше дете с такъв произход.
Децата са деца. Живеят в България. Обучават се в светски училища. Не знаете всъщност нито дали в класа ще има деца с такъв произход, а още повече не знаете, (дори и да има) дали семействата им са с ултра религиозни разбирания, или крайно светски.

Направете от грешката позитив. А не задълбавайте още повече.

Да, подайте за второ класиране, а и не сте задължена да я записвате. Има частни училища или такива, които остават с много свободни места след всички класирания. Но там пък ще сте принудена да направите други компромиси.

# 619
орхид, стискам ви палци за следващото класиране. Да не се получат грешки, седнахме заедно да редим и това е, без достъп до кодове след това, че децата се объркват.

# 620
  • София
По повод това какви деца ще има в даден клас - деца от смесени бракове с  турци, араби, корейци, китайци, индийци има и в определяните като най-добри гимназии. А понякога дори не са и от смесени, а са  с двама родители чужденци, но просто детето е родено и отраснало тук.

# 621
  • Sofia
Аз мисля, че ще се оправят нещата, ще минете напред, а имате и 3-то класиране. По повод паралелката - като съм я гледала преди време, мислех, че е АрЕ означава арменски език. Повече би ме притеснявало не езика, а това, че четох, че нивото е ниско и имат проблем с дисциплината.
За съжаление във форум като напишеш нещо, после все в обяснителен режим трябва да влизаш. Затова или не пишеш, или търпиш Simple Smile)) То и аз не излизам от разочарованието си.  Моето силно неудовлетворение продължава да ме яде. Боря се със себе си, убеждавам се, че нищо не може да се направи, но ядът си стои. Излизам в отпуска от утре и се надявам да намеря вътрешен покой. Разумът ми е на заден план, емоцията е над него и това си е.

# 622
orchid, а какво е обяснението на дъщеря ви че е сложила паралелката нагоре в желанията и че е изчакала последния момент за да коригира заявлението?
Според мен сте постъпили зле като сте ѝ се карали. Явно дъщеря ви държи да учи в това училище и няма да е щастлива на друго място.

# 623
Здравейте момичета, аз чета редовно но до сега не съм писала Simple Smile ние ще чакаме за второ класиране и сега попълвам заявлението но там трябва да се попълни входящ номер ... може ли да ми кажете кой входящ номер попълвате.. този, с който влизате в инфопроем или този от подаденото заявление за първо класиране ? Благодаря предварително Simple Smile

# 624
Записана.
Бързо стана.
Успех на децата, които ще чакат останалите класирания.

# 625
  • Sofia
Не го попълвате вие. Там се попълва.

# 626
  • Сф
Е, объркала е съкращенията на език, това е обяснението. Аз се сетих още преди да пише, защото миналата година също внимавах за паралелката с арабски, също нежелана от нас. Не виждам защо трябва да се влиза в обяснителен режим. Не искат арабски да изучават и това е. На тяхно място ще играя на трето ,ако не се придвижа, дори да трябва да наредя по- непопулярни училища.

# 627
  • Sofia
В трето класиране реди ли се нещо? Аз мислех, че се кандидатства само за едно училище?

# 628
  • Бургас
Жалко, че заявлението за второ красиране не може да се пусне онлайн в системата. Ние сме на почивка и ще мога да отида чак на 17ти в понеделник.

Сайта на МОН нещо се срина.

# 629
  • София
В трето класиране реди ли се нещо? Аз мислех, че се кандидатства само за едно училище?
Редят се наново желания като при първо, но само за наличните свободни места, списък с които ще публикува на страницата си РУО.

Общи условия

Активация на акаунт