СЕДМИ КЛАС - в очакване на първо класиране - 10.07-17.07

• 104 468
  • 1 024
  •   1
Отговори
# 720
Е, объркала е съкращенията на език, това е обяснението. Аз се сетих още преди да пише, защото миналата година също внимавах за паралелката с арабски, също нежелана от нас. Не виждам защо трябва да се влиза в обяснителен режим. Не искат арабски да изучават и това е. На тяхно място ще играя на трето ,ако не се придвижа, дори да трябва да наредя по- непопулярни училища.
Е как объркват съкращенията? На първото попълване умишлено не включват паралелката, защото знаят че е арабска, а при поправката вече не знаят?

И аз искам да знам това, кажете ми, за да ви кажа. Аз не съм я объркала. Знаех, че е арабски, ТЯ СЪЩО знаеше. Защо е влязла да коригира и добавя после, като това се е случило след 23 ч. вечерта, нямам представа. Не знам какво си е мислила. Нейното обяснение, доколкото разбрах от толкова рев, е, че е решила, че пропуска английски и сме забравили да го добавим. Допускам също, че го е направила съвсем съзнателно, страхувайки се да не й се размине 18-то и е добавила абсолютно всичко възможно. Допускам, не ми го е признала тя. Каквото и да си е мислила, сега съжалява дълбоко, а аз още повече.

Нищо случайно няма във Вселената, така е трябвало да се случи. Вероятно това е пътят, който и е даден да следва. Ще има огромна реализация с този рядък език. Възползвайте се!
И на мен ми звучи цялата ситуация като да е трябвало така да се случи.
Сега дори и да дръпне напред детето, важно е да се изговори с тийнейджъра поуката, че първо не са толкова печени за колкото се мислят и е хубаво да се вслушват понякога (винаги е хубаво да се ослушаш, дори и да не си тийнейджър, винаги има по осведомени от теб). Знам, че е трудно да се спори с тийнейджър, ама да се натърти и до какво води запичането, в случая да е училище Х. Убедена съм, че не е въпрос на дълбоко познаване на програми, потенциални учители и подобни, а си е тийнейджърско себеизявяване.
Успокоението е, че нито е сигурно че ще е арабска преводачка, както и френска между другото, ако мине напред. Във всяка паралелка зависи от нея какво ще вземе за себе си от образованието и никоя не определя в момента еднозначно понататъшното развитие.

# 721
Днес ходих да запиша младежа, че няма търпение. Взеха само дипломата и медицинското. Попълних 2-3 декларации. Едната от негово име. Подписа се на две места. Казаха, че ще се обадят за родителската среща. Направи ми добро впечатление, че разговаряха с детето. Питаха дали има нужда от нещо по - специално за детето (ресурсен, психолог, логопед).
Детето е щастливо, покрай него и аз...
Успех на всички деца за второ класиране. Какъвто и да е избора на децата ги подкрепяйте. Имат нужда от нашата подкрепа и одобрение.

# 722
Здравейте,
Един бърз "логически" въпрос за второто класиране. В каква теоретична ситуация минималният бал може да се вдигне между двете класирания? Дори да допуснем, че последното по бал дете е отишло в частно училище, например, не трябва ли на неговото място да влезе дете с по-нисък бал? И това се случва в ситуация, в която отпадат и двата най-високи бала от 1во класиране (тоест още 2 места). И знаем, че близнаци, сираци, деца в неравностойно положение се приемат извън утвърдения план прием. Моля за тълкуване, допускам, че и други са забелязали тази аномалия
И аз съм се замисляла над този въпрос. Казвате – второ класиране, но тъй като не разбрах дали става въпрос за покачване от второ към трето класиране, или от първо към второ, ще разгледам и двата варианта.
Качване на балове от второ към трето класиране е често срещана ситуация, която лесно човек може да си представи. Произтича от възможността за ново нареждане на желания.
Пример 1: Някой с бал 390 е писал само високобалови желания в началото, и не се класира нито на първо, нито на второ класиране. Преглеждайки свободните места за трето, реди кандидатури и се класира някъде, където са се освободили места и балът преди това е бил 350. Вдига се балът. Пример 2: Някой с бал 500 след големи колебания е сложил най-отгоре и се е записал в СМГ, но между класиранията му е дошъл друг акъл, че всъщност най-много иска да учи език (френски, примерно). Вижда, че се е освободило 1 място във ФЕГ, отписва се и кандидатства за него, защото знае, че риск от некласиране няма – няма кой да го изпревари по бал. Класира се там и хоп – за тази паралелка на трето класиране балът се вдигнал спрямо предходните.
По-интересният вариант  на въпроса е, дали е възможно от първо към второ класиране да се качи балът някъде. Даже имаше по-назад мнения, че това е възможно ако някой се прекласира на същото място. За мен това е част от картината и са необходими и други обстоятелства, за да се случи това. Знаем, че между първо и второ класиране не могат да се добавят и пренареждат желания, и че системата и при първо, и при второ класиране класира всеки от кандидатите на възможно най-предното му желание, за което му стига бал. Значи, за да се вдигне балът, последният класиран трябва да се придвижи до по-предно желание (или да отиде в училище с дуг вид независим прием), и на негово място да НЕ дойде друг с по-нисък бал от неговия. А да дойде друг с по-висок бал не е възможно, тъй като този „друг” би се класирал там още на първо класиране. Прекласирането поне на същата позиция е гарантирано, и няма как да дойде някой с по-висок бал и да измести назад редицата класирани или поне част от нея – това е невъзможно предвид правилата и алгоритъма.
И така, според мен, качване на бал от първо към второ класиране може да се получи ако са изпълнени едновременно следните неща: 1. този, който е бил с най-нисък на първо класиране бал, се е придвижил някъде на предно желание; 2. От останалите първоначално класирани, на второ  класиране има прекласиран/и кандидат/и в паралелката; 3. Паралелката е останала недозапълнена поради липса на повече кандидати за нея.
Хипотезата ми не е изчерпателен отговор дали/как е възможно – може да има и други ситуации, при които да се получава…

# 723
  • на Мелмак
Да се отчета - записани, доволни, може да започва ваканцията за младежа Grinning
Аз ще видя второ класиране за себе си, да проверя минималните балове за другите училища, за които кандидатства Sunglasses

# 724
Това с арабския беше супер грозно..ОК, не искате да го учи детето ви, но защо е необходимо да се изказвате така?
Точно поради тая причина бяха и моите реакции. Ами, не одобрявам ДОГМИ, в каквато и посока да са!
Ясно е, че емоции в темата много, ясно е, че не всеки си мери приказките, но тази категоричност за арабския, за исляма, културата и т.н., в първия пост на орхидейката, наистина бяха дразнещи. Православна християнка съм, вярваща при това, но /или заради това/ заклеймяване не харесвам!
Желая на orchid най-доброто за детето й!! /Изобщо не беше нужно да се включва обяснителния режим, просто трябва да се научим да ценим думите и тяхното значение. Не, че аз, като “запаля”, го владея, ама трябва, особено в и-нет общуването 😇/ С което приключвам моето участие по тази тема в темата.🤗
Иначе, племенницата, заради която вися тук и дразня някои хора, е приета в НЕГ Бургас. Всички доволни.

# 725
  • София
Здравейте,
Един бърз "логически" въпрос за второто класиране. В каква теоретична ситуация минималният бал може да се вдигне между двете класирания? Дори да допуснем, че последното по бал дете е отишло в частно училище, например, не трябва ли на неговото място да влезе дете с по-нисък бал? И това се случва в ситуация, в която отпадат и двата най-високи бала от 1во класиране (тоест още 2 места). И знаем, че близнаци, сираци, деца в неравностойно положение се приемат извън утвърдения план прием. Моля за тълкуване, допускам, че и други са забелязали тази аномалия
И аз съм се замисляла над този въпрос. Казвате – второ класиране, но тъй като не разбрах дали става въпрос за покачване от второ към трето класиране, или от първо към второ, ще разгледам и двата варианта.
Качване на балове от второ към трето класиране е често срещана ситуация, която лесно човек може да си представи. Произтича от възможността за ново нареждане на желания.
Пример 1: Някой с бал 390 е писал само високобалови желания в началото, и не се класира нито на първо, нито на второ класиране. Преглеждайки свободните места за трето, реди кандидатури и се класира някъде, където са се освободили места и балът преди това е бил 350. Вдига се балът. Пример 2: Някой с бал 500 след големи колебания е сложил най-отгоре и се е записал в СМГ, но между класиранията му е дошъл друг акъл, че всъщност най-много иска да учи език (френски, примерно). Вижда, че се е освободило 1 място във ФЕГ, отписва се и кандидатства за него, защото знае, че риск от некласиране няма – няма кой да го изпревари по бал. Класира се там и хоп – за тази паралелка на трето класиране балът се вдигнал спрямо предходните.
По-интересният вариант  на въпроса е, дали е възможно от първо към второ класиране да се качи балът някъде. Даже имаше по-назад мнения, че това е възможно ако някой се прекласира на същото място. За мен това е част от картината и са необходими и други обстоятелства, за да се случи това. Знаем, че между първо и второ класиране не могат да се добавят и пренареждат желания, и че системата и при първо, и при второ класиране класира всеки от кандидатите на възможно най-предното му желание, за което му стига бал. Значи, за да се вдигне балът, последният класиран трябва да се придвижи до по-предно желание (или да отиде в училище с дуг вид независим прием), и на негово място да НЕ дойде друг с по-нисък бал от неговия. А да дойде друг с по-висок бал не е възможно, тъй като този „друг” би се класирал там още на първо класиране. Прекласирането поне на същата позиция е гарантирано, и няма как да дойде някой с по-висок бал и да измести назад редицата класирани или поне част от нея – това е невъзможно предвид правилата и алгоритъма.
И така, според мен, качване на бал от първо към второ класиране може да се получи ако са изпълнени едновременно следните неща: 1. този, който е бил с най-нисък на първо класиране бал, се е придвижил някъде на предно желание; 2. От останалите първоначално класирани, на второ  класиране има прекласиран/и кандидат/и в паралелката; 3. Паралелката е останала недозапълнена поради липса на повече кандидати за нея.
Хипотезата ми не е изчерпателен отговор дали/как е възможно – може да има и други ситуации, при които да се получава…
Безкрайно дълги, но за сметка на това напълно погрешни разсъждения. 🤣 “По-високият бал” на второ класиране е на дете, прието в паралелката на първо класиране, участвало на второ и прекласирано в същата паралелка, защото не се е придвижило напред. Точка. Последният класиран просто не е подал заявление за второ класиране, а се е записал.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 22:49 от sanaka

# 726
[quote author=sanaka
…………..Безкрайно дълги, но за сметка на това напълно погрешни разсъждения. 🤣 “По-високият бал” на второ класиране е на дете, прието в паралелката на първо класиране, участвало на второ и прекласирано в същата паралелка, защото не се е предвижило напред. Точка. Последният класиран просто не е подал заявление за второ класиране, а се е записал.
[/quote]
Sanaka, току-що си вкара автогол! 🤣🤣🤣

# 727
Признавам си без бой, че и аз не прочетох написаното докрай понеже ми се стори твърде дълго. Няма нужда от сметки и разсъждения. Просто някой, който вече е бил класиран в паралелката и е подал заявление за участие във втори етап, не се е придвижил напред и е прекласиран на същото място. Санака всъщност вече го е казала за пореден път. Дъвчем го вече пета година. Не че някой е длъжен да ни чете.  Питам се обаче, дали и тази година ще пуснат същите справки и ще се налага да си играем на " бал на последния приет в паралелката" и да си повтаряме защо балът на второ класиране се вдига.
След всички мъдрости от страна на специалистите в сферата ( няма да ги изброявам поименно, но имат общо със синдикатите, МОН и училищните директори) дори не съм сигурна, че ми се занимава със събиране на информация за образованието. Всеки ден ,търсейки нещо полезно, по сто пъти се питам защо изобщо създават закони и наредби, които често просто не се спазват.

# 728
Дидева, те не се четат, а ти искаш да се спазват Wink.

# 729
  • Бургас
Здравейте, има ли сред вас майки на тийнеджъри приети в Руската гимназия в Бургас? Интересувам се дали сте доволни от класирането или ще отидете на второ такова?
Ние сме на път да се откажем от второто класиране и да се запишем в Руската (с първи английски), но на обкръжението им звучало “непрестижно” и разколебават детето Sad За, против, всяко мнение ще ми е от полза.

# 730
Аз да питам (макар, че пишат предимно софийски майки), някой приет в ПМГ В. Търново?  Детето е прието там, в желаната паралелка

# 731
Аз да питам (макар, че пишат предимно софийски майки), някой приет в ПМГ В. Търново?  Детето е прието там, в желаната паралелка
Попътен вятър му пожелавам. Flowers Four Leaf Clover

# 732
Безкрайно дълги, но за сметка на това напълно погрешни разсъждения. 🤣 “По-високият бал” на второ класиране е на дете, прието в паралелката на първо класиране, участвало на второ и прекласирано в същата паралелка, защото не се е придвижило напред. Точка. Последният класиран просто не е подал заявление за второ класиране, а се е записал.
Е, аз какво казах, различно от болднатото, та чак пък "напълно погрешно"? Интересното във въпроса всъщност се корени в това какво е станало с последния класиран. Вие просто давате друг вариант за моята т.3, който също е възможен за това, което е станало с кандидата на последна позиция - директно да се е записал в тази паралелка и поради неучастието му на второ класиране, балът му да не е отчетен там. Но хипотетично е възможно и да се е записал на друго място и никой друг да не е отишъл на неговото (ако паралелката е непопулярна и кандидатите за нея са свършили).

# 733
Здравейте, има ли сред вас майки на тийнеджъри приети в Руската гимназия в Бургас? Интересувам се дали сте доволни от класирането или ще отидете на второ такова?
Ние сме на път да се откажем от второто класиране и да се запишем в Руската (с първи английски), но на обкръжението им звучало “непрестижно” и разколебават детето Sad За, против, всяко мнение ще ми е от полза.

Не съм седмокласна мама, но племенника миналата година втори срок се премести в Руската и е доволен....техните също. Нищо му няма на училището. Дъщерята иска китайски в Английската, но ако тази опция в нямаше със сигурност щеше да иска в Руската.

# 734
Не съм майка на прието дете в Руската в Бургас, но имам близки, чийто деца учат там и такива, които вече я завършиха. Гимназията, по-моему, е много добра. И като обучение, и като дисциплина и ред. Балът е по-нисък, заради @руския. Но учат доста засилено и втория език. Гимназията набира яко инерция. При всички положения бих я сложила на 2-то място след НЕГ/ за езикова гимназия/, преди английската и френската. Като цялостно обучение и среда, без оглед отношението към конкретния език.

Общи условия

Активация на акаунт