НПМГ - тема 9

• 94 861
  • 795
  •   1
Отговори
# 480
  • София
При нас пък физиката се оказа изненада с ниските точки. Но пък смятайки бала спрямо миналата година, при НВО около 92 и 95 има шансове. Все пак е някаква малка светлина в тунела. Дано не се окаже насрещния влак.

# 481
Миналата година резултатите от състезанието по физика бяха по-ниски от тези от по-миналата година и съответно се влизаше с по-нисък бал. Добре е специфичните изпити да бъда по-трудни и съответно резултатите по-ниски, защото по този начин се намалява тежестта на НВО, които от година на година стават все по-стандартни и лесни, така че нищо не отличава добрите математици от добре подготвените ученици, които обаче нямат и никога не са имали впечатляващи постижения по състезания и олимпиади.

# 482
Миналата година резултатите от състезанието по физика бяха по-ниски от тези от по-миналата година и съответно се влизаше с по-нисък бал. Добре е специфичните изпити да бъда по-трудни и съответно резултатите по-ниски, защото по този начин се намалява тежестта на НВО, които от година на година стават все по-стандартни и лесни, така че нищо не отличава добрите математици от добре подготвените ученици, които обаче нямат и никога не са имали впечатляващи постижения по състезания и олимпиади.

За съжаление, все повече се наблюдава и тенденция да се намалява тежестта на състезанието в балообразуването...

# 483
Това е заради натиск от МОН, които задължават училищата да взимат НВО като балообразуващи с определена тежест. Добре че поне все още не са забранили изпитите по природни науки за НПМГ и по история за НГДЕК.

# 484
  • София
НГДК е към МК и МОН там няма думата.

# 485
Здравейте, за всеобщо семейно нещастие, дъщеря ми не изкара достатъчно точки и на състезанието млад Биолог Sad Дори и с максимални точки на матурите, като гледахме баловете от миналата година и като се има предвид високите резултати на състезанието на останалите участници,  шансовете и' да я приемат с биология са абсолютно нищожни. Вчера си изплакахме очите и сега се опитвам да разбера има ли начин за прием след 8 клас?

Може да се премести след 8 клас, да.
Свободните места се обявяват в сайта периодично.
А ако няма свободни места, а детето държи да учи там, има други варианти през РУО надпланово.

# 486
По едно време бяха... имаше само олимпиада и толкова... и като някои училища се престараят на първи кръг и се губи шанса изобщо за кандидатстване...

За състезанието по физика тази година: резултатите са малко по-високи от миналогодишното, особено отчитайки % с който реално се кандидатства Hands V
Миналата година максимално постигнати 92т = 100% и съответно 65т = 70.65% т.е над 70т за кандидатстване.

Миналата година минималния бал съответства приблизително на резултата на дете с 185сума НВО+63т ( от %, ползвани за кандидатстване, удвоени)... това е някъде 50място в класирането на състезанието... Сега на това място са деца с около 72%. Т.е. при равни други условия бала ще е по-висок с удвоена разликата от 9% Thinking
очаквам минимален бал на тази паралелка да е над 460 на първо класиране, като не съм взела предвид олимпиадата и колко деца се повтарят там и в първите 25-30...

Последна редакция: пн, 03 юни 2024, 13:52 от peneva_a

# 487
НВО е задължителен компонент,  но не ми е известно МОН да диктува коефициентите. Ако ли пък се опитва да упражнява натиск в тази посока, училището разполага с достатъчно възможности да се противопостави.

очаквам минимален бал на тази паралелка да е над 460 на първо класиране

Което вероятно е целта. Да не изглежда нисък в класациите... Sad

# 488
  • в 1001-та нощ
При нас (география) представянето на олимпиадата е по-добро (83 приравнени точки), в сравнение с конкурса вчера (73 точки - 75 приравнени), та ще кандидатстваме с оценката от олимпиадата. Дано се представи добре на НВО и да има шанс.

# 489
  • Mars Hotel
Някой знае ли кога ще се превеждат стипендиите за втория срок? Дъщеря ми твърди, че не са преведени още, а то ей къде е краят на учебната година.

# 490
Някой знае ли кога ще се превеждат стипендиите за втория срок? Дъщеря ми твърди, че не са преведени още, а то ей къде е краят на учебната година.
Мисля, че през май взеха за февруари, март и април.

# 491
При нас (география) представянето на олимпиадата е по-добро (83 приравнени точки), в сравнение с конкурса вчера (73 точки - 75 приравнени), та ще кандидатстваме с оценката от олимпиадата. Дано се представи добре на НВО и да има шанс.
Какво означава "приравнени точки" ? Мислех, че приравняване се прави само за оценките от дипломата, а точките от олимпиадата/ състезането се вземат, както са.

# 492
  • Mars Hotel
Мерси, Нелс. Трябваше да погледна пак преди да питам. Превели са я в четвъртък, а аз гледах в началото на седмицата и съм пропуснала.

# 493
  • София
Мне, приравняват се като процент от максималния резултат. Ще се запазят като стойност само при наличие на резултат 100 точки от някое дете.

# 494
Ако най-високият резултат е 50 от 100 възможни, то тогава тези 50 са 100 приравнени. Тогава дете с 25 т. ще има 50 приравнени, казано с най-прост пример.

Общи условия

Активация на акаунт