Месечни и целеви помощи за деца (детски надбавки) - инфо, документи, ВЪПРОСИ - 15

• 33 473
  • 391
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте! Синът ми е ученик 11клас и е на 18г. Взимам детски.Иска лятото да работи за два месеца и си е намерил работа. Работодателя му е казал, че ще има договор. Ще спрат ли детските? И трябва ли да информирам някоя институция?

# 346
  • ПЛЕВЕН
Здравейте, интересува ме влизат ли в дохода за детски надбавки облагаемия доход от награди в игри? Организаторите са заплатили данъкът и подали декларация? Благодаря на отзовалите се!

# 347
  • София-Младост
Здравейте! Синът ми е ученик 11клас и е на 18г. Взимам детски.Иска лятото да работи за два месеца и си е намерил работа. Работодателя му е казал, че ще има договор. Ще спрат ли детските? И трябва ли да информирам някоя институция?
Не и на двата въпроса.

Допълвам се, следващият път обаче когато подавате документи, ще трябва да имате и дохода на детето при деклариране.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 08:11 от Ала-Бала

# 348
  • somewhere over the rainbow
Здравейте, дъщеря ми завърши средно образование - трябва ли да уведомя социалните или получават информацията автоматично? Може ли онлайн и какво точно да попълня?
Имам и по-малък син.
Благодаря!

# 349
  • София-Младост
ОТговарям и тук, прекратяването ще стане автоматично. Ще продължите да получавате помощта в размер за едно дете.

# 350
  • somewhere over the rainbow
Много благодаря! Извинявам се, че писах на две места - дано е полезно и на друг, защото не намерих никъде тази информация.

# 351
  • София-Младост
О, пише го разбира се, но в ППЗСПД
л. 23. (1) (Предишен текст на чл. 23 - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г., изм. - ДВ, бр. 34 от 2017 г., доп. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 01.08.2019 г.) Месечните помощи се прекратяват от първо число на месеца, следващ месеца, през който е отпаднало основанието за отпускането им, с изключение на случаите по чл. 17, ал. 11.
(2) (Нова - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) В случаите по чл. 7, ал. 11 от Закона за семейни помощи за деца директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за прекратяване на помощта, като заповедта се издава в два екземпляра и се съобщава писмено на лицето.
(3) (Нова - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) В случаите по ал. 2, когато помощта се прекратява само за част от децата в семейството, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за изменение на помощта, в която се определя намален размер на помощта, като срокът на помощта не се изменя.
(4) (Нова - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) Размерът на помощта по ал. 3 се определя, като размерът на отпуснатата помощ се разделя на броя на децата в семейството и от общия размер на помощта се приспада сумата, съответстваща на броя на децата, за които помощта се прекратява.

# 352
  • София
Здравейте, някой знае ли дали ако единия родител на детето придобие ТЕЛК, дали това влияе на подоходния критерий за месечните детски помощи за дете?

# 353
Здравейте, днес подадох декларация за детски. Ноо... пропуснах, че м.декември 2024г. баща ми ми прехвърли дела си в една фирма, която не развива дейност. Т.е. вече съм съдружник и трябвало да подам и документ, че нямам доходи или доходи от дивиденти. Може ли някъде да видя подобен образец, че трябва максимално скоро да им оставя такава служебна бележка.

# 354
  • София-Младост
Напишете я в свободен текст, няма образец.

# 355
Здравейте,моля за информация на какви помощи има право самотен родител?

# 356
  • Пловдив
Самотен родител се води онзи, с непризнато дете от бащата.
Ако детето е признато може да се ползват видовете помощ въз основа на дохода.
И данъчното облекчение в края на годината /като тук и бащата може да получи тези пари/.

# 357
Благодаря.
Тоест аз не влизам в тази графа,нищо че ми присъдиха родителските права.

# 358
  • Пловдив
Терминологично-законово мисля, че не влизате в тази графа. Някой по-компетентен от темата ще ви отговори.
Но за данъчното облекчение, въпреки, че родителските права са присъдени на вас, бащата пак може да го ползва /това го уточнявам, защото при приятелка така стана/.

# 359
Благодаря ви.

Общи условия

Активация на акаунт