Месечни и целеви помощи за деца (детски надбавки) - инфо, документи, ВЪПРОСИ - 15

• 34 041
  • 395
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте,извинявайте ако е писано,четох няколко коментара ,очаква ли се забавяне на изплащането на детските надбавки? В Гугъл ми излезе ,че за септември се очаква плащане през октомври?

Хаха ,не може да бъде ,поправям минути след публикацията получих известие за превод!

# 391
  • София-Младост
Винаги така се е плащало, тези за м.09 се получават през м-10

# 392
Бихте ли ме насочили кои доходи точно се гледат и изчисляват, за да има право едно семейство на детски надбавки в размер на 50 лв месечно? Ако да кажем единият родител работи на трудов договор, а другият родител ежемесечно получава пари по банков път от свой роднина по права линия, и двата дохода ли се смятат или се гледа само облагаемият доход на единия работещ родител в случая?

# 393
  • София-Младост
Само официалните доходи се гледат.

# 394
Бих добавил облагаеми доходи. Защото доста се чудех, че имам доходи от лихви, дали трябва да се вписват, т.к. излизат в данъчното, подавани от банките. Не че превишаваме пак с тях доходам но все пак. Ами не се включват, т.к. са необлагаеми.

# 395
  • София-Младост
За да сме максимално точни, параграф 1 от ЗСПД:
"Доход" са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на добавката за чужда помощ по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите и средствата, получени по този закон и по Закона за закрила на детето и Закона за хората с увреждания.

Общи условия

Активация на акаунт