СЕДМИ КЛАС - второ и трето класиране

• 77 205
  • 826
  •   1
Отговори
# 435
В гимназиите децата не се промъкват, а се класират по резултатите си, употребата на тази дума е обидна, както към учениците, които се състезават с най-добрите, така и за гимназиите с висок рейтинг. Писах Ви на ЛС с повече подробности, но с нагласата "да се промъкне" не знам какво самочувствие може да има един ученик.

# 436
Трето и следващите класирания са си промъкване, както и да звучи тази дума. Разчита се не само на постигнатия личен бал, но и на шанса. Първите две не са.
Записахме достижението от второ. Наслука да ни е. На ентусиастите за следващите залагания - късмет и кураж!

# 437
  • София
Да знам, че с по високите точки избират СМГ и това ми е надеждата да успее да се промъкне в НПМГ. Той също е в паралелка с природни науки но в 125 не в НПМГ. Миналата година беше 24 в БГ по астрономия на олимпиадата. Той точно астрономия иска да учи, но за да го приемат трябва да изкара добри резултати по физика. Затова питам за материали, сборници... ако някой може да помогне...да даде насоки...
Поздрави,
Станислава Стойкова

Ето сборник със задачи от предишни състезания по физика за НПМГ:
https://www.ozone.bg/product/natsionalno-sastezanie-akad-lyubomi … 023-2024-pedagog/

А ето приемния бал за паралелката с физика в НПМГ тази година:
Първо класиране, момчета, мин. бал 411.36
Второ класиране, момчета, мин. бал 402.08

# 438
Само да поясня, без квоти е класирането в НПМГ, та гледайте колонка "общо" Hands V
Подготовката за олимпиади е от 2018 досега от общински и областен кръг. Проблем е, когато училището на първия кръг решат да "предобрят" и докарат до 0 класирани за областен...

# 439
Верно са мисирки журналистите...
НПМГ  изпаднала от топ 10 и 22-ро заела мястото....
Ало... как се балообразува в тези училища?

Престанете с обидите към журналистите. Това не си го измислят. И като цяло обикновено не си измислят, а цитират някого. В случая - Кастрева.
В случая се разглеждат училищата по минимален бал на второ класиране. Последното прието дете в 22 е с 404 бал, последното в НПМГ профил Математика с Физика - с 402. И двете гимназии приемат с бал 500 т., независимо какви резултати и оценки влизат в тях. Така че сравнението по минимален бал си е напълно удачно.
Абсолютно грешно твърдение. Те нека си цитират журналистите, но какво им пречи и да мислят.
Сравнение между училищата на база 500 точки е неправилно. Ако наистина искат да наредят децата по успех единственото по което може правилно да се сравнява са матурите, защото да еднакви за всички. Трябва да се извади статистика на база 200 максимални точки - сбора от матурата по мат и бг. Тогава наистина има база за сравнение. Другото е да сравняваш круши с крушки Simple Smile

Аз си познавам синът и знам че няма как да изкара резултат по БГ който да му е достатъчен за СМГ въпреки че има желание да учи и ходи на уроци. Просто не от онези всестранно надарените. Затова и казах, че по принцип децата желаещи физика, които изкарват високи точки на олимпиада и състезание записват най-често СМГ. Та балообразуването в НПМГ му дава шанс да учи желаната астрономия без да е много добър по български. Затова написах "да се промъкне". Аз знам че не е универсален ученик, а системата ги прецаква тези деца...

Последна редакция: сб, 22 юли 2023, 15:52 от sisill

# 440
Предполагам трябва да проверите и в НПМГ организират курсове, които септември месец са пълни

https://npmg.org/%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b5/

Задължително се запишете

# 441
Предполагам трябва да проверите и в НПМГ организират курсове, които септември месец са пълни

https://npmg.org/%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b5/

Задължително се запишете

Тъкмо това направих!
Благодаря на всички и късмет на всички деца!!!

# 442
  • София
Сиси, успех на детето, дано успее да се класира в това невероятно училище!

Аз само искам да вметна, че нисък резултат по БЕЛ ще му попречи да се класира. Моята дъщеря влезе в НПМГ биология, след като изкара два пъти по 90 точки на БЕЛ и МАТ и се класира на национален кръг на олимпиадата по биология (тя и на състезанието в НПМГ се яви, но олимпиадата й беше с по-висок резултат).
Вероятно за СМГ ще му трябват 95+ точки по БЕЛ, но и за НПМГ трябва да наблегне и на трите предмета, за да има успех.
Добре е, че сте се записали на курсовете в НПМГ. С изненада виждам сега, че има и сборници за подготовка по Физика, география и химия. А защо няма по биология? Thinking

# 443
Здравейте,имам питане.Ако дете ,което  е записано в друга област,но след  6 месеца или 1 година му се наложи да живее в София,как процедираме? Математическа паралелка с физика е към момента .

# 444
Сиси, успех на детето, дано успее да се класира в това невероятно училище!

Аз само искам да вметна, че нисък резултат по БЕЛ ще му попречи да се класира. Моята дъщеря влезе в НПМГ биология, след като изкара два пъти по 90 точки на БЕЛ и МАТ и се класира на национален кръг на олимпиадата по биология (тя и на състезанието в НПМГ се яви, но олимпиадата й беше с по-висок резултат).
Вероятно за СМГ ще му трябват 95+ точки по БЕЛ, но и за НПМГ трябва да наблегне и на трите предмета, за да има успех.
Добре е, че сте се записали на курсовете в НПМГ. С изненада виждам сега, че има и сборници за подготовка по Физика, география и химия. А защо няма по биология? Thinking
Да той учи и по БЕЛ и по МАТ. Все се надявам, че ако изкара висок резултат на олимпиадата или състезанието ще може да влезе и с по малко точки от 90 по БЕЛ, но правим каквото трябва пък какво ще стане ще видим догодина.

# 445
Струва ми се, че много ти се иска някой да ти даде спокойствие, че ако детето има толкова и толкова точки на нво, то със сигурност ще влезе физика в НПМГ, но това никой не може да ти го каже, защото никой не може да предвиди как ще се изменят факторите, които определят кой ще се класира догодина и кой ще остане под чертата. Първо не знаеш какъв интерес ще имат към тази паралелка седмокласниците - дали на състезанието ще отидат 300 или 900 човека. Не знаеш каква част от изкаралите топ резултати на нво ще искат точно пък физика да се запишат, нито пък знаеш дали няма да дадат по-лесни задачи и така да се увеличи тежестта на нво. Затова и точно за тези паралелки, които имат още една компонента в балообразуването, не могат да се направят достоверни прогнози. Аз например мислех, че тази година балът за физика в НПМГ ще се запази близък до миналогодишния, имайки предвид по-ниските резултати на състезанието и по-високите на НВО, но не познах. И да, трудно е в седми клас, не познавам дете, на което да му е било лесно - отстрани може да изглежда, че всичко се случва с лекота, но зад всеки успех стоят много труд, усилия и воля, вложено време и умора.

# 446
Е, не е ли всяка година горе-долу същото?  С разлика от няколко точки.

# 447
Ако няколко точки са +/- 30 и отгоре, тогава да - всяка година е горе-долу същото. Говорим за паралелките в НПМГ, които са с различно балообразуване. При езиковите гимназии разликите са по-малки и могат по-точно да се прогнозират, след като излязат статистиките за резултатите от нво от руо.

# 448
  • София
Е, не е ли всяка година горе-долу същото?  С разлика от няколко точки.
За НПМГ явно не е. Тази година списъкът за състезанието по БОоЗ беше от 590 кандидата, миналата година 290. Природните науки явно стават много актуални, доказателството е, че все повече училища ги предлагат, включително и такива, от които никой не го очаква/ II AEГ
Мин. бал за хибридът през 2022 е бил 394 за момиче, сега май беше 420. Та прогнози трудно се правят
Ето тук може да си свалите стари олимпиади и състезания за упражнение - http://www.prirodninauki.bg/
А някой беше питал защо няма сборници и по Био- тази година регламентът беше нов и решили да не подвеждат кандидатите като им продават задачи по стария регламент

# 449
  • София
2АЕГ има профил химия и биология много отдавна. Всички ЕГ го предлагат и винаги се запълва, че и по повече от една група има. Защо да не се очаква? Аз лично очаквам от всяко училище да предлага всички основни предмети като профилиращи.

Общи условия

Активация на акаунт