СЕДМИ КЛАС - второ и трето класиране

• 77 188
  • 826
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Предполагам, че KokoJ има предвид профил на паралелката - "природни науки" вместо "езиков". А иначе то ясно, че и в езиковите след 10 клас може да избереш профил химия и биология.

# 451
  • София
Понеже посочи като пример 2АЕГ, а там няма паралелка с профил "Природни науки". Всички са с профил "чужди езици", а химия и биология могат да се изберат като профил в 10-ти клас.

# 452
Струва ми се, че много ти се иска някой да ти даде спокойствие, че ако детето има толкова и толкова точки на нво, то със сигурност ще влезе физика в НПМГ, но това никой не може да ти го каже, защото никой не може да предвиди как ще се изменят факторите, които определят кой ще се класира догодина и кой ще остане под чертата. Първо не знаеш какъв интерес ще имат към тази паралелка седмокласниците - дали на състезанието ще отидат 300 или 900 човека. Не знаеш каква част от изкаралите топ резултати на нво ще искат точно пък физика да се запишат, нито пък знаеш дали няма да дадат по-лесни задачи и така да се увеличи тежестта на нво. Затова и точно за тези паралелки, които имат още една компонента в балообразуването, не могат да се направят достоверни прогнози. Аз например мислех, че тази година балът за физика в НПМГ ще се запази близък до миналогодишния, имайки предвид по-ниските резултати на състезанието и по-високите на НВО, но не познах. И да, трудно е в седми клас, не познавам дете, на което да му е било лесно - отстрани може да изглежда, че всичко се случва с лекота, но зад всеки успех стоят много труд, усилия и воля, вложено време и умора.
Когато ми заяви младежа, че иска физика и астрономия и се разтърсих за паралелки и за съжаление открих само в НПМГ, СМГ училища които са традиционно с едни от най- високите балове. Ако искаше биология, химия или език има доста паралелки в София и със сигурност щеше да има по голям шанс да учи каквото иска. Та успокоение определено не искам, исках материали за учене по физика и съвети и ги получих светкавично за което съм много, много благодарна!!!
А дали ще се пребори за желаната паралелка ще разберем догодина.

Трудно е за децата в по-големите градове. В по-малките не е чак толкова. Давам пример: аз съм учила във ПМГ "Васил Друмев" Велико Търново. Там мин бал на най-желаната паралелка пада с близо 100 точки на 2ро класиране.
Двете ми племенници учат в МГ гр. Габрово. Когато голямата кандидатстваше аз се притеснявах, подпитвах я няма ли да учи повече, да ходи на курс...и детето не се сдържа и ме отряза: - Лельо, не се притеснявай това не е София - ще вляза където поискам! И така и стана.
И двете изкараха топ резултати за Габрово, без нито един изхарчен лев за курс, но точките нямаше да им стигнат за математически гимназии в София, Варна, Бургас.

Последна редакция: нд, 23 юли 2023, 11:58 от sisill

# 453
  • Някъде там...
sisill, обикновено в 7 клас на математическите паралелки в 125 "свалят" преподаватели от гимназиален етап. Тези, които водят и паралелката с природни науки в гимназиален етап там. Има и допълнителни извънкласни занимания с децата, които имат интерес към природните науки. На набор 2009 дадоха страхотна подготовка, на олимпиадите конкурираха успешно и СМГ.
Природни науки вече предлагат много училища, но май повечето залагат ба биология и химия, а вие търсите физика. Погледни в таблицата на РУО със списъка с паралелките, има и такива с ФА извън въпросните две гимназии.
Не го отписвай младежа отсега. Wink Разбирам те напълно, и аз по това време миналата година, че и допреди няколко месеца, се чувствах отчаяна, че няма да успеем, но децата ме опровергаха. Много неща се променят за тази една учебна година.

# 454
sisill, обикновено в 7 клас на математическите паралелки в 125 "свалят" преподаватели от гимназиален етап. Тези, които водят и паралелката с природни науки в гимназиален етап там. Има и допълнителни извънкласни занимания с децата, които имат интерес към природните науки. На набор 2009 дадоха страхотна подготовка, на олимпиадите конкурираха успешно и СМГ.
Природни науки вече предлагат много училища, но май повечето залагат ба биология и химия, а вие търсите физика. Погледни в таблицата на РУО със списъка с паралелките, има и такива с ФА извън въпросните две гимназии.
Не го отписвай младежа отсега. Wink Разбирам те напълно, и аз по това време миналата година, че и допреди няколко месеца, се чувствах отчаяна, че няма да успеем, но децата ме опровергаха. Много неща се променят за тази една учебна година.

Благодаря, намерих списъка и всъщност има още 1 паралелка която приема 13 момчета във II АЕГ "Томас Джеферсън".
Надявам се за следващата учебна година да открият и в други училища - предполагам, че не е невъзможно...

# 455
Паралелките с физика са малко по една много проста причина - децата, които разбират физиката и я харесват, също са малко. Виж езикови паралелки има във всяко училище, защото това се търси, съответно и предлага. Миналата година например в област Пловдив въобще не се проведе матура за зрелостници по физика, защото нито един ученик не е посочил, че желае да се яви на матура по физика. Най-много зрелостници избират да се явят на матура по английски.

# 456
Във Варна няма нито едно училище с Физика след 7 клас, синът ми от втория срок повтаря, че това иска да учи. Преди години имаше в МГ-Варна такъв профил, но не зная защо отпадна, сега има Изкуствен интелект 😃. Моята надежда е, че ако има интерес дотогава, в 10 клас може да избере четвърти профил Физика, тъй като първите 3 профила са определени с приема.

# 457
Защо на трето класиране да е по-висок балът и защо рискът да е много голям, при положение че в София има толкова оставащи свободни места?

# 458
  • София
Защото деца с висок бал примерно са били убедени, че ще влязат в едно от две училища и не са посочили други. Не влизат и на трето слагат повече училища при много по-малко свободни места.

# 459
Защо на трето класиране да е по-висок балът и защо рискът да е много голям, при положение че в София има толкова оставащи свободни места?

Много некласирани деца, неизвестно колко класирани, но отписали се и малко желани училища на трето.

# 460
  • Варна
Във Варна няма нито едно училище с Физика след 7 клас, синът ми от втория срок повтаря, че това иска да учи. Преди години имаше в МГ-Варна такъв профил, но не зная защо отпадна, сега има Изкуствен интелект 😃. Моята надежда е, че ако има интерес дотогава, в 10 клас може да избере четвърти профил Физика, тъй като първите 3 профила са определени с приема.
В МГ Варна с приема са фиксирани два профила - математика+информатика или информатика+информационни технологии. В последните години може да се избере физика като трети профил.

# 461

Колко оставащи свободни места има - има ли някъде списък? Останах с впечатлението, че ще знаем на 25.07, или?

# 462
В МГ Варна с приема са фиксирани два профила - математика+информатика или информатика+информационни технологии. В последните години може да се избере физика като трети профил.
Мисля, че третият задължителен профил е езикът - немски или английски, поне по учебния план на 11 и 12 клас така се ориентирах, възможно е да греша. Живот и здраве след 3 години ще видим Wink.

# 463
  • София
Аз бих заложила на трето класиране в два варианта:
1. Детето има много висок бал, но е променило приоритетите си и иска друго училище.
2. Детето е класирано в абсолютно неприемливо училище с нисък бал. Тогава практически нищо не рискува.
В случай, че детето е прието например във Френската и не му е стигнал бал за желаната 1 АЕГ рискът е огромен. Желаещи и за двете училища могат да се появят и то с висок бал.
Ако на второ детето е класирано в добро училище има шанс да загуби мястото си.

# 464
  • на Мелмак
Трябва реално да се прецени къде точно са тези толкова много незаети места, в кои училища?

Общи условия

Активация на акаунт