СЕДМИ КЛАС - второ и трето класиране

• 76 114
  • 826
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Пенсионирана русалка, горното е вярно, но също така е вярно, че ако оценките са разменени, т.е. 74 по МАТ и 92 по БЕЛ, детето пак ще има бал 432 за ЕГ, но за Джон Атанасов ще има 414 и няма да му е достатъчен, поне не за СП.
Така че нямам идеята да сравняваме несравними неща, искам да кажа, че Джон Атанасов дърпа много умни и мотивирани деца с афинитет към ИТ и очевидно математика.

Аз пак подчертавам, че нито имам нещо против Джон Атанасов,  нито някъде съм окачествила децата в  училището като недостатъчно мотивирани и умни на фона на други. Логично е обаче да не гледаме обърнатата конфигурация за  Джон Атанасов  със силен БЕЛ -  някой, недолюбващ мат и справящ се на средно ниво или малко отгоре  с нея,  принципно няма да се насочи към такива гимназии като ТУЕС и Джон Атанасов.

# 526
  • София
Пенсионирана русалка, горното е вярно, но също така е вярно, че ако оценките са разменени, т.е. 74 по МАТ и 92 по БЕЛ, детето пак ще има бал 432 за ЕГ, но за Джон Атанасов ще има 414 и няма да му е достатъчен, поне не за СП.
Така че нямам идеята да сравняваме несравними неща, искам да кажа, че Джон Атанасов дърпа много умни и мотивирани деца с афинитет към ИТ и очевидно математика.

Аз пак подчертавам, че нито имам нещо против Джон Атанасов,  нито някъде съм окачествила децата в  училището като недостатъчно мотивирани и умни на фона на други. Логично е обаче да не гледам обърнатата конфигурация за  Джон Атанасов -  някой, недолюбващ мат и  справящ се на средно ниво с нея  принципно мяма да се насочи към  такива гимназии като ТУЕС и Джон Атанасов.

Да, това е на 100% така.

Реакцията ми тръгна от твърдението, че Джон Атанасов било квартално училище. Blush

# 527
Нашата дилема беше ЕГ от високобаловите или Джон Атанасов (високобаловите). Дете с наклонност към математика, но не от най. Избрахме първото тъкмо защото няма някакво изявено желание да се занимава с програмиране, а езикът/езиците са богатство, което може да ползва и в случай че избере програмиране занапред. Смятаме да опита по школи, за да разбере дали е за него и би искал да се занимава с това впоследствие. А математически науки ще си учи разширено и в ЕГ. Иначе рискувахме 5 години да учи нещо, което, след като почне да го учи, да установи, че не му харесва. Знаем за такива случаи в ТУЕС например.

Понякога се питам дали правилно насочихме детето (няма какво да се лъжем, повечето на този етап не са особено ориентирани, а очевидно и за родителите е трудно да преценят). Вие какво мислите? Мнение и от  Rayna 13, може ли? Simple Smile

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 23:47 от alen mak

# 528
Още два плюса за София, са , че той е в националния отбор по един много популярен спорт  и там ще може  да  продължи тренировките, а другият + е, че след тези 5 г.ще продължи във ВУЗ и е по-добре да не сменя градовете на всеки 5 г.
Тези плюсове не бяха споменати първоначално и разбира се, променят напълно гледната точка. Коментарът ми беше единствено за избор между математическа и професионална гимназия, когато си класиран и на двете места, при равни други условия. Ако пък детето е щастливо с избора си, то със сигурност ще учи с желание и ще се реализира в професията си.
alen mak, когато със сина ми подреждахме желанията, веднага след НПМГ бяха езиковите гимназии, така че напълно подкрепям и разбирам вашия избор. Другото ми дете завърши ЕГ и смятам, че точно в езиковите гимназии имаш възможност за всестранно развитие и избор какво направление да избереш за висше образование - от неговия клас има доста момчета, които отидоха в ТУ или ФМИ, така че в крайна сметка ще имат професии, свързани с програмиране. Точно възпитаниците на ЕГ имат най-голям избор и могат да бъдат, каквито си поискат.

# 529
И аз не съм съгласна с това твърдение. Училището събира деца с бал 450 и няма нищо общо с квартално, много момчета в ЕГ са с по-нисък бал.
Нищо против "Джон Атанасов "нямам, но сравнението с ЕГ е неуместно.
Бал на момче примерно 432 за ЕГ може да е 450 за Джон Атанасов. При по-висок резултат по мат може и още по-осезаема да е разликата между двата вида бал.
2х92 + 2х 74 +50+50 =  432 за ЕГ
3х92 +1х74+ 50+50= 450 за Джон Атанасов
Точно обратното е. Средният резултат по математика е по-нисък от този по БЕЛ. Единствено в интервала над 92 точки има превес на резултатите по математика. Бал с утроена математика е по висок от този с 2*2 или утроен БЕЛ за стойности над 460 - 470 точки. Надолу тенденцията е точно обратната. Това е и причината паралелките с 1*МАТ + 3*БЕЛ да са със сравнително висок бал. Балът за Джон Атанасов е много висок и със сигурност голяма част от тези деца биха се класирали в някоя от езиковите гимназии.

# 530
  • София
И аз не съм съгласна с това твърдение. Училището събира деца с бал 450 и няма нищо общо с квартално, много момчета в ЕГ са с по-нисък бал.
Нищо против "Джон Атанасов "нямам, но сравнението с ЕГ е неуместно.
Бал на момче примерно 432 за ЕГ може да е 450 за Джон Атанасов. При по-висок резултат по мат може и още по-осезаема да е разликата между двата вида бал.
2х92 + 2х 74 +50+50 =  432 за ЕГ
3х92 +1х74+ 50+50= 450 за Джон Атанасов
Балът за Джон Атанасов е много висок и със сигурност голяма част от тези деца биха се класирали в някоя от езиковите гимназии.

И къде съм отрекла  това? Тази тема е много странна..Казваш едно, обясняват ти друго. Ми от дадения пример става пределно ясно, че момчето с бал 450, да не говорим за по-висок, за Джон Атанасов влиза в не една ЕГ..Акцентът на поста ми беше върху неправилното сравнение - точно както РУО нарежда в низходящ ред, ама при различно пресметнат минимален бал..

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 01:14 от пенсионирана русалка

# 531
  • ИЛИНДЕН
Като публикуват свободните места за трето класиране, пишете, че дебна за едни смели (луди според мен) приятелки Simple Smile

Къде излизат свободните места за 3-то класиране ?

# 532
Точно възпитаниците на ЕГ имат най-голям избор и могат да бъдат, каквито си поискат.
[/quote]Всички деца завършили гимназии, могат да станат каквито поискат, в който български университет си изберат. Не знам някъде в България да има ограничения както е в чужбина за необходим брой часове през гимназиален етап от даден предмет. И така и би трябвало да бъде, твърде рано е седми клас да се направи окончателен избор. Дъщеря ми ще бъде в хуманитарна паралелка, казах й ако в един момент реши да кандидатства с нещо друго, например с химия (Между другото на отворените врати в нейното училище най-много й беше харесал кабинета по химия), да не си мисли, че не е възможно, ще потърся частен учител за допълнителни уроци и ще се подготви, както направиха много познати деца. Не искам да мисли, че това което е избрала сега, ще я ограничи по някакъв начин. Е ако детето има амбиции за чужбина, вече нещата стоят по различен начин.

# 533
Привет, а къде ще бъдат обявени свободните места за 3то класиране?

# 534
На сайта на местното РУО

# 535
  • ИЛИНДЕН
Като публикуват свободните места за трето класиране, пишете, че дебна за едни смели (луди според мен) приятелки Simple Smile

Къде излизат свободните места за 3-то класиране ?

# 536
  • София
Не четете ли дори последната страница?
Отговорът е точно над Вашия пост.

# 537
Не знам някъде в България да има ограничения както е в чужбина за необходим брой часове през гимназиален етап от даден предмет. И така и би трябвало да бъде, твърде рано е седми клас да се направи окончателен избор.
Това, че не знаеш, не значи, че е вярно. Миналата година синът ми беше кандидат студент и за някои специалности точно в български университети се искаше да има оценка по съответните предмети за 11 и 12 клас. На него му трябваше история например. Ако нямаш, може да държиш приравнителен изпит, това е така, но все пак в 10 клас трябва да ти е ясно, че избора на профил има значение за това какво ще правиш после.

# 538
Аз съм им подала всичко  - нямат основание за отказ. Просто им се чудя кой срок ще си изберат Simple Smile
На мен ми отговориха, че имам срок от 14. Дни да представя бележката, в противен случай следва отказ.  След 15 септември да съм подала ново заявление
Подадох за първокласничката точно преди 1 месец, статусът му оттогава е "Изпратено към социален работник". Тепърва разглеждат и одобряват и в най-добрия случай ги чакам в края на август. За каката ако подадем септември, отиде къде Коледа.

# 539
На сайта на местното РУО

Здравейте,
Не виждам никъде обявени? На РУО София за град София?!
И как да заявим в инфоприем за класиране желания, няма опция?

Общи условия

Активация на акаунт