Хистаминова непоносимост и всичко за нея!

• 10 388
  • 130
  •   1
Отговори
# 75
A защо ядете банан? Това  е една хистаминообразуваа храна, нехарактерна за вашия генотип и на всичкото отгоре силно химически преработена.
Ако споделите какви хранителни ограничения спазвате мога да ви генерирам идеи /надявам се да не се самоизтъквам/ имам голям опит с ограничение след ограничение за дъщеря ми.

# 76
Нали идеята е, като се изчисти тялото от натрупания хистамин, докато не сме знаели за проблема, малко по малко да въвеждаме храните и да видим на кои ще реагираме. На банан определено реагирах. Отскоро включих и по малко авокадо, малко чери и т.н.
Аз реално ям основно зелени салати, киноа, чиа, кисело мляко, ябълки, краставици, царевица, извара, яйца, картофи, броколи, карфиол понякога, шоколад (основно черен, но шоколада не мога да го спра), и пощипна я някоя малка филийка, тортиля, или нещо забранено... Пия само вода, рядко сода, много рядко вече чай и това е. Силно ограничена съм. Снощи хапнах и едно киви.

# 77
Добре де, ама вие по кой списък за хистамино повишаващи храни се водите?

Значи киви, банан, ябълка, ягода, авокадо, цитруси са силно хистамино образуващи храни.

Всъщност системата, която сте предприели е абсолютно неправилна. Хистамина не се увеличава само и единствено от храна. Даже бих казала, че храната е най-слабия компонент. Хистамино образуващ бум е периода преди цикъла ви, стреса, възпалението, лекарствата.
Независимо какво ядете ако имате възпалени черва само увеличавате реакцията с тези строги ограничения.

Какво да ядете - месо - прясно месо. Намерете транжорна, купувайте от ферма за биологично месо. Яжте редовно месо. Ориз, бял хляб, картофи, цвекло, моркови, тиквички, тикви, яжте както бихте хранили бебенце. Предпочитайте сезонни храни.
Всичко, което е хистаминообразуващо яжте на ротационен принцип - днес в менюто да има яйца, утре млечни /никога купени - само домашни, вижте козе или краве мляко толерирате/, плод който е хистаминообразуваш и т.н. Никога 2 поредни дни.

Например - ако днес си купите ягоди и ги изядете ще се изринете. Силен хистамино активатор и решавате, че не понасяте ягоди. Ама всъщност не понасяте пестицидните ягоди - в сезона им може да ядете. 
Купувате от лидъл пуйка и се изривате - аха, значи пуйката не ви понася. Ама работата е там, че не ви понася газа за консервация на месото и старото месо е хистамино пълно.
Днес ядете круша и се изривате - да де ама не е било от крушата, а от силния парфюм на жената до вас в метрото.

Нещата не са еднозначни. И няма момент на изчистване и после ще пробваме. Хистамина е част от жизнените ни процеси, просто при някой хора е свръх производство.

Давам знак, че няма как да имате нисък хистамин при прием на домат. Някой реагират зле и на яйца. Зелени салати и всичко зеленчуково има оксалати - някой на тях реагират зле.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 15:24 от the Дорис

# 78
От Геника с резултата от изследването ми беше даден списък с храни - ето това са:
(преди една страница го бях пуснала). По този се водя и до тези дни нищо от тук не бях хапвала в продължение на близо 2 години! От един месец в салатата слагах по едно-две черита, които редувах с 1/4 авокадо на няколко пъти, онзи ден в закуската добавих 5 резанчета банан и  вчера след вечеря хапнах едно киви. Grinning Колко да съм прекалила... Grinning
Ябълките не са хистаминообразуващи. Реално те и краставиците са най-подходящи за такива като нас.
А, и ориз похапвам, него го забравих. Пилешко също понякога, но не съм фен на месото.

От храните абсолютно забранени са:
Хистамин
--------------------
риба тон
сардина
кисело зеле
спанак
домат
салам
червено вино
сирене Ементалер
Гауда

Тирамин
-----------------
риба
екстракти от дрожди
наденица
кисело зеле
авокадо
малина
банани
Вино Кианти
сирене
портокали

Серотонин
---------------------
орехи
банани
ананас
домати
сливи

# 79
Но в списъка ви е и домата и авокадото и банана.
Може да си ги позволите примерно ако ви се доядат много, както и шоколада, но да е по-обед, никога вечер и да са СЛЕД или МЕЖДУ храна. Също така ако днес ядете домат то след 2 дни банан, след 2 авокадо и така Simple Smile

# 80
Момичета реших да пробвам една хранителна добавка, ако видя ефект от нея, ще я споделя, тъй като първо не знам дали ще има ефект и после - да не правя реклама, че май е забранено тука.

# 81
Дорис имам следният въпрос защото виждам, че разбирате нещата.
При мен защо нещата са различни? Ако нещо не консумирам дълго време -1-3 месеца и след това си позволя реагирам с обриви след 1вото до 3тото приемане подред но на последващите няма реакция ако го приема това всеки ден. Това го забелязах и с хранителните добавки, които пия заради ниския феритин

# 82
Момичета реших да пробвам една хранителна добавка, ако видя ефект от нея, ще я споделя, тъй като първо не знам дали ще има ефект и после - да не правя реклама, че май е забранено тука.
На мен също една алерголожка ми изписа Даозин. Би трябвало да има ефект. Да не става въпрос за тази добавка? Защо да е реклама, ако я напишеш?! Нали не я продаваш ти Grinning

# 83
Anti Histamin се казва добавката, преди време пак съм я ползвала за други неща и сега се сетих за нея във връзка с обривите и кашлицата. Тогава бях много доволна, сега ще видим. Иначе гледах и Даофуудс, ама много скъп.. 100 лв за 20 дена... ще пробвам първо с антихистамина, ако не стане, ще се принудя да взема Даофуудс. Предполагам, че Даозин е на същия принцип - кажи дали си доволна после.

На мен също една алерголожка ми изписа Даозин. Би трябвало да има ефект. Да не става въпрос за тази добавка? Защо да е реклама, ако я напишеш?! Нали не я продаваш ти Grinning

# 84
Дорис имам следният въпрос защото виждам, че разбирате нещата.
При мен защо нещата са различни? Ако нещо не консумирам дълго време -1-3 месеца и след това си позволя реагирам с обриви след 1вото до 3тото приемане подред но на последващите няма реакция ако го приема това всеки ден. Това го забелязах и с хранителните добавки, които пия заради ниския феритин

Tака бихте реагирали при алергична реакция или евентуално при пропускливи черва.
Защо смятате, че имате хистаминова непоносимост?

Всъщност говорите за добавка, която оказва влияние на кръвта - реакцията може да е многопластова.
Вие убедена ли сте, че нямате таласемия, която доколкото знам не приема добре много от добавките за анемия? Хематолог сте посещавали нали?

# 85
Дорис хематолог посетих преди 6 м. беше ми изписал сорбифер дурулес защото каза, че съм с ЖДА. При мен всичко почна преди почти 1г. когато направих тежка уртикария
ходих на алерголог освен, че резултатът беше за висок хистамин на нищо друго не реагирах. Пуснах си и кръвни изследвания към много храни и дихателни алергени и там нищо не излезе. Преди цялата тази история имах силен косопад (който беше почнал отпреди 6м), при който ми падна може би над 50% от косата до преди 2м. когато почнах да приемам железни препарати и то не всеки ден защото реагирах на всичко, които приемам.
Иначе преди нямах никакъв проблем с никаква храна и лекарства. През бременността приемах железни добавки без реакция.
Никой не може да ми отговори какво ми има и защо така реагирам. Само ми предписват противоалергични и да ги пия докато не се оправя. Има подобрение като започнах да приемам добавки за попълване на дефицити, Вит. Д, Е, и останалите, които са ми ниски и сега обривите са няколко на ден до 1-2 ако не консумирам нещо ново за организма.
Аз сама четейки много се опитвам да разбера какво ми има

# 86
Много интересно - а кога е последното боледуване от ковид?
Знаете ли, че последните щамове на ковид преминават по-лесно, но оставят организма почти без феритин. На мен ми го казаха защото излезе, че съм с феритин 10. Според мен не си възстановяваш правилно феритина. Феритина е и една от основните причини за косопад.
Каква храна приемаш, за да запълниш липсите отвъд добавките?

Правила ли си си изследване за микробиология на фецес - паразити, гъби, бактерии, и е важно клостридиум - пълен панел?

Имаш ли нервно напрежение? Не е нужно да е драма огромна, а да си под постоянен стрес и напрежение?

Дай да видя последни стойности на щитовидната - но пак пълен панел. Имаш ли?

Как ти се отразява сок от целина? Примерно да пиеш фреш  целина, морков, цвекло всеки ден? Целината е много силно прочистващо организма, кръвта , лимфата. Премахва алергии. Изчиства червата. Цвеклото е невероятно растение - то е жива кръв. Моркова е за разкош Simple Smile + вит. А и Е Simple Smile Не очаквам всеки ден да се мацате, но има фрешбарове ...

# 87
последното (второто) ми разболяване доказано с тест беше април 2023г., някъде 6м. преди обилния косопад( преди това имах много гъста и косъм с дебел косъм).Това са изследванията пуснати Август месец 2024г. от алерголога плюс кръвна картина и феритин -7.99 mg/L, хемоглобин 97 и имаше и хеликобактер пилори е отр.
Освен добавките вече консумирам много месо, преди това бях на диета 3 м (май, юни и юли) само на хляб и вода. Каквото и друго да хапвам се обривах. Не, че и само с хляба нямах обриви, пиех противоалергично и така. Накрая ми писна и реших да пусна кръвни изследвания и не трябваше да съм пила противоалергични 30дни и спрях въпреки обривите, за сметка на това пиех чай от коприва, която ми действаше добре.  
Да, напрежение има но гледам да се успокоявам бързо и така.
Основно изследванията ми са за витамини и минерали. Юни за първи път се разболях и от цистит, явно заради слабата имунна система.
За целина и цвекло ме е страх, за да не се обривам пак много. Почти вече не консумирам храна, която не съм консумирала от дълго време. Миналата седмица реших да пия сок от половин лимон с вода и резултатът беше след 4 ч. да ми излязат по гърба 4-5 големи обрива.
Редактирам се: другото, което се сетих, че реагирах и на стегнатите панталони, епилация с епилатор. Където имаше натиск върху кожата веднага се обривах в зависимост от това. Нещо като дермографска уртикария

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 13:53 от aya_2012

# 88
Ами не, тя уртикарията често е така - дето се почешеш и излиза. Не е дермография според мен.
На моя мъж преди казармата му излизаше уртикария. Уж бе спокоен, с нищо не показваше, че това го тревожи, но започнаха тези уртикарии. След влизането в казарата и след минаването и никога повече нямаше.

Хомеопатия пробва ли?
Паразитология?

# 89
Моите по корема са същите, само че излизат само отдясно на корема.. никъде другаде..и на мен така ми излизат без да има някаква логика. Същата история - и при мен всички тестове са отрицателни, не съм имала непоносимост. Тея петна започнаха да излизат след бременността...

Дорис хематолог посетих преди 6 м. беше ми изписал сорбифер дурулес защото каза, че съм с ЖДА. При мен всичко почна преди почти 1г. когато направих тежка уртикария
ходих на алерголог освен, че резултатът беше за висок хистамин на нищо друго не реагирах. Пуснах си и кръвни изследвания към много храни и дихателни алергени и там нищо не излезе. Преди цялата тази история имах силен косопад (който беше почнал отпреди 6м), при който ми падна може би над 50% от косата до преди 2м. когато почнах да приемам железни препарати и то не всеки ден защото реагирах на всичко, които приемам.
Иначе преди нямах никакъв проблем с никаква храна и лекарства. През бременността приемах железни добавки без реакция.
Никой не може да ми отговори какво ми има и защо така реагирам. Само ми предписват противоалергични и да ги пия докато не се оправя. Има подобрение като започнах да приемам добавки за попълване на дефицити, Вит. Д, Е, и останалите, които са ми ниски и сега обривите са няколко на ден до 1-2 ако не консумирам нещо ново за организма.
Аз сама четейки много се опитвам да разбера какво ми има

Общи условия

Активация на акаунт