Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 68

• 21 775
  • 744
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Шарпи, шам фъстък май съдържа и доста въглехидрат, аз много го обичам, но рядко си взимам по тази причина.

Аз в момента похапвам каквото има на плажа, салатите им били свършили и съм на ядки, довечера - морска храна.
Ето къде ме мъчат без храна 😂

И мен ме включете към Витошката група за разходка в планината. Само дъщеря ми ми е компания напоследък, но тя обича да си поспива събота и неделя, а аз не мога изчаквам това 😀

# 256
Аааа, Шарпи, нашите трънаци пред блока са същите Grin
За друго щях да пиша: ходих в аптеката да зяпам за добавки и се заговорихме с фармацевта докато разглеждах омегите. Показах му коя омега ми посочи докторицата и по колко да приемам, а той каза, че дозата е мнго висока и ще посинявам много лесно, без дори да разбера от какво. Омегите разреждали кръвта по негови думи и от там необяснимите синини по тялото. Не бях чувала/чела за тази връзка, а вие? Овен това каза, че добавките не се изучават и лекарите обикновено препоръчват тези, които ги стимулират най-добре - това вече си го знаем и Натка редовно ни го напомня Simple Smile
Не намирам връзка между пиенето на омега 3 и увеличени синини от нищо. Аз не пия всеки ден обаче. Вероятно зависи от дозата. Моите капсули са EPA 660mg DHA 440, пия по две.

# 257
Шарпи, писали сме заедно.☺️ Аз цинк приемам много рядко като добавка (на мен по изследвания преди ми беше и към максимума), а и дозата е малка, ако изобщо. Не се притеснявам за ошипяване, защото най-често приемам по толкова калций (освен ако не ям много мляко, сирена, две консерви сардини също се доближават до 1000 мг калций):
Ти не се, но аз го имам и избягвам калция, заради това. Дори пиех няколко месеца калциеви антагонисти, изписани  ми от невролог.
Не намирам връзка между пиенето на омега 3 и увеличени синини от нищо. Аз не пия всеки ден обаче. Вероятно зависи от дозата. Моите капсули са EPA 660mg DHA 440, пия по две.
Наплашили са я от високи дози, но това няма да се случи.
Аз пия възможно най-високата доза от този вид
https://www.iherb.com/pr/oslomega-extra-strength-omega-3-fish-oi … l-oz-200-ml/96252
EPA 2200/DHA 880. Пия по 2 чаени лъжички, демек 4400/1760. Не съм посиняла.

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 14:36 от sharpy

# 258
Шарпи, гледам калцият да ми е от хранителни източници по принцип, имам задръжки към добавки с калций и не приемам други такива. В таблетките от ДМ е малко количество и затварям око заради действието им...🙂 Но при мен то е доста осезаемо.
И аз не съм посинявала дори при сардинен фаст, а там омега-3 е в сериозно количество.😃 В чията също има, пак същото...

# 259
Шарпи, шам фъстък май съдържа и доста въглехидрат, аз много го обичам, но рядко си взимам по тази причина.
Да, в интерес на истината е повече, отколкото в бадеми например. Но съм го съобразила с дневната ми дажба ВГХ. Аз приемам по 65 гр дневно ВГХ, така съм си заложила по калкулатор /това е ми е 20% от менюто. Протеини 35 и мазнини 45. Та с количеството, което изядох не съм нарушила грамажа за въглехидрати, отделно почти половината са фибри. Нетни въглехидрати на 100 гр са 18 гр/фибри 10 гр. Е, разбира се, чат-пат го правя.

# 260
Аз ям сусамов тахан за калций. Но не всеки ден, де.
Млечни не ям.

Келтска сол си бях взела преди време, още я използвам. Тя е тъмна, към сива, леко влажна, едри зрънца. Личи, че е нерафинирана. Обаче само за студено ползване, пише да не се подлага на термична обработка, да се добавя в ястията след като са приготвени.

Шарпи, това е много хубава омега 3. И аз съм я пила.

# 261
При мен например се е случвало сутрин да усещам, че "има много течности в мен", а отивам първия път (още със ставането) до ВЦ и урината излиза по малко и бавно, много е странно.🙄 И не е, защото е било от цистит. С таблетките от ДМ изчезва веднага. Да уточня, че аз по принцип не се будя за ВЦ (освен в някакви наистина много редки случаи), докато спя. Т.е. понякога се случва да се събудя и да усетя някакво напрежение, а въпреки това във ВЦ течностите излизат по малко (веднага след събуждане). Дано да съм го обяснила добре...😅 И с таблетките от ДМ не се будя за ВЦ, просто посещенията са по-отводняващи.

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 15:51 от dolce miele

# 262
Ехее, темата е станала като от кулинарен форум и не виждам да следите показатели, та затова ще пусна моите.

Малко история, че едва ли някой помни :
Година и 3 месеца на режима, 14 свалени кила, изписан Метформин, но не е приеман, пия магнезиев цитрат, вит Д, хром в началото, Омега 3, но хич не съм редовна. Движението бих казала, че може да е повече - не липсва съвсем, но има какво да подобря.

Ето таблица на движението на стойностите:

Какво мислите? Инсулина на гладно се е вдигнал, но пък на 60 и 120 мин е по-добре.
КЗ според мен е подобрена от 8.2022, но има какво да се желае още.
В общи линии ми се искаше да са по-добри резултатите, доста далеч съм от идеалното - посоката май е вярна, ама не съвсем...? Целта на обременяването беше дали не бъркам като пропускам лекарството - смятам, че го доказвам, но пък инсулина сега е 8 срещу 4 през 8.2022, което ме притеснява най-много в сегашните резултати.
И така - какво мислите, добре ли се движа или е твърде малък напредък за 1 година?

# 263
Задържането или не на течности си е въпрос и на баланс на електролити, то затова само сол (натрий) допълнително задържа вода в тялото. Та в тази връзка, ако дадени електролити отводняват някого, не значи че при всички ще е така. Не е лекарство диуретик, все пак.

Пример давам със солта която си слагам във водата - грубо 50 на 50 е калиева и натриева (магнезиев цитрат приемам отделно така че това ми стига като електролити). Отначало като започнах да го правя това, забелязах че ходя по-често по малка нужда. Нищо фрапиращо, но аз през работния ден поначало не ходя често, та си се забелязваше. Премина де. Сестра ми реши че и тя иска да си добавя електролити, взе си същата сол. Каза че тя пък почнала отначало по-рядко да ходи. При трети може и изобщо да не се отрази на това, знам ли.

# 264
Шарпи, гледам калцият да ми е от хранителни източници по принцип, имам задръжки към добавки с калций и не приемам други такива. В таблетките от ДМ е малко количество и затварям око заради действието им...🙂 Но при мен то е доста осезаемо.
И аз не съм посинявала дори при сардинен фаст, а там омега-3 е в сериозно количество.😃 В чията също има, пак същото...
Само да вметна, че омегата 3 от растителни и от животински произход, не може да се сравняват. Не е ясно как извършва конверсията тялото ни и колко изобщо се усвоява тази от растителен. Грубо казано, може да се приеме, от това което съм чела, около 1/3 и пак е много условно.

# 265
Nevermoresleep, да, обаче в сардините е предостатъчно.🙂 Чията я вметнах като допълнителен източник, не като основен.
Натка, аз неслучайно казвам, че при мен имат диуретичен ефект таблетките от ДМ. През цялото време, докато ги пия, е така.

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 15:56 от dolce miele

# 266
Ехее, темата е станала като от кулинарен форум и не виждам да следите показатели, та затова ще пусна моите.

Малко история, че едва ли някой помни :
Година и 3 месеца на режима, 14 свалени кила, изписан Метформин, но не е приеман, пия магнезиев цитрат, вит Д, хром в началото, Омега 3, но хич не съм редовна. Движението бих казала, че може да е повече - не липсва съвсем, но има какво да подобря.

Ето таблица на движението на стойностите:
Скрит текст:

Какво мислите? Инсулина на гладно се е вдигнал, но пък на 60 и 120 мин е по-добре.
КЗ според мен е подобрена от 8.2022, но има какво да се желае още.
В общи линии ми се искаше да са по-добри резултатите, доста далеч съм от идеалното - посоката май е вярна, ама не съвсем...? Целта на обременяването беше дали не бъркам като пропускам лекарството - смятам, че го доказвам, но пък инсулина сега е 8 срещу 4 през 8.2022, което ме притеснява най-много в сегашните резултати.
И така - какво мислите, добре ли се движа или е твърде малък напредък за 1 година?
Не ми се струват много добре, след 1 година на режим. Някъде нещо куца, обаче не знам къде. Какво точно ти е било храненето през тази 1 година?

# 267
И на мен ми изглежда като на Шарпи - има разлика и чувствителността е подобрена, но за над година човек би очаквал повече да се подобрят нещата.
На какъв режим си като хранене? И как си се хранила през последните няколко дни точно преди това второто обременяване?
Не казвам че е трябвало да се мяташ непременно на хапчето, а може би да е по-различен режимът на хранене и движение. Дай ако искаш повече информация за това как се храниш (не само какво, а и като време за хранене), че евентуално да се опитаме да го разнищим.
Иначе обременяването изглежда малко по-добре, макар и да са си още високи стойностите. Както и КЗ на гладно и гликирания хемоглобин. Триглицеридите прави впечатление че са спаднали чувствително, а те са също важен маркер за ИР.

# 268
Шарпи,

двукратно хранене - около 14,00 и около 20,00ч., фаст 16/8, пилешко, пуешко и признавам не малко свинско, много магданоз и зелени салати, яйца, риба, кисело мляко висок процент, кашкавал, сурови ядки. Всякакво тесто (чат пат бадемово може), ориз, картофи, сладко, алкохол - изключени. Плодове - само берита, но и банани хапвам.
Като ви чета това , което ме съмнява са може би ако може да се нарече прекаляване:
 прекалаване с кашу... - около 200 -300 гр. седмично,
банан - около 1 - 2 седмично,
кашкавал - 100 гр. макс от време на време...
кисело мляко - 2 кофички седмично

Колбаси не консумирам... Ям крема сирене, животинска сметана за готвене, гъби...

ПРЕДИ ОБРЕМЕНЯВАНЕТО - ядох 2 филии бял хляб (сандвич, че и аз бях на Черни връх), палачинки с мед с ленено брашно (признавам, че се изкуших, но нали уж казват да се яде нормално - КЗ на 2ри час беше 11!!!), картофен огретен, сладолед, пиле с ориз - тези всички неща разпределени в около седмица..

Според теб къде е грешката - съмнява ме 2та банана да бъркат работата?

Натке, и аз им се зарадвах на триглециридите - дали пък не съм предобрила с храненето преди изследването...

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 10:02 от Naneto

# 269
А, по-скоро се опасявах да не си държала ниски въглехидрати до последно. Изследването показва различни неща при по-стандартно хранене преди него и при НВ хранене и напълно опразнени гликогенни депа. И не говоря само за деня преди обременяването, а няколко дни преди това, мислех че навсякъде го описват и от лабораторията това.
Тия 200-300 грама кашу седмично, за постоянно ли говорим да ги има че така ги описваш? Останалото не звучи зле, без да имам представа за количествата де, дано да ядеш достатъчно. Може да пробваш без млечните някое време, при някои хора и те доста бъркат работата. Банани поне аз не бих яла редовно, като гониш подобряване на резултати, нататък вече ще си видиш кое и по колко ти понася.
Но при режимно хранене над година да стоят такива стойностите... нещо гнило има.

Общи условия

Активация на акаунт