164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" - тема 3

• 75 722
  • 583
  •   3
Отговори
# 570
Разбира се, че местоположението е важно. Не е едно и също дали детето ще пътува час или половин до училището си, дали локацията е с добра логистика и дали условията в сградата са прилични. И въпреки, че тези неща са важни, не са определящи нито за нивото на образование, нито за мотивацията на учениците.
Анси, говорите много категорично за НГДЕК, което се помещаваше до скоро и в центъра, и в Модерно предградие. Разходете се към днешна дата там. Не е гето, пълно е с нови сгради и кварталът изглежда доста по-прилично от някои централни зони.

# 571
  • София
Часовете за осми клас са 34 + допълнително физическо + час на класа - това прави 4 дни по 7 часа и един 8 при нормално неблоково разпледеление.
Това, че пише 4 часа ФУЧ е до 4 часа по решение на училището. Не мисля, че когато е било в осми клас детето ми е учило повече часове.

# 572
А при нас пък имаше фуч по испански, по фидическо,музика и по изобразително и изобщо не разбирам защо циклим,изпитваме се и си поскърцваме със зъбки и подрънкваме с кокалчета:)директорката е написала в собственото си съобщение,което е еднакво за всички,че фуч ще има по испански само за 8 клас и като причина е написала липсата на помещения.не съм го написала аз,нито Анси.пък отворете си дневника и вижте има ли попълнени часове като фуч.е, ние имаме фуч само по физическо, което е истинска далавера:)това е по 0,5 часа седмично при 4 възможни и лично на мен ми е все едно. Но да се казва,че няма промяна,при положение ,че в писмото на директора пише друго и на родителска среща се казва друго, явно е въпрос на гледна точка.Предлагам да уважаваме и тази на твърдящите, че има промяна.

# 573
Проблемът не е разделянето на випуските, а отпадане на часове заради липсата на стаи.
И провеждането на часавете по ГО в актовата зала.

# 574
А при нас пък имаше фуч по испански, по фидическо,музика и по изобразително и изобщо не разбирам защо циклим,изпитваме се и си поскърцваме със зъбки и подрънкваме с кокалчета:)директорката е написала в собственото си съобщение,което е еднакво за всички,че фуч ще има по испански само за 8 клас и като причина е написала липсата на помещения.не съм го написала аз,нито Анси.пък отворете си дневника и вижте има ли попълнени часове като фуч.е, ние имаме фуч само по физическо, което е истинска далавера:)това е по 0,5 часа седмично при 4 възможни и лично на мен ми е все едно. Но да се казва,че няма промяна,при положение ,че в писмото на директора пише друго и на родителска среща се казва друго, явно е въпрос на гледна точка.Предлагам да уважаваме и тази на твърдящите, че има промяна.

Часовете от учебния план за 8., 9. и 10. клас са различни.

В 8. клас са музика, изобразително и математика - ИУЧ и ИЕ - ФУЧ.

В 9. клас са ИЕ и 2 ЧЕ - ИУЧ.

В 10. клас са ИЕ, 2 ЧЕ, БЕЛ и МАТ.

Третият час по ФВС е извън учебния план, но задължителен (като ЧК), не е ФУЧ. Съгласно нормативната уредба се допуска общ брой часове ФУЧ са ДО 4 часа на седмица. С 4 часа ФУЧ общата натовареност за седмица става 38 часа (32+4+2). Това са 19. блока на седмица.

Не са заменяни часове по предмети и да са добавяни на ФВС - това твърдение не е вярно.

Отново - учебният план не е променян, ако следите гимназията отблизо, ще видите.

Вярно е, че има музика и ГО в актовата зала, но пък нямат часове в приземния етаж и не ходят за ФВС в бази извън училището.

Пълно щастие няма.

# 575
  • София
Часовете ФУЧ никога не са се ползвали изцяло. Дъщеря ми имаше ФУЧ само испански в 8-ми клас и май в 9-ти /това бяха часовете с нейтив/ и по-нататък, но не помня от кой клас - 1 час БЕЛ. Тя завърши 2023, така че, като ви чета, май нищо не са ви орязали. Часовете ИУЧ са задължителни, така че те няма как да се орежат.

# 576
Радвам се, че темата се раздвижи, някои въпроси е хубаво да се обсъдят. Ето, научих доста факти и аспекти на проблемите, за които не се бях замисляла.
La_verdad, регистрацията Ви в сайта, за да споделите факти, за които очевидно сте информиран/а дава надежда, че ръководството все пак следи мненията и настроенията.

# 577
Никоя част от написаното от мен не може да се прочете като твърдение,че се заменят часове по други предмети с физическо. Ако има такава хрумка,то тя е присъща другиму. Просто мислех допълнителния задължителен час по физическо за ФУЧ. При всички случаи ще имам предвид,че вместо да чета/слушам директора или класния, по-добре тук да получа информация и за сграда,и за учебни планове, и за битови условия:)Така че и аз се радвам на раздвижване на темата,пък дори да ми издърпат ухото пред строя

# 578
Скрит текст:
Проблемът не е разделянето на випуските, а отпадане на часове заради липсата на стаи.
Това абсолютно не е вярно! Посочете кои часове са отпаднали. Училищните чебни планове не са променяни в последните 7 години.

Не са отпадали часове на испанския учител, не са променяни избираеми учебни часове заради недостиг на стаи.

Сградата е отредена на испанската гимназия през декември 2022г. Тази година ще станат точно 3 години, през които е свършена страшно много документална работа. Можете да проучите колко време отнемат сагите на ФЕГ и АЕГ за новите им разширения.

Инвестиции в база се правят в зони, които са дадени изрично за ползване на испанската гимназия.

Не е вярно, че ще има проблеми с физкултурата. Има паралелен на сградата проект за спортна база.

В 10 клас няма по един блок на седмица с Енрике именно заради проблема със стаите. Моля ви, когато твърдите нещо невярно, първо да проверявате. Вие гледате сухите таблици на сайта, а аз ви говоря как се разпределят напрактика. След две години практика по два учебни часа с испанеца, тази година 10-ти клас няма такива часове. В тях миналата година говореха и се подготвяха за Dele. Това беше първия въпрос, който зададохме на класните на родителската и те само вдигаха рамене с обяснението "няма стаи" и затова тези часове няма да са с нейтив.

Дъщеря ми има честта да е част от тази гимназия от септември 2023-та. Поне две години преди това се рекламираше, че гимназията ще има нова сграда. Моля ви!

Имам някаква представа колко е документацията и какъв е процеса на разрешителни. Също и къде се е забавил конкретния. Но очакванията бяха 2025/2026-та сградата да ФУНКЦИОНИРА. Информацията от миналата година е, че по физкултурния салон тогава нищо не е започвано и нищо не се прави по него. Ако за сградата трябват 5 години, си представям за салона колко ще са, като чисто нова част. Когато в 8 клас ни посрещаха, посланието беше, че се надяват в 10 клас децата ни да учат в новата сграда.

Разбира се, че местоположението е важно. Не е едно и също дали детето ще пътува час или половин до училището си, дали локацията е с добра логистика и дали условията в сградата са прилични. И въпреки, че тези неща са важни, не са определящи нито за нивото на образование, нито за мотивацията на учениците.
Анси, говорите много категорично за НГДЕК, което се помещаваше до скоро и в центъра, и в Модерно предградие. Разходете се към днешна дата там. Не е гето, пълно е с нови сгради и кварталът изглежда доста по-прилично от някои централни зони.

Прекрасно познавам района. Не говоря ей така... Новите сгради са в съседство на цигански коптори. Прибирането по тъмно с автобусите на бул. Сливница не е най-приятното и безопасно нещо на света.

Цитирам съобщението от Школо, че вече страшно циклите: "Факултативна подготовка остава само за испански език в 8 клас, в другите класове няма да я има.

129 ОУ, с подкрепата на общинското ръководство, получи всичко, което поиска, а именно 4 стаи от нас. Така основното училище ще има 17 учебни помещения, ние- 14, всичко в името на целодневното обучение на малките ученици. Ние получаваме нова организация на учебните срокове.

Продължавам да смятам, че НАШЕТО училище заслужава повече! Бъдете уверени, че ще се боря за това с всеки и всичко. Благодаря за подкрепата!"

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 13:42 от Аncy

# 579
  • София
Синът ми завърши преди 2 години, но за техния випуск, както и за випуските около техния, за които имам наблюдение, часовете с испанеца/испанката бяха само за 8 и 9 клас. В 10клас и нагоре нямаше такива часове, вероятно не само заради стаите, а и заради заетостта на въпросния преподавател. Тя (тогава беше жена) водеше и театралната трупа.

# 580
Тъкмо щях да попитам, за да покрива испанеца всички класове, по колко часа на седмица трябва да има работни?
Стандартният хорариум за езици беше 18 часа, само в 8ми клас има 12.

Последно по темата за НГДЕК, повече няма да коментирам, независимо от правдоподобността на другите изказвания, тъй като не касае текущата тема. Метростанция Сливница е на 600 метра от училището, метростанция Театрална е на 450 метра пеша от 164то.
Към днешна дата прибиране по тъмно не е спокойно в нито един район на София.

# 581
Тъкмо щях да попитам, за да покрива испанеца всички класове, по колко часа на седмица трябва да има работни?
Стандартният хорариум за езици беше 18 часа, само в 8ми клас има 12.

Последно по темата за НГДЕК, повече няма да коментирам, независимо от правдоподобността на другите изказвания, тъй като не касае текущата тема. Метростанция Сливница е на 600 метра от училището, метростанция Театрална е на 450 метра пеша от 164то.
Към днешна дата прибиране по тъмно не е спокойно в нито един район на София.

С нейтив имат един блок на всеки две седмиции. Какво е било в предните випуски не мога да знам и не ме интересува. Знам, че в края на миналата година им беше казано, че и следващата година ще имат с нейтив, което се потвърждава и от класните, и от съобщението в Школо. След което идва 11 - 12 клас с другите "профилирани" предмети.
6 паралелки на випуск = 12 учебни часа
три випуска до 10 клас = 36 часа
Разпределени на две седмици четна и нечетна - точно 18 часа седмичен хорариум за конкрентия преподавател.

Да сравнявате гетото на Сливница с Евлоги Георгиев е някакъв нонсенс и изобщо отказвам да го коментирам. Видно е, че нямате никаква представа за какво иде реч около сградата на НГДЕК. Там и посред бял ден избягвам да спирам с колата.

# 582
Скрит текст:
Това абсолютно не е вярно! Посочете кои часове са отпаднали. Училищните чебни планове не са променяни в последните 7 години.

Не са отпадали часове на испанския учител, не са променяни избираеми учебни часове заради недостиг на стаи.

Сградата е отредена на испанската гимназия през декември 2022г. Тази година ще станат точно 3 години, през които е свършена страшно много документална работа. Можете да проучите колко време отнемат сагите на ФЕГ и АЕГ за новите им разширения.

Инвестиции в база се правят в зони, които са дадени изрично за ползване на испанската гимназия.

Не е вярно, че ще има проблеми с физкултурата. Има паралелен на сградата проект за спортна база.

В 10 клас няма по един блок на седмица с Енрике именно заради проблема със стаите. Моля ви, когато твърдите нещо невярно, първо да проверявате. Вие гледате сухите таблици на сайта, а аз ви говоря как се разпределят напрактика. След две години практика по два учебни часа с испанеца, тази година 10-ти клас няма такива часове. В тях миналата година говореха и се подготвяха за Dele. Това беше първия въпрос, който зададохме на класните на родителската и те само вдигаха рамене с обяснението "няма стаи" и затова тези часове няма да са с нейтив.

Дъщеря ми има честта да е част от тази гимназия от септември 2023-та. Поне две години преди това се рекламираше, че гимназията ще има нова сграда. Моля ви!

Имам някаква представа колко е документацията и какъв е процеса на разрешителни. Също и къде се е забавил конкретния. Но очакванията бяха 2025/2026-та сградата да ФУНКЦИОНИРА. Информацията от миналата година е, че по физкултурния салон тогава нищо не е започвано и нищо не се прави по него. Ако за сградата трябват 5 години, си представям за салона колко ще са, като чисто нова част. Когато в 8 клас ни посрещаха, посланието беше, че се надяват в 10 клас децата ни да учат в новата сграда.

Прекрасно познавам района. Не говоря ей така... Новите сгради са в съседство на цигански коптори. Прибирането по тъмно с автобусите на бул. Сливница не е най-приятното и безопасно нещо на света.

Цитирам съобщението от Школо, че вече страшно циклите: "Факултативна подготовка остава само за испански език в 8 клас, в другите класове няма да я има.

129 ОУ, с подкрепата на общинското ръководство, получи всичко, което поиска, а именно 4 стаи от нас. Така основното училище ще има 17 учебни помещения, ние- 14, всичко в името на целодневното обучение на малките ученици. Ние получаваме нова организация на учебните срокове.

Продължавам да смятам, че НАШЕТО училище заслужава повече! Бъдете уверени, че ще се боря за това с всеки и всичко. Благодаря за подкрепата!"

Отново трябва да отбелязвам, че твърдите неверни факти. Испанецът преподава в 8. клас (всяка седмица), в 9. клас (веднъж на две седмици САМО единия срок), а от 2 години и в 11. клас (веднъж на две седмици през цялата година). Никога в последните 15 години нейтив не е водил в 10. клас, така че спрете да лъжете. Още пък по-малко такава промяна е в следствие на новата организация в сградата.

По повод на това, откога се е знаело, какво е можело да се свърши и т.н. с новата сграда, ви гарантирам, че в темата има родители, които са много по-запознати от Вас и не визирам себе си.

Линк към новината за решението на СОС от 16.12.2022г.: https://stolica.bg/oshte/ispanskata-gimnaziya-poluchava-oshte-edna-sgrada

ПС: Опитвам се човешки да дам разяснения, но...

# 583
Оставам с впечатлението, че по някои  въпроси се търси явно съдействие от родителите - като с новата сграда, за уреждането на проблемите с която (никога не бяха съобщени какви са конкретно) родителите бяхме насърчавани да съдействаме "който както може", т.е. и по втория начин, а за настоящата сграда сме призовани да не шумим, но да сме солидарни?! Резултатът и от двата подхода е видим - ни старата сграда е защитена в необходимия за гимназията   капацитет, ни новата е мръднала, или поне не е съобщено. Не знам какво отражение има това върху учебния процес, но ми остава само да се надявам, че няма съществено такова. Като чета тук разваления телефон - какво било написано на сайта, пък то какво значело, оставам с впечатлението, че ни трябва един ъпдейт на "здравния статус" по горещите теми, от първоизточника - директорката. От името на тук пишещите, си позволявам да я помоля да се самосезира.

Общи условия

Активация на акаунт