Организация за шкафове, гардероби, дрешници - тема № 12

• 68 704
  • 756
  •   1
Отговори
# 240
Знаете ли колко време отнема навиването..да кукна и един час да навивам, айде нема нужда....и време нямам, освен нужда де Joy
Това е за хора без раЛта бе...мани мани...

На картинка красиво, ама някой завария навивал ппеди снимката като луд Joy

Преди и чорапите подреждах, сега сал хвърлям в моето, мъжовото и синковото чекмедже...

# 241
И аз няма никога да ползвам подобни методи! По добре да си изхвърля половината дрехи отколкото да ги сгъвам по някакъв метод Joy.

# 242
Знаете ли колко време отнема навиването..да кукна и един час да навивам, айде нема нужда....и време нямам, освен нужда де Joy
Това е за хора без раЛта бе...мани мани...

На картинка красиво, ама някой завария навивал ппеди снимката като луд Joy

Преди и чорапите подреждах, сега сал хвърлям в моето, мъжовото и синковото чекмедже...
Че те чорапите сами се подреждат, едни малки симпатични топчици стават и няма къде толкова да ходят из чекмеджето.

# 243
  • София
Решила съм си проблема - повечето чорапи са ми едноцветни и напълно еднакви. Вече нямам на цветенца, дъгички, котенца и дядо коледовци.

# 244
Мадам, ММ и синът имат еднакви, но различни за всеки, по 30-40 чифта. Купувам директно от шивашка фирма за чорапи наблизо (под левче производствена цена, щото са комшии по работно място и се знаем).
На следващия сезон подменяме с летни/зимни съответно.
Няма никакви проблеми със сортиране и намиране.

# 245
Чела съм една книга на Мари Кондо и да си призная много ме вдъхнови. Действително ми помогна да разчистя част от вещите, които наистина седяха и заемаха място с години. Може би я прочетох в правилния за мен момент, когато вече бях осъзнала, че по-млада и слаба надали ще стана. Но съветите и са крайно неприложими именно към дрехите. Дори предвид японските и корени съм убедена, че и тя го знае. Не може да си представител на нация, чиито граждани не излизат от вкъщи неизгладени и да си навиваш блузите и панталоните на руло.

Опитах да сгъвам по нейния метод само за експеримента и установих, че методът и е приложим единствено към детски дрехи или такива с размери максимум М за възрастни. Отделно, че след разгъването им (за да си ги подредя как аз си знам), изглеждаха като много злобно изцеждани на ръка, и пак трябваше да ги гладя.

Полезното беше, че всъщност книгата ме накара да се замисля, че мога да си планирам гардероба така, че да имам по няколко артикула от вид и те да са ми достатъчни. Даде ми методика как да махна излишното и като ходя да пазарувам да купувам само това, което ми трябва и да не вземам неща, които не ми трябват, но са ми харесали - идеята е просто да не си превръщам дома в склад. Няколко години по-късно методът продължава да работи добре за мен.

# 246
Чела съм една книга на Мари Кондо и да си призная много ме вдъхнови. Действително ми помогна да разчистя част от вещите, които наистина седяха и заемаха място с години. Може би я прочетох в правилния за мен момент, когато вече бях осъзнала, че по-млада и слаба надали ще стана. Но съветите и са крайно неприложими именно към дрехите. Дори предвид японските и корени съм убедена, че и тя го знае. Не може да си представител на нация, чиито граждани не излизат от вкъщи неизгладени и да си навиваш блузите и панталоните на руло.

Опитах да сгъвам по нейния метод само за експеримента и установих, че методът и е приложим единствено към детски дрехи или такива с размери максимум М за възрастни. Отделно, че след разгъването им (за да си ги подредя как аз си знам), изглеждаха като много злобно изцеждани на ръка, и пак трябваше да ги гладя.

Полезното беше, че всъщност книгата ме накара да се замисля, че мога да си планирам гардероба така, че да имам по няколко артикула от вид и те да са ми достатъчни. Даде ми методика как да махна излишното и като ходя да пазарувам да купувам само това, което ми трябва и да не вземам неща, които не ми трябват, но са ми харесали - идеята е просто да не си превръщам дома в склад. Няколко години по-късно методът продължава да работи добре за мен.
Ох, сега ако кажеш и каква е разликата между "Трябва ми" и "Харесва ми", които в точния момент се сливат в едно Simple Smile

# 247
Мога да нося един пуловер двадесет години, но не искам. Един път живея, искам да ми е гот, купувам си нови и нови и хвърлям старите, защото вече не ми харесват/омръзнали са ми/демоде са и т.н.

# 248
  • Майничка
Чисто визуално ме дразнят разделители тип пчелна пита, но точно за големи дрехи (2-5ХL) рулото за мен е оптимална форма, поне при пътуване.

# 249
teta75, моето мислене е в противоположната посока: много си пазя дрехите и обувките, грижа се за тях. Запазват добрия си вид с години и хич не обичам да изхвърлям. Именно поради това ми беше полезна книгата Simple Smile

Кубратова, притежавам по 7 бр. от всеки вид дреха. Купувам нова, когато изхвърля стара. С обувките и аксесоарите е по-сложно - имам по повече бройки. Към бельото, чорапите и чорапогащниците не прилагам числово ограничение. Там нещата отдавна са излезли извън контрол. Якета и палта държа по 2 бр. от всяка дебелина, за да си покрия температурните интервали. За по-топлите месеци саката играят роля на връхна дреха. Това е. Като се замисля най-често се налага подмяна на панталоните и дънките.

# 250
Аз също си ги пазя. Мисля че ясно обясних защо ги изхвърлям, не защото съм ги скъсала или ходя неизпрана...

Но просто са ми морално остаряли и НЕ ИСКАМ, не че не мога, да нося една и съща дреха с години и декади. Килограмите са ми все същите, стават ми, не е и в това причината.
Здрави са, запазени, като нови....но вече не ги искам.

# 251
teta75, моето мислене е в противоположната посока: много си пазя дрехите и обувките, грижа се за тях. Запазват добрия си вид с години и хич не обичам да изхвърлям. Именно поради това ми беше полезна книгата Simple Smile

Кубратова, притежавам по 7 бр. от всеки вид дреха. Купувам нова, когато изхвърля стара. С обувките и аксесоарите е по-сложно - имам по повече бройки. Към бельото, чорапите и чорапогащниците не прилагам числово ограничение. Там нещата отдавна са излезли извън контрол. Якета и палта държа по 2 бр. от всяка дебелина, за да си покрия температурните интервали. За по-топлите месеци саката играят роля на връхна дреха. Това е. Като се замисля най-често се налага подмяна на панталоните и дънките.
Теоретично знам, книга даже мога да напиша Simple Smile, ама на практика как става ми е интересно...
При мен процесът (почти квантов, много бърз) протича така: Виждам нещото (последното да вземем за пример - палто), някой в душата ми или в главата ми казва: "Харесва ми, ама много ми харесва!", друг казва: "Ама защо ти е, 10 сходни имаш на модел и дължина?!", първият апострофира: "Е, да, ама това може да се носи еди къде си с еди кои си дрехи, пък другите с различни, щото онова има и леко бежов отенък, другото е още по-тъмно, пък това слонова кост, а старото слонова кост ми умаля (разбирайте аз надебелях драстично и за кратко) и дадох на детето на братовчедката".
И последният, направо съкрушителен аргумент: "Ама пък точно такова нямам!". На него нищо не може да се отвърне подобаващо.Така харесваното и необходимото стават едно цяло и хоп, поредното палто.

# 252
Звучи забавно Simple Smile може би просто на мен дрехите не са ми толкова интересни, защото имам тесни рамки, в които трябва да влиза облеклото ми. Моята обсесия са обувките и бялата козметика. Обувките, понеже те ми осигуряват комфорт на живот през по-голямата част от деня - още не мога да се отърся от детските травми с неудобни обувки по 2 номера по-големи и все пак някак си образуващи пришки...А бялата козметика - защото и аз съм човек Joy

# 253
Звучи забавно Simple Smile може би просто на мен дрехите не са ми толкова интересни, защото имам тесни рамки, в които трябва да влиза облеклото ми. Моята обсесия са обувките и бялата козметика. Обувките, понеже те ми осигуряват комфорт на живот през по-голямата част от деня - още не мога да се отърся от детските травми с неудобни обувки по 2 номера по-големи и все пак някак си образуващи пришки...А бялата козметика - защото и аз съм човек Joy
Те и моите рамки за работа са тесни, но пък имам и друг живот или поне се опитвам Simple Smile

# 254

Теоретично знам, книга даже мога да напиша Simple Smile, ама на практика как става ми е интересно...
При мен процесът (почти квантов, много бърз) протича така: Виждам нещото (последното да вземем за пример - палто), някой в душата ми или в главата ми казва: "Харесва ми, ама много ми харесва!", друг казва: "Ама защо ти е, 10 сходни имаш на модел и дължина?!"...
При мен работи следното - запазвам в букмаркс (ако е онлайн) или не го купувам веднага (магазин). Ако след седмица все още го искам - купувам. За 95% от покупките (дрехи, обувки, чанти, козметика) ми минава.
Спазвам този принцип последните няколко години и наистина си нося всичко, което съм си взела (и ми става след Б Grinning ).

Общи условия

Активация на акаунт