Организация за шкафове, гардероби, дрешници - тема № 12

• 68 117
  • 756
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Ох, тая Кондо... И като присъствие ми е много антипатична освен с тъпите си съвети за привеждане на дрехите в сарми. Извинявам се.

Мога да хвана химикал и по спомен да напиша съдържанието почти на 100% от The Секция в дома на родителите ми, а 70% е за изхвърляне.

# 721
Бих казала, че разковничето не е просто "малко вещи", защото първо е относително какво е малко, второ - зависи от начина на живот и броя на членовете на домакинството. За мен вещите трябва да са достатъчно (също разтегливо и субективно за всеки, но все пак общ критерий може да се приложи), че да не изпитват домашните затруднения и липси, в същото време да няма твърде много вещи, които се ползват рядко или съвсем не се ползват, последните са вече излишни и именно те трябва да си излязат от къщата или да не влизат в нея.
На следващо място, площта и мебелите за съхранение също трябва да са достатъчни и адекватни на необходимостта от оптимален набор вещи от всеки вид по горните критерии. Ако има много излишни вещи, които не се ползват, но се държат "за всеки случай" или мястото и мебелите за съхранение са малко, винаги ще има проблем с организацията им, съответно с поддържането на къщата.
Отделен въпрос е колко вещи се държат на повърхността, извън прибраните - при мен са много малко и се сменят сезонно или просто по настроение, но има върху скриновете и масите обичайно ваза с цветя или две в стая - зависи от размера на стаята и подходящите места, един или два свещника, фруктиера - такива неща, на скрин до трапезната маса винаги има поднос с гарафа за вода и комплект за подправки, които се ползват непрекъснато на масата. Всичко на повърхността, включително което се ползва за хранене или има други функции, освен декоративни, гледам да е естетично. 
По същия начин за 5 минути бърша прах, не се налага да размествам куп неща, но и не ми е празно и стерилно.
И с прахосмукачката не съм чак бавна, но се налага да мръдна я диван, я маса и столове, което мисля, че е нормално. Старият ми апартамент беше значително по-голям и определено не съм имала проблем със съхранението и организацията на всички вещи (за 4-членно семейство),  нито със затрупани повърхности, нито с чистене с прахосмукачка (даже чистех четиристаен апартамент, кухня и коридори по-бързо от сега). В момента на по-малка площ определено ми е по-трудно и изисква много повече внимание и мислене кое как и къде.
Единственият ми по-сериозен проблем е съхранението на повече сервизи на достъпни места, че всички са в употреба (слабост са ми и не са малко).

# 722
Ох, тая Кондо... И като присъствие ми е много антипатична освен с тъпите си съвети за привеждане на дрехите в сарми. Извинявам се.

Мога да хвана химикал и по спомен да напиша съдържанието почти на 100% от The Секция в дома на родителите ми, а 70% е за изхвърляне.

Това много ме разсмя, ще се сетиш за вещите и 70 % са за изхвърляне. За мен факт е, че масово, да не казвам всички имаме прекалено много вещи и това вместо да улеснява, усложнява живота ни.

# 723
  • София
Е, от тяхното поколение ли няма вещи за изхвърляне. Bowtie
То си е в реда на нещата.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 20:41 от bubanka

# 724
  • София
Преродих се с уреда за вертикално гладене.
Избрах най-лекия и малък модел на пазара и съм много доволна.
Ако някоя дрешка лятото има нужда от изпъване, закачам, за 3 минути е в перфектен вид.

# 725
  • Пловдив
Ако някоя дрешка лятото има нужда от изпъване, закачам, за 3 минути е в перфектен вид.

Може ли линк към модела?
Разглеждах доста и клипове към коментарите и не видях да гладят добре

# 726
Аз не съм впечатлена от уредите за вертикално гладене. Имаме на Philips, от преди две години. Преди имахме по-стар модел. Абе, глади, ама с компромиси и то само някои ризки и блузки. Няма как да изглади добре панталон или  по-официална риза, рокля. Да не говорим за ръб, яка ...Но е компромис при пътувания или за някои по-неглиже дрехи, поне за мен.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 14:17 от Alia1

# 727
  • Майничка
Аз нямам оплаквания и от ръбовете, но винаги след първото пране за сезона запечатвам хубав ръб с парна ютия. После, след пране, закачам на закачалка с щипки, крачолите събрани  с подгъва нагоре и така минавам с парната четка от двете страни.

# 728
Аз парната четка я ползвам лятото за мой тениски, ей така набързо. Сега е студентка - дадох я на сина колкото да има, ако реши нещо да глади. 
Това в начина на гладене на панталона си го крада като идея.

# 729
  • Русе
Аз не съм впечатлена от уредите за вертикално гладене. Имаме на Philips, от преди две години. Преди имахме по-стар модел. Абе, глади, ама с компромиси и то само някои ризки и блузки. Няма как да изглади добре панталон или  по-официална риза, рокля. Да не говорим за ръб, яка ...Но е компромис при пътувания или за някои по-неглиже дрехи, поне за мен.

Абсолютно подкрепям мнението Ви! Въобще не съм впечатлена.  Мъжа ми винаги пътува с него, за да си глади (вече изградените) ризи, евентуално смачкали се в багажа.

# 730
И аз исках да си купя такъв уред. Хората около мен ме разубедиха, нямаше нито един доволен.

# 731
  • France
Аз съм изключително доволна, само с него гладя. Имам поставка със закачалка, слагам блузата или роклята и ги минавам бързо. Особено за пуловери ми е топ. Само трябва да се внимава да има "студена" пара - под 110°

# 732
  • София

Може ли линк към модела?
Разглеждах доста и клипове към коментарите и не видях да гладят добре

Моят е https://techmart.bg/ured-za-gladene-s-para-tefal-dt2022e1

# 733
  • София
Имам нужда от идеи за подредба на долни кухненски шкафове с тенджери и тигани. Един шкаф/врата е с два рафта. някой път се мушка и някоя тава, също и капака на мултикукъра.
Икейските черни, които са за чекдмедже не стават-тези, на които се сглобява основата и се набучват пръчки. два модула на основата са малко, за три е тясно. А и те са удобни за чекмеджета.
Гледах някакви механизми, но все някакви високи ми излизат и няма да се мушне по един на рафт. Искам да е нещо готово-да го купя и мъжът ми да го завинти. Ако е просто някакъв подвижен аксесоар си мисля, че постоянно ще се размества, подбутва от съдовете.
Имам 2 големи тенджери, 2 средни, 3 касеролки, като две са 1 размер, третата е мъничка. И една малка тенджера(на обиколка, иначе не е съвсем ниска). Един уок тиган, един за палачинки. Чугунен съд-като два тигана е, дълбок и плитък и може да се ползва и със захлупване. Всичко се ползва, готвя доста, защото ядат доста. Нямаме голям сушилник, затова рядко(само аз) някой измива съдовете на ръка. Всичко се слага в миялна, която чака да се напълни, а през това време тенджера/касерола може да  енужна за нещо друго.
В момента се събират вътре, но с натрупване-едно в друго, капаци мушнати в ъгълчето и капака на мултикукъра(с два е, затова се налага) цопнат върху тенджерите някак на една страна, за да се събере. Та се чудя поне за капаците и тигани/касероли някак да има нещо за подредба, а другите неизбежно ще са едно в друго.

# 734
  • София
Капаците със закачалки за кърпи и на вратата.

Тенджерите е хубаво да са комплекти, за да се събират правилно една в друга.

Общи условия

Активация на акаунт