Отговори
# 705
Здравейте, момичета. Как сте всички?
Минаха рождените дни и вече си имаме 2-годишни дечица. Да са здрави и много щастливи всички. Hug
Нашият празник беше преди повече от месец. Бяхме в тесен семеен кръг в един ресторант. През целия ден Марти беше весел и щастлив. Вечерта, преди да отидем в ресторанта, решихме да се съберем да се снимаме в нас, но той беше толкова кисел и бойкотира всеки опит за снимка. Не искаше да вижда никой, освен нас. Доста по-късно се отпусна. Но както и да е. През целия ден беше слънце, тези няколко часа ще ги преглътнем.
Ама толкова да са сладки тези 2-годишни мъници. Направоооо ще го изям, не мога да му се нарадвам. Heart От начина, по който си бърбори, как се усмихва, как реагира, какво прави...Не спира да ме гушка, да ме целува..много е миличък. В същото време не спира да дразни брат си. Другите деца сигурно си играят, моите само се борят. Марти скача върху брат си и така го гушка, че той не може да диша. Като някаква пиявица се впива в него и му е много смешно. Все гледа да му дръпне нещо, да му вземе. Постоянно се чува "мамо, кажи на Марти....". Страх ме е да ги оставям двамата, защото ще има някой ревящ. Постоянно търси вниманието на брат си, а той не винаги е готов да му го даде.
Отскоро започна истеричния рев, при което не чува и не вижда, докато не се успокои. Бебешки пубертет май му се викаше. Sunglasses

Края на месеца семейно изкараме стомашен вирус. Добре, че се изреждахме  през 12-24 часа, защото беше ужасно. Марти беше най-зле. Изобщо не знам 6 дни къде се намирахме. Беше толкова отпуснат и изглеждаше ужасно. Confused За щастие вече е добре и пак си е слънчевото момченце.
Края на седмицата заминаваме на море и се надявам всичко да е наред. Дано се опазим здрави. Когато се върнем предстои операция на баткото и съм със свито сърце. Не знам каква почивка ще изкараме, но важното е всичко да бъде наред.

Поздрави на всички! И се разписвайте по-често.

Последна редакция: пн, 05 авг 2024, 10:05 от Miss_Independent5

# 706
Здравейте, надявам се, че всички дечица са здрави.
Бяхме и ние на море. Беше много вълнуващо за дечицата. Много си притеснявах как ще бъде, но много слушаха и се забавляваха на плажа.
Каката е почивка този месец от ДГ и си прекарваме дните трите. Гледам всеки ден да ходим на различен парк или площадка. Виктория много обича люлките и няма слизане. Показва си характера. Денят ни минава в рев, тръшкане, каране, смях игри, викане от мен, каране между нея и стара й и пак в обратен ред. Всеки ден е различен от към емоции. Доста често си изпускам нервите, после съжалявам.
Вечер нещо се събужда поне по 4,5 пъти - пикане, пиене на вода, рев, да я гушкам..... Няма спане вече 5 г за мама,но това да е. Емоционално се подготвям как ще бъде на Дг от 15 септември.

# 707
Привет! Пиша, защото имам нужда да си сверя часовника. Напоследък сне много притеснени, причината е, че след последното посещение при педиатър ни изпратиха на консултативния с логопед. Причината, детето не говори. Не прави съчетание между две думи. Повтаря много думички. Посочва мляко, хляб и ги назовава по предназначение, но не казва "дай", "искам", "да" или"не". Може да ги изрече но не и в смисъла в който се използват. Познава повечето животни, може да ги посочва и изговаря.
Логопедът каза, че не сме за него и че не вижда нещо притеснително, въпреки че отбеляза, че има неща, които би следвало отдавна да може.
До сега винаги се случват по-бавно нещата, още от сядане, лазене и проходи късно.
Напоследък много се обвинявам, че не правя достатъчно.
Четем много книжки, показвам и разказвам по картинки. Това му е любимо занимание, докато към пъзели и играчки не проявява особен интерес.
Общителен е, но и много притеснителен.
Телефон и таблет не съм давала, но се случва да пускам песнички, като това е по-скоро изключение.
Въпросът ми е как стимулирате проговарянето, има ли и други като нас?

# 708
Здравей Neva може да си спокойна всичко ,което си описала се отнася и за нашия малчуган.Аз не се притеснявам тъй като смятам ,че развитието на всяко дете си в строго индивидуално.Много е палав нашия пъргав ,но все още не бърбори така като връстниците си.Второ дете ми е и имам някакви наблюдения просто пак казвам всяко дете се развива с различни темпове.Ние не сме го водили на логопед.Живи и здрави да са когато тогава.И прохождането пак така малко по-късно се случи.

# 709
  • Замък сред облаците
Оф, писах, писах и се изтри. Йоан е сходен, направо пускам какво си писах с една логопедка, имах възможност за безплатна консултация без обследване:

Иначе и аз много се бях притеснила, всички логопеди тръбят че на 2г трябва да имат фразова реч задължително, но около мен доста деца на 2 са така.

# 710
Момичета, да ви успокоя малко. Каката никога не искала да повтаря, да имитира животни. Единични думи казваше на 2г и 4 месеца. Малко след това започна с изречения. С нея много четехме книжки, игри с финната моторика, много ама много се занимавах с нея. Тв не е гледала никога и сега също. В момента говори много правилно.
Виктория говори много. Вече общува свободно. С нея не съм се занимавала толкова колкото със сестра ѝ. Но тя е второ дете и някакси си по - лесно се случват нещата.
Все пак, ако нещо ви притеснява потърсете второ мнение. Но около нас наборчетата също не говорят или поне повечето.

# 711
Привет, привет. Аз все повече се убеждавам, че колкото по големи стават, толкова повече границите се размиват - дете да свързва 2 думи в изречение може да стане на една и половина, може и на 3. Това, което помогна при нас страшно много е да се правя, че не разбирам. Иска вода - “кое искаш”, сочи, какво е това и повтаряне до откат. Да и не пак с питане - “това ли искаш” и не давам докато не отговори. Като иска да го взема - кажи горе, горе ли искаш и тн, и тн. В някакъв момент се научи да казва. Грубата моторика казват също, че има голямо значение за проговарянето, не е само фината активна - ако е имало забавяне в етапите, според мен е нормално да има забавяне и в речта. И нещо, което ми звучи супер странно, чух от няколко различни хора, а и при нас се случи (дали съвпадение или не, не съм решила вярвам ли в него все още) - след махането на памперса, детето се отприщи и започна страшно много да говори. Не казвам, че ако детето не е готово трябва да се мъчите, просто си мисля, че изигра роля. Предполагам независимостта, която получават, спомага допълнително и за изразяването.

Щом логопед казва, че не вижда нищо притеснително, аз бих се доверила. Ако все още се притеснявам, бих потърсила и второ мнение. Предполагам са ви дали насоки за работа и игра, така че с малко време ще се случат нещата ❤

# 712
Много ви благодаря за отговорите! Наистина ми вдъхнахте кураж, защото тези дни бях доста напрегната и се обвинявах постоянно.
Ще приложа съветите и ще гледам по-позитивно.

# 713
Здравейте, момичета, и аз да се присъединя - много е индивидуално проговарянето и според мен. Не мисля, че има някаква връзка с памперса, защото ние още не сме махнали нашия, но Джо бърбори бая. Прави ми впечатление, че почти всички останали деца казват само отделни думички на неговата вързаст. При нас отчитам факта, че често сме с мъжа ми вкъщи, той работи отвкъщи - разговаряме пред него много, четем книжки, но и му пускаме да слуша приказки всяка вечер, по негово желание, пускам и тв, признавам си, но гледам да е рядко и за малко. Пускаме и много песнички. Като не е с нас е долу с баба си и там много му се говори и му се чете. Заниманията в съвместни игри иначе и на мен ми куцат, но някакво време отделяме все пак - основно се занимаваме напоследък да редим едно влакче самозадвижващо се, а в него има и пъзел, и количка и различни цветове, сглобяване, компоненти, изобщо добра инвестиция беше.

Макар да не съм задълбавала много в темата обаче, съм сигурна, че има и сериозен индивидуален компонент - аз например съм проговорила доста по-късно от брат си, някъде към тригодишна - просто съм отказвала да казвам нещо друго от да и не, но на три внезапно съм проговорила и то доста правилно, без бебешки и завалени думи. Мъжът ми е проговорил също много рано. Смятам, че е в известен смисъл и въпрос на темперамент. Но наистина масово двегодишните около нас казват само отделни думички, така че струва ми се, че това е съвсем нормално.

Аз пък в момента съм доста смутена, щото мислех, че ще съм махнала памперса досега, а скоро тръгва на ясла. Като го попитам да пишка на гърнето, директно ми казва, че не иска. Няколко пъти опитвахме за по няколко дни, но не желае да казва, иначе понякога се съгласяваше, щото му е интересно. Сега ще купувам седалка със стълбичка за тоалетната, пък да видим дали така няма да се нави. Малко ми е гузно, защото знам, че не проявявам достатъчно търпение и че досега можеше да съм го махнала, ама не съм сигурна и аз какво да си мисля по въпроса.

Също така исках да ви попитам - на тази възраст на какви специалисти според вас, трябва да се заведе детето - време ли е пак за ортопед, водихте ли ги на зъболекар, как върви миенето на зъбите апропо - и там имаме регресия напоследък и инатене, а преди обичаше.

Как се нагласихте за ясла? Чудя се какво шише ще трябва и какви пантофи да му взема, искат раничка, ама не знам и тя колко трябва да е голяма. Малко елементарни въпроси, ама голямо чудене пада. Давате ли някакви коластри, добавки заради градината, или сте оставили нещата на естествения си ход.

# 714
И моето не говори свързва думи. Вече има богат речник и на двата езика, но казва само по една думичка. Тези дни започна да казва "Там не" и подобни, но това е. Четем много книжки, занимаваме се, но това е положението. Честно казано, не се притеснявам. Ще стигне и този етап с изреченията. Виждам много дечица на неговата възраст, които говорят с изречения, но виждам и много такива на неговото ниво.
За друго съм се притеснила. Подозирам, че има деминерализация на зъбките, защото предните две зъбчета имат бели петна. Ще се опитам да му запазя час при зъболекар, за да разберем какво е и как може да се помогне. Обвинявам се, защото до скоро не му мих зъбите редовно, просто защото изпадаше в жестока истерия и не ми позволяваше да го доближа, но сега сякаш повече разбира и ми позволява да ги мия сутрин и вечер. Дано не съм му ги съсипала. 🫤
И с гърнето нямаме напредък. Не иска да сяда и това е.

# 715
Здравейте!

Лаватера, нормално е за деца, при които се говори 2 езика (или повече) да проговарят малко по-бавно.

А, иначе, и покрай нас децата, с които си играе Дара, има доста разнообразие: почти неговорещи, такива с изречения от 2 думички и такива, които не е ясно как не ги заболява устата от говорене. Ами темпераментът със сигурност има значение! Дара е от последните. За жалост, това ме кара да се успокоявам и да си позволявам да ѝ пускам по-често Блуи. Grin

Чувала съм за пастички за минерализация на зъбчетата, но това ще си го каже сигурно зъболекарят. От майчините групи за кърмене, редовно попадам на постове, в които се посочва, че антибиотици по време на бременността може да се причина за проблеми с млечните зъбки.

И като стана въпрос за кърмене, реших, че е време да приключим. Очаквах драма и ужас, но всичко си минава гладко. Прие ги нещата без никакви възражения, като, разбира се, аз повече от месец повтарях всеки ден при възможност как това ще се случи скоро. Заспиването се влоши много, не може да се успокои, върти се, говори, пее, подритва с крака, търка очи и се прозява, но не се предава.

Сега повтарям всеки ден как аз ще работя, а тя ще ходи на ясла при другите деца, как ще рисуват, лепят, танцуват, играят и т.н. Докато бяхме да я записваме, ми направи впечатление, че се поддържаше много висока температура в помещенията. Та, много се чудя какви дрехи да ѝ подготвям, но засега клоня да са предимно тениски, клинчета и някой дълъг ръкав, но тънка материя. Пантофки съм решила да взема тип боса обувка, тъй като ги носят много дълго там (почти целия ден). Не са ни писали, че искат шише/чаша, нито пижамка. Не знам дали не ги слагат с дрешките да спят и дали не ползват еднократни чашки. Със сигурност още преди първата родителска среща ще питам... Ще се радвам, ако някой се включи с още идеи. Аааа, и да не забравя, печат от Алиекспрес за дрешките (не са пускали в Лидл скоро май)!

За прегледите, аз чакам май личната да каже, ама може би не трябва да ѝ имам такова доверие. Иска ми се да отидем на зъболекар с най-вече опознавателна цел. Скоро една майка ме пита дали сме били на оптик и се замислих, а има ли нужда при положение, че не виждам индикация за проблем със зрението. За ортопед мисля, че най-важния преглед е към 4-тата година.

Допълвам се:

Не съм правила нищо извънредно, за да подпомогна проговарянето на Дарина. Направи ми впечателние, че добре се повлия от по-големите деца. Пред нашия блок са само две мъничета, а другите са по-големи и тя комуникира основно с деца в диапазон 5 -12 години. Сега в лятната ваканция са заедно много време и за два месеца дъщеря ми много дръпна в говоренето. За жалост, с това дойдоха и други "благинки": говорене на "бе", което поотминава вече, дразнене с другите деца "Ти си бебе!", отговаряне "Кфоооооо" като я питаш нещо, дърпане на играчки "мое"(а винаги е споделяла с удоволствие) и други симпатични неща, без които май няма как да мине.

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 14:56 от Bubblezz

# 716
Миналият месец бяхме на зъболекар. Прегледаха двете - нямат кариеси. Малката си седеше на стола, отваряше хубаво уста.
В нашата ДГ същи е доста топло. Пантофи ще и взема отворени. Пият от чашки.

# 717
аз за шишето сама си го измислих, иначе съм взела пижамки. Директорката каза като му направим изследванията да се обадим, ама аз не могя последните дни да се оправя Simple Smile Мислим да го пуснем две сдмици преди да тръгна на работа, за да имам време за реакции и да му посрещна нуждите от внимание след това. Иначе и аз споменавам детската градина, когато се сетя, подготвям го колкото мога, четем и една книжка по темата, надявам се че няма да има драми.
И аз клоня към босите пантофи, ама не ми е ясно много откъде. Досега обувки купувах основно от босите серии на Колев и Колев, ама пантофите им са доста твърди.

# 718
Раничка достатъчно голяма, че да побира 2-3 чифта резервни дрешки + шише (ако искат такова в градината), шише със сламка, пантофи, памперси ако ползва детето. Повечето искат памперси, а не памперс гащи, че ги сменят без да ги събличат. Тънки дрешки, много е топло и лято, и зима. Пижамка, а сега в частната искаха и спално бельо, но предполагам са изключение. Надписвам всичко с печат, но не е изискване на заведението. Шапка през лятото задължително, подходящи връхни през зимата.

За съжаление от моя скромен опит с 2 адаптации вече, при Тони 2 седмици не бяха достатъчни. В първата с болести и кво ли не, почна да остава по цял ден може би 2 месеца след почване, сега във втората ходи от 1ви юли и все още го вземаме следобед след СЗ.

Иначе минах през всички възможни добавки, при нас нищо не помогна. В старата си боледуваше на макс 5 дни посещение, сега в новата направи абсолютен рекорд по посещение от 4 седмици! Но това според мен си зависи най-вече от дете и филтър на заведението - в старата беше по-зле от опашката пред личната, в новата едно няма да се прокашля, да си прочисти гърлото даже. Сега давам бъз и от време на време пробиотик, но честно казано са за мое успокоение да си мисля, че правя нещо, особен ефект не съм видяла. 

Мисля да го водя пак на зъболекар, ходи миналата година по това време за първи път. Също има петна по предните зъбчета, но казаха че се следят във времето, не помня какво казаха, но нищо не се правеше общо взето. На очен го водихме на 8-9 месеца, следващ преглед на 6 години. Ортопеда май беше към 3-4 години иии… не се сещам за друг профилактичен.

# 719
Кажете ми, моля, че не само при нас е така и как се справяте? 😅
Няма значение наяден ли е, наспан ли е, абе нищо не му харесва и от нищо не е доволен - за всичко мрънка, за всичко хленчи и се тръшка. 24/7 е рев... Отдавах го на това, че беше болен, че не спеше добре, че не знам какво, но.. нищо не променя ситуацията. Нонстоп е хленчене и рев - без значение получава ли нещото, за което реве или не - е 40 минути минимум истерия..
Аки тръгна аз нещо да правя ( обличане, слагане на ядене примерно) - искам тати, истерия и обратното 😑 просто вече съм на ръба на нервите..

Общи условия

Активация на акаунт