Нашите орхидеи – тема 42

• 35 090
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
А от какво е заминала?

Ако корените са здрави може да пусне кейка/бебе в основата. Според мен орхата е с мокро гниене и ще окапят всички листа. Вземете от агроаптека някакъв системен фунгоцид. Направете кашичка- аз слагам малка част от праха с водичка и с една четка за рисуване обилно намазвам навсякъде около шийката, основата на растението. Поставете орхата на светло, не на директно слънце и полейте следващия път когато корените са посивели.

# 121
Преоценена за 5 лв. От 2 месеца я чакам да прецъфти и да я пресадя. Не мога да разбера защо беше на тази цена. Корени си има, цвят също. Мислех, че скоро ще прецъфти и затова е намалена, пък тя все още си държи 6-те цветчета. Simple Smile

Прецъфтява бавно защото е пелорик. Пелориците много интересно "замразяват" цветовете и те траят изключително дълго. Хората от мястото за преоценка не са били наясно с тази особеност.

Момичета как се прави и ползва кислородна вода?
Нямам идея дали това растение е точно за такова "лекарство", но днес няма как да реагирам с друго такова. Черните точки в основата са от корите, снощи я поливах. Но пожълтяването, бялата част в основата (сега, докато разглеждах растението, за да ви опиша по- подробно проблемът, падна и най- горното листо)...

Това е фузариум. Често той не се случва, той просто невидимо си тлее в цветето и то с имунитета си се бори с него и го потиска, докато се случва нещо катализиращо и равновесието " здраве-фузариум" се сгромолясва. В момента такъв катализатор са високите температури. Трябва да се извади и да се види как е отдолу. Горницата да се запечата с някой фингицид за да не върви надолу към стъблото ( ако то е читаво разбора се защото от снимката няма как да се види)

# 122
Благодаря. Утре ще търся фунгицид.

# 123
  • Варна
Мда, в крайна сметка си мисля, че орхидеята на майка ми се гътна точно от това. Беше си много добре, за първи път цъфна с изключително кичест цветонос, след което внезапно листата порозовяха и заминаха. Пусна две мънички нови, замръзна в развитието си, ни корен нов, ни друг растеж в продължение на година и кусур, дехидратира се и я изхвърлих...

# 124
Това е защото според мен от фузариум няма излекуване. Имах случай на майка умряла от фузариум, пуснала кейки то се стабилизира, порасна цъфна три години и внезапно умря от същото. Както казах просто балансът понякога се нарушава. Иначе растението може да го носи с години.

# 125
Момичета,моята рошава,водна фея пак цъфна Heart Eyes Вчера отвори и последния цвят,пак с 5 цвята,явно така ще е

Беше в субстрат,юли месец цъфна и за седмица прецъфтя,от жегите.Прехвърлих я веднага във вода и на следващата седмица пусна нов цветонос.Термометърът в стаята показва 20 градуса,вероятно цветът ще се задържи по-дълго от предишния.Жалко че няма да го гледам по-дълго,че заминавам на ваканция,1 месец Laughing
Представям си като се върна какво ще заваря но, това е положението.
Всичките ми орхидеи вече са във вода и за момента се чувстват отлично.5 извадиха цветоноси,другите зареждат яко корени.Дано съседката успее да ги гледа както трябва,че да се радвам на цветовете.
Както се шегува ММ "Не бой се,тя съседката ще ги нареди,като се върнеш няма да има една жива" Laughing Каквото такова,не мога да влача и орхидеи със себе си.

# 126
На 8ми март ми подариха орхидея. Прецъфтя много бързо, а когато погледнах корените загнили. Пресадих я и в момента саксията е пълна с корени - дебели и зелени, но нямаме ново листенце, нито изсъхване на старо, нито цветонос. Веднага след пресаждането пусна цветонос 1 см и така си замръзна, после беше изсъхнал. Фаленопсис е. Дали се чувства добре?

# 127
  • Мадрид / София
На 8ми март ми подариха орхидея. Прецъфтя много бързо, а когато погледнах корените загнили. Пресадих я и в момента саксията е пълна с корени - дебели и зелени, но нямаме ново листенце, нито изсъхване на старо, нито цветонос. Веднага след пресаждането пусна цветонос 1 см и така си замръзна, после беше изсъхнал. Фаленопсис е. Дали се чувства добре?
Добре е, мисля че си почива. Обикновено цъфтят пролетта, но ако условията са оптимални, може и да цъфти повече пъти или изобщо да не иска да цъфти с години. Правят каквото си искат 😄

# 128
Все пак можете ли да споменете име на фунгицид/препарат против "гадинки" по орхидеите?🙂 Или да ме насочите къде да търся тази информация?

# 129
Все пак можете ли да споменете име на фунгицид/препарат против "гадинки" по орхидеите?🙂 Или да ме насочите къде да търся тази информация?

фунгицид ( срещи заболявания, гниене, мухъл, изгаряне и др) и препарат за гадинки ( трипси, въшки, памуклийки) са две различни неща. Кое точно ти трябва и за какво че да съм по-точна.

# 130
Не мисля, че орхидеята гние. Лазят някакви миниатюрни "неща", нещо като паячета, едва забележими. По листата няма нищо или поне не забелязвам да има. Зелени са си. Част от върховете на някои коренчета стоят като изсъхнали (така си бяха, когато я купих). Поливам пестеливо и не мисля, че гние. Мини орхидея е.
Извинявам се, ако не съм си задала въпросът правилно!🙂 Понеже не знам какви точно са тези гадинки (а силно се съмнявам да мога да ги уловя на снимка), има ли нещо, с което може да се пръска "профилактично"?🤔
В мини кашпата понякога (на дъното) се виждат черни гадинки, малко като мравки се движат. Т.е. едните гади ки са по-светъл цвят, друготе са по-тъмни. Като че ли се движат в "почвата" предимно...

# 131
  • София
В субстрата вероятно са вилоскачки/колемболи, ако са като 1 мм чертичка, може да са бели, рижи, кафяви или черни. Ако са като лъскаво топченце под 1 мм даже, тогава вероятно са почвени акари - орибатида. Третират се с различни препарати. Погледнете в Гугъл какви снимки ще ви покаже и ако разпознаете вашите, ще е по-лесно да се даде съвет.

# 132
Със сигурност едните са като тъмни миниатюрни чертички. Другите (2 броя видях) бяха по-светли, сивкаво-зеленикави може би. Те бяха в по-горната част на "субстрата" и с по-малък размер. Тъмните ги видях повече пъти, другите се крият...Ще погледна и утре по-добре при подходяща светлина и пак ще пиша.🙂

# 133
  • Мадрид / София
Като говорим за гадинки, да попитам: видях да щъкат едни министюрни гадинки по някои растения (не орхидеи) едните са продълговати и прозрачни, другите още по-малки черни и топчести. Говорим за супер миниатюрни. С лупа са по-малки от мм и двата вида.
Имате ли представа какви са?

# 134
  • Варна
Топчестите освен акари не се сещам какво друго могат да бъдат. Прозрачни и продълговати... не знам.

Общи условия

Активация на акаунт