Нашите орхидеи – тема 42

• 35 083
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
  • Мадрид / София
Bellina- та си отиде отдавна. Имам една подобна дето се държи геройски ама не е много активна. Лиодорото е издръжливо и доста напредна, но още има до цъфтеж, то сибеше бебе като дойде. Те сега всичките си пасуват, де. Най-му е добре на пафчето. Пусна листо в горещините, ама кога ли ще цъфне с цвят при мен 🤔. Ще трябва и нова издънка да пусне ако искам да имам и бъдещ цвят евентуално.
После дендробиумите се държат ама те са железни.
Имам няколко миниатюри, които са добре. Особено ме очуди плеуроталис глобуй, който би трябвало да вирее на хладно, но от миналата година почна да пуска нови листенца, след две годишна адаптация, като миналата година беше само едно, а тази - две, сега и нови коренчета се виждат, та върви добре.
Обаче нови орхидеи не съм купувала и мисля да не купувам. То и сега е вял пазара. Ако видя някой интересен дендробиум, когато ги пуснат пак, може и да си взема, но за сега не мисля да попълвам колекцията.

# 106
Съжалявам за Красивата.
И се радвам за дендробиумите. Като станат големи, пищни растения и като нацъфтят са приказка!
Аз имам само един Berry Oda и не знам какво иска от мен. Всичко е в кейкита и издънки. А в момента има едно цветоносче с цели 4 цвята, ама миришат като за 14 Joy

# 107
Привет 🙂
Не съм се включвала скоро, но ви следя 🤗
След като изброих към 55 орхидеи, реших че е време да стопирам изкушението да купувам нови 😳 Сега ще се отдам на отглеждането им , да видим какво ще оцелее в тея жеги 🤔

Последната придобивка ще е опит за спасяване на една от Лидл:

Ще се опитам да споделя всичко цъфтящо към момента в следващ пост 🙂

# 108
И аз мнооого искам бери ода, но не смея. Някой беше казал, че ги гледа заедно с фалчетата, но при мен не работи това. У нас на топло само фал и паф вирее, друго не успях да завъдя трайно. Подозирам, че не ги обгрижвам достатъчно и затова останалите видове не оцеляват. Някой ден ще ме ухапе бръмбара и ще поръчам берито, та после да се чувствам виновна кат се гътне Confused

# 109
  • Мадрид / София
Берито не се гътна от горещините при мен, но подозирам че ще му е трудно да цъфне. Все пак иска по-хладно. Препоръчвам  дендробиум фалеанопсис за горещи краища по света. Ако сравня фалче с дендробиум фалеанопсис второто оцелява с по-голяма сигурност, температури около 40 градуса ( и то не само един ден, а доста дълъг период, близо месец). Фалчета ми се споминаха 3-4 това лято, а дендробиум фалаенопсис 1 върви зле, но той си беше кекав от пролетта още ( тоест от преди жегите).

# 110
Здравейте, записвам се в темата пак!🙂 Страхотни орхидеи на последната страница!🥰
От известно време имам мини орхидея Фаленопсис. Обаче забелязах, че около корените (в "почвата") има нещо като миниатюрни черни мушички...🤪 С какво мога да напръскам и въобще как да третирам? Цветовете почти увяхват вече /поне повечето от тях/, ако има значение. Трябва ли да слагам в нови борови корички, защото това в саксийката (с което е купена орхидеята) не мога да определя какво точно е...?🤔🤔

# 111
  • Варна
Паячето ми цъфна. Има някакъв съвсем лек аромат, но не мога да го оприлича на нищо. Simple Smile

И Пинокио - то.

Преоценена за 5 лв. От 2 месеца я чакам да прецъфти и да я пресадя. Не мога да разбера защо беше на тази цена. Корени си има, цвят също. Мислех, че скоро ще прецъфти и затова е намалена, пък тя все още си държи 6-те цветчета. Simple Smile

# 112
  • Бургас
Флорен, всички са много красиви.
Паячето от Камбриеви ли е? Аз с тях не успявам да се справя, всичко замина в орхидеения рай. Една имам на село пуснала е цветонос и едно Нели , което така е нагърчило лисата, но ме е страх да го поливам да не го загубя и него. Пък пафче ми е болна тема, имам един сигурно на 5г и досега веднъж не е цъфнал. Тази година е наказан на отворена тераса заедно с Милтониите .
Имам много малко цвят. Тази лилаво кадифе съм я кръстила,  цъфна наскоро
Лиодоро удължи едно разклонение и пусна два цвята които са много по различни от тези когато е цъфтял

# 113
  • Варна
Флорен, всички са много красиви.
Паячето от Камбриеви ли е?

Благодаря!
Мая, нямам представа за паячето. Всичките си булбести ги гледам по един и същ начин. Онцидиум, Камбрии, Милтониопсиси всичко на едно. Нямам възможност на всяко едно растение да задоволявам различните потребности . Което оцелее. Simple Smile
При мен тази година от пафчетата само Пинокиото се разписа, другото пафче за момента е пас. Когато - тогава. Поне прави хубави корени и листа. Simple Smile

Хубави са ти милтониите. Като слънца са ! Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 15:15 от floren

# 114
  • София
На floren пелоричето е било намалено от незнание. И на мен ми се е случвало продавачите да смятат, че цветът е повяхнал, а всъщност той е “камбанка” или “лале”.
Булбовото е Брасия, най-вероятно Рекс, но трябва да потвърдят тези, които ги отглеждат.
На maya_76 лилавото кадифе е Black stripes. Лиодорото е нестабилен пелорик - ще цъфти както си иска 😁

# 115
  • Варна
На floren пелоричето е било намалено от незнание. И на мен ми се е случвало продавачите да смятат, че цветът е повяхнал, а всъщност той е “камбанка” или “лале”.
...

Значи съм ударила джакпот. И само да кажа за онази статия, аз нали и преди съм писала, че налитам на лилаво като пчела на мед. Та си имам някоя и друга лилава орхидея дори и повтарящи се, и въпреки това по работна не съм станала. Тъй че това за лилавите орхидеи е долна инсинуация, лъжа. Борят мързела, ама друг път. Smiley

# 116
От пелориче ми е бил сватбеният букет.Сега виждам от снимките.Ще си набавя такива у дома.

# 117
Момичета как се прави и ползва кислородна вода?
Нямам идея дали това растение е точно за такова "лекарство", но днес няма как да реагирам с друго такова. Черните точки в основата са от корите, снощи я поливах. Но пожълтяването, бялата част в основата (сега, докато разглеждах растението, за да ви опиша по- подробно проблемът, падна и най- горното листо)...

# 118
  • Мадрид / София
Заминала е. Кислородната вода в случая с нищо няма да помогне. Вземи си нова.

# 119
А от какво е заминала?

Общи условия

Активация на акаунт