Нашите орхидеи – тема 42

• 35 094
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
Анджи,
Аз бих се насочила направо към инсекто-акарицид. Хубавото на не-орхидеите е, че можеш да ги изкъпеш с душ и после да ги опръскаш хубаво с разтвор.
Не знам как стои трудният въпрос с препаратите при теб, но поне разни готови спрейове трябва да има.

# 136
  • Мадрид / София
Мислейки и аз стигнах до заключението, че топчестите чернички би трябвало да са акари, а за другите - евентуално някакви ларви? На това растение имаше и 2-3 малки памуклийки. Накрая го изхвърлих (беше сезонно), за да не ми изпозарази и другите, но имаше и на едни люти чушлета, които са отделени от както ги засях, та питам повече от любопитство, от колкото от голяма загриженост 😄

# 137
  • Варна
Лютите чушки май въдят много акари. То кое ли не въди...

# 138
От моите балконски най-вкусна им е хеликонията. Докато да забележа по-миналата зима, че има проблем, и я бяха овъртолили в паяжинки Scream Третирах всички растения. Оттогава си знам и пръскам профилактично в серии от по няколко пъти. Без химия няма китки. Това е положението.
Орхидеите мисля, че два пъти съм третирала срещу акари през годините досега. Беше страшно...

# 139
На мен ми се струва, че най-много ядат далии. Наскоро изгубих една.
Аз също имам люти чушки, дано оцелеят (пръскам, уж).

# 140
  • София
Малките черни топчести акарчета са почвени акари - орибатида/oribatida. Принципно не са особено опасни, докато не стана толкова много, че да започнат да се хранят с нежните части на корените. За тях, освен пълна смяна на субстрата, придружена с цялостна баня на растението и дезинфекция на саксията, не знам друг начин за избавяне.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 16:03 от Raya

# 141
Момичета, днес виждам само миниаюрни тъмни "чертички"- на дъното на мини кашпата на орхидеята мини са...Какво да ги правя?
Мини орхидеята не е точно в борови корички, нещо по-фино е...

# 142
Момичета, днес виждам само миниаюрни тъмни "чертички"- на дъното на мини кашпата на орхидеята мини са...Какво да ги правя?
Мини орхидеята не е точно в борови корички, нещо по-фино е...
Тия гадинки аз унищожих с Райд. Laughing Флакона е с тънък накрайник като тръбичка, заврях го в корите и смело стрелях няколко пъти. От тогава нищо не пълзи по кашпите. Но аз съм екстремист и действам смело и безотговорно с каквото имам под ръка. Grinning

# 143
Е, ако ще действам с такива методи, имам и разтвор с фипронил...😁🤔 Ако пък трябва да слагам нови борови корички, чудя се как ще ги напъхам в мини саксийката.😅

# 144
Долче, ако не е супер наложително, не те съветвам да пресаждаш. Само ще я стресираш излишно, вероятно няма да успееш да я напъхаш в същата саксия, може да повредиш някой корен...ако изглежда добре НЕ БАРАМ Laughing
С каквото имаш тертирай против буби, само да не е на спиртна основа.

# 145
Благодаря, Phlox! Друго осен фипронила нямам, затова питах дали трябва нещо друго да купя. Не бързам да пресаждам по принцип. Корените и' са като в началото- по-голямата част изглеждат добре, има някои връхчета, които изглеждат пораснали (но така я купих).
Те цветовете вече прецъфтяха и вероятно ще трябва да режа цветоносите (два са). Нещо специфично има ли тук, трябва ли да мажа/дезинфекцирам с нещо отрязаното място? Забелязала съм при други цветя, че където отрежат, после изсъхва малко чо-надолу от отрязаното място...

# 146
Казваш че е мини- не режи цветоносите. Те в 99% ги удължават.

# 147
Т.е. изобщо да не ги режа, дори само в горната част под цветовете? Просто да изчакам и нищо да не правя?

# 148
Т.е. изобщо да не ги режа, дори само в горната част под цветовете? Просто да изчакам и нищо да не правя?
Точно така!
а ако вредителите Са колемболи ( вилоскачки) то първо много обилна промивка с вода да се поизмият и лсед това леко засушаване има ефект. Те се въдят много често по саксиите и тяхната популация просто трябва да се ограничава. Хранят се с остатъци от растителен характер, Гризат нови неща - крайчета на корени  само ако прекалено много

# 149
Какво да разбирам под "много обилна поливка с вода"? Както си е с мини саксийката ли?🤔🙂

Общи условия

Активация на акаунт