Нашите орхидеи – тема 42

• 35 114
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
Проточно, да се влива и излива водата от Саксията. Както е под крана, но гледай да не напълниш розетката.

# 151
Момичета, имам питане за Онцидиумите. На Sherry Baby-то имам 5 цветоноса до тук и съм в тиха паника да не ѝ направя нещо и да я предобря.
Първата ми е от този вид орхидеи с първи домашен цъфтеж. Та,  въпроса ми е да торя ли сага докато се наливат цвитоносите, или да не я пипам?

Последна редакция: сб, 02 сеп 2023, 08:46 от Sysly

# 152
  • Мадрид / София
Моя опит с онцидиумите не е от успешните, въпреки, че туинкито се задържа 2-3 години и цъфна при мен. Торях го от време на време. Но те обичат по-хладничко, а при мен такъв лукс няма и малко по малко се спомина.

# 153
Bellina Green се сети, че е лятно цъфтяща Joy

# 154
  • Бургас
Как се е опулила лъчезарно Heart Eyes

Една китка Милтония от селянчетата на село . Там имам две саксии, но милите плачат за разделяне. А къщната Милтония Сънсет скоро разделих на три. До година ще развивам бизнес с Милтония Joy,  че много деленки станаха Frowning
Някои орхидеи на село си мислят, че са палми , вадят нови листа и корени отвисоко Grinning

# 155
Момичета, помагайте...
Разглеждах орхидеите и на няколко видях малки черни продълговати гадинки като тресчици. Бързо ходят и са главно в розетката, където трябва да излезе листото. Но имаше и на цвят. Даже имам малки листенца, но ми се струват деформирани.
Опитах се да оприлича какво имам вкъщи от началната тема, но ми е трудно. До сега не съм се сблъсквала с гадинки Disappointed
Ще съм благодарна да споделите мнение. Утре ще пробвам да снимам...

# 156
Залагам на трипс.
Трябват ти няколко инсектицида от агроаптека или строителен хипермаркет.
Аз предпочитам системни, с които да полея, отколкото да рискувам с опръскване на цялото растение. За начално, ударно намаляване на популацията може цялото растение да се постави в плик, да се напръска с някакъв готов аерозолен препарат и да се затвори в плика за известно време.
Трябва да се третира няколко пъти с инсектициди с различно активно вещество, за да се избегне резистентността. И всички растения вкъщи, защото гадовете летят и не знаем къде може да има единични екземпляри, които още не са нанесли видими щети, или яйца, които да започнат нова адска популация.
След това ще има и третиране с фунгициди, защото често трипсите са и носители на зарази.
Гадни вредители са, трудни, но не и невъзможни за трепане.

# 157
Ето какво успях да уловя 😔 май са налазили повече, отколкото предполагах

Импала, ако е това, ще бъда благодарна да споделиш какви точно инсектициди да си взема и да ги почвам 😔
Вие често пишете за това, но мисля че и на други ще е полезно, ако споделиш стъпки в резюме 🙏

# 158
  • Мадрид / София
Да,трипси са.

# 159
При първата ми епопея с трипсите тази галимация с плика беше напълно безсмислена. Затова системните са по-добро решение.
Прпблем е че при толкова много като популация теябва да се обработват и чинийки и первази. Освен това с два е напълно недостатъчно, защото са много и не умрелите ще станат резистентни. Топло е и те завъртат цикъла на размножаване през 3-5 дена, което изисква обработка през 3 дена на 4-ти. Очаква те сериозна борба.

# 160
Благодаря, че се включвате момичета 🙂

До сега прилагах смяна на корите, премахване на гъбата в основата и отстраняване на лошите корените, но подцених момента с карантината и резултатът е налице 😔 С някоя нова орха съм си докарала беля...

От прочетеното в темите:
Какво бихте ме посъветвали да извадя всички растения от саксиите, да ги третирам и оставя по корени за няколко дни, след което да ги върна в кори? 🤔
Или да третирам, както са в корите?
Със сигурност ще мина подложки и местата, където са стояли с препарат.

Препоръчайте ми инсектициди и системен фунгицид /тук видях споменати Топсин, Куадрис, Шавит/. Явно трябва да ги сменям, за да има ефект🤔
Ще бъда благодарна да споделите вашите видове 🙏

# 161
Системен инсектицид (не само фунгицида да е системен) Hands V
Отиваш в агроаптеката (или строителен хипермаркет) и питаш какво имат и четеш на опаковките. Първо да е системен, втора да са с различна активна съставка...

В момента имам Велмек и Моспилан (редувам за външни цветя за бялите скачащи гадини, не ми се е налагало скоро за орхи пу-пу, да не ми се налага Wink )

# 162
  • София
При трипси няма нужда от подмяна на субстрата. Не знам от къде тръгна тази мода. А можете да се заразите и най-често се случва и оранжерийни зеленчуци, подправки и плодове. Иначе е добре да спазвате едномесечната карантина.
На мен два системни инсектицида и опръскване със спрей са ми вършили  работа до сега. Дали ще е спрей или контактен препарат е все едно - активните вещества са същите, само дето спрея прониква навсякъде, а когато пръскаш с разтвор, може да пропуснеш.
Моспилан, Тепеки, Валмек - това са системни инсектициди. /Инсекти - насекоми/ има и други, но тези вършат работа.
Сигнум, Алиете, Хорус - сиситемни фунгициди. /Фунги - гъби/.

# 163
Много ви благодаря момичета, страхотни сте!🙏
Няма да успея днес и утре, но в четвъртък оставам хоум, отивам взимам и се почва борбата 😳
И вече ще си знам да довършвам работата с новите до край 🙂

# 164
Значи за мен остана да сложа линк към дискусията в началния пост на следващата тема.
Благодаря и аз на включилите се! Hug

Общи условия

Активация на акаунт