Нашите орхидеи – тема 42

• 35 125
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
При трипси трябва задължително освен инсектицид да се обработва И с фунцицид. Трипсите както и всички други вредители носят по крачетата си гъбични патогени. Хем вредят хем заразяват.Затова често при големи поражения с вредители част от цветята се гътват ей така от нищото. Затова обработката със системни фунгициди е също от значение. При тях вече честотата ще е - да кажем ако обоработвате на 4 ден то през две минавания ( на десети ден да кажем) и с фунгицид. И той също да не се повтаря (поне три различни да въртите) за да обхванете най-широк спектър от лекарствени формули.

# 166
Минах днес всичко с инсектицид. След няколко дена ще повторя с друг. И после освен с фунгицид 🤔
Наистина цветчетата бяха поразени 😔 Мислех си, че от жегата съхнат. От толкова работа, не съм ги разглеждала.
Ето на бялата начален стадий:

Колкото и да ми беше жал да отрежа старите здрави цветонос, които до сега са ми пускали разклонения от нови цветоноси...днес изрязах всичко. Жал, не жал, предпочитам да намаля възможността от ново заразяване 😔
Ако оцелеят, ще си чакам нови да пуснат 🙏

P.S. притесних се днес да поливам и само пръсках. Поливането къде го правите? Опасявам се ако сипя много да не потече, че нали уж е препарат 🤔 и не е ок.

# 167
Наливам в кашпата, кисне и изхвърлям... Ако нямам кашпа, ползвам кофичка от сладолед, извара, цедено мляко... Каквото малко кофичкоподобно се намери... С препарати не поливам протично.
Не разбрах защо свързваш рязане на светоносите с ограничаване на възмосжността за ново заразяване Thinking
Цветоноси режа, ако тръгне да засушава. При трипси връхчетата на цветоносите стават на едни сухи петънца и по освежаване и изкарване на нови чисти пъпки виждам, че няма какво да им вреди...

# 168

Колкото и да ми беше жал да отрежа старите здрави цветонос, които до сега са ми пускали разклонения от нови цветоноси...днес изрязах всичко. Жал, не жал, предпочитам да намаля възможността от ново заразяване 😔
Ако оцелеят, ще си чакам нови да пуснат 🙏

P.S. притесних се днес да поливам и само пръсках. Поливането къде го правите? Опасявам се ако сипя много да не потече, че нали уж е препарат 🤔 и не е ок.

На първото заразяване с трипси отрязах над 100 цветоноса. Това е правилния начин, трябва да се режат.

Пръскането е един от най-нискоефективните видове обработки. За да може да има хубав ефект трябва препаратът да проникне във всички тъкани на цветето ( което прави най-добре системния препарат при поливане! ). Най - добрият вариант е в кофичка, кашпа където във водата е разтворен фунгицида в нужното разреждане,  налято до половината и цветето накиснато вътре за 15 -20 минути. Не е необходимо да е омокрено дадено листо , корен, стъбло пряко , в момента в който се изпие от корена инсектицидът преминава във всички тъкани на растението и  така се вреди на инсекта, който   консумира от растението и с него от препарата. тези препарати са напълно безвредни за човек и ниско ниво на изпаряемост. Те не убиват инсекта, те го объркват той престава да се размножава и не се храни след което умира. Затова като  накиснете цветето на другия ден пак може да имате пъплещи инсекти. Проблем е че тези инсекти,  които са консумирали недостатъчно, не се объркват напълни и не умират , те става своеобразно резистентни , затова при следваща обработка със съшия препарат ще оцелеят. Именно това е причината следващия път да третирате с друг препарат, та оцелелите да бъдат подкосени от друга формула. И така поне три пъти с различни препарати.
Защо толкова начесто?
жизненият цикъл на инсектите зависи от температурите, колкото са по-високи толкова по-забързано е размножаването им. Зимата е на 10-14 дена пълния цикъл, лятото стига до 3-4 дена.

Последна редакция: пт, 08 сеп 2023, 01:07 от _re_ge

# 169

Как и кога да отделя бебето от майката ?

# 170
Знам че не питаш това, но все пак ще кажа.
Остави ги заедно, живеят си чудесно по този начин и даже може да цъфтят едновременно.

# 171
подкрепям!

# 172
  • Мадрид / София
И аз така. Не виждам нужда да се отделя бебето.

# 173
  • Бургас
А защо орхите правят базални кейки, когато са здрави растения поне видимо?

Имам две орхи, които не са болни или били с мокро гниене или физариум. Пускат в основата няколко бебета, като най здравото и якото ще оцелее в бъдеще, другите пускат две листа пожълтяват и умират.

# 174
Е как защо? Основната цел на всяко растение е да се размножи Wink

# 175
  • Бургас
Помислих, че нещо не им е ок и майката ще умира, затова пуска кейки.

# 176
  • Мадрид / София
Кейки се раждат когато има натрупване на хормона на растежа. Или излиза кейки или цветонос. Освен за самосъхранение.

# 177
  • София
Доста висок процент от фалчетата, които съм купила с базални кейкита, колкото и здрави да изглеждат при покупката, после се е проявявал проблем. Избиване на кейкита и последващото им отмиране със сигурност не е нормално поведение.

# 178
Това, в средата, според вас какво е? Какво ще е?

# 179
  • София
Не виждам за какво се пита.увеличих снимката, но пак не разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт