Нашите орхидеи – тема 42

• 35 143
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
Винаги до сега новите коренчета са се подавали по едно. По- острите си личат, че са цветоноси, и ги разпознавам още от показването им върху самото растение. А тези две малки долепени израстъчета не ми приличат нито на цветоноси, нито на нови коренчета. И върхувете им не са така свежи, като другите. Та се зачудих дали това не е бебе кейка.

# 181
  • Мадрид / София
От снимката и аз не видях нови наченки. Би ли ги показала къде са?

# 182
Заспали коренчета са.

# 183
  • София
Ааа - седнах на монитор и видях. Да - два корена са тръгнали и са стопирали. Не ми харесва, че са почернели на върха. И този, дето е в дясно от тях е бил почернял преди време. Освен, ако не е някаква сянка на снимката. Бих поливала със системен фунгицид от типа на Топсин или Сигнум през 10-14 дни поне два пъти.

# 184
Благодаря. Утре ще купя.

# 185
Благодаря за майката и бебето, мислех че трябва да се разделят. Тази година за първи път всичките ми орхидеи не дадоха толкова цвят колкото листа и това бебе. Не съм торила дори с тор за растеж.

# 186
Bellina-та се раздава - за пръв път има два цвята едновременно:

# 187
Привет 🙃

При мен терапията след появата на трипси продължава. Може би ще оцелеят🤞
Приложих два инсектицида до тук, следва фунгицид...

Междувременно споделям една цъфтяща за първи път. Придобивка от оранжерията на БАН...Coelogyne ovalis.
Не съм много уверена как се отглежда точно, но се радвам на цвета й, в очакване съм и на втори от другата страна

Последна редакция: нд, 24 сеп 2023, 18:32 от greis

# 188

Приложих два инсектицида до тук, следва фунгицид...

Могт да бъдат прилагани паралелно. Не си пречат.

# 189
Привет☺️ последната придобивка, която все още цъфти и ме радва е Зоро.

# 190
  • Бургас
Днес поливам една от най старите ми орхи на 5-6г и виждам между цветовете на края на цветоноса това
. Явно си имам бебе на върха и едно базално в основата.

# 191
  • Русе
Отдавна не съм се появявала, но ви следя.
Един мини онцидиум ме зарадва с цвят

# 192
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Като в приказка е

Направо виждам как феичка пърха около цветчетата.

# 193
Последни придобивки 🙂

Една спасена/намалена мини от Лидъл:

И ароматна Катлея от врачаните 😊.
Бях питала и преди, ако има някой компетентен в отглеждането й, ще съм благодарна за съвет. Имам подходяща почва за нея, ама от там нататък 🤔

# 194
Днес си избрах тази мини от Лидл. За първи път виждам орхидея в ... памук. Върху корите има пухкава "завивка" от нещо бяло точно като памук. Избрах я заради "памука", а сега не знам какво е това и как да се боря с него. Благодаря предварително за всеки съвет😘                      

Общи условия

Активация на акаунт