Нашите орхидеи – тема 42

• 35 144
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
Изглежда като мухъл върху сфагнума Thinking
За накисване с фунгицид е. Бих поразръчкала, като първо изчистя най-горния слой и огледам корените. Аз никога не оставям само в сфагнум, от поливАчките съм Smiling Imp Смесвам малко корички вътре и връщам в саксията или е една идея по-голяма (имам надупчени пластмасови "пикник чашки").
Тази май не е точно миниатюрна и с тези дебели коренчета трудно ще изтрае в това ф4.5 Simple Smile Последната подобна местих във ф6-6.5.

# 196
Обери плесента и напръскай с кислородна вода. Изтрий също листата и стъблото с напоен памучен тампон.
Аз не бих разбутвала засега, освен ако не се открият проблемни коренчета. Сфагнумът е чудесен.

# 197
Благодаря, Пенева и Импала🍀. Смело ще почистя пелената отгоре и ще я оставя да подиша тази нощ. Тя има и кашпичка, има ли значение дали ще я върна в нея или да я оставя извън?

# 198
Обери плесента и напръскай с кислородна вода. Изтрий също листата и стъблото с напоен памучен тампон.
Аз не бих разбутвала засега, освен ако не се открият проблемни коренчета. Сфагнумът е чудесен.
Точно това щях да напиша и аз, обилно опръскване с кислородна вода и я остави без да я поливаш, докато не изсъхне сфагнума. Мухлясала е, била на топло и влажно място без проветрение.

# 199
beauty_magnolia,
Можеш да я сложиш в кашпата, за да е стабилна. Предполагам, че е някаква мъничка, само да не е дълбока - да има свободно движение на въздуха около стъблото и по повърхността на сфагнума, за да не се запари пак.
peneva e права, че растението е голямо за такава саксийка и скоро може да се наложи смяна с по-голяма. Но нека да видим първо какво е положението, нека да започне развитие на корени, което така или иначе ще наложи смяната.

# 200
  • Мадрид / София
И аз съм за горните съвети. Не пиша за да не се повтарям с тях.
Установих, че втората лампа ми разваля орхидеите. Новите листенца излизаха с деформации ( бабунки) по тях. Преместих ги на балкона или до прозореца (тъй като накои ми загинаха от горещините и се отвори малко място) и всичко се оправи. Така реших, че е от лампата, защото гадинки нямат, а и с нищо не съм ги третирала преди и след преместването. Новите листенца са перфектни, а деформираните допорастнаха хубави и правилни (деформацията си остана разбира се).

# 201
Анджи,
Стана ми любопитно. Можеш ли да публикуваш снимка на засегнатите листа?

# 202
  • Мадрид / София
Анджи,
Стана ми любопитно. Можеш ли да публикуваш снимка на засегнатите листа?

Да, ето:
Това в центъра-

# 203
Малко страничен въпрос, май е най-подходящо да попитам в тази тема - някой тук има ли котка? Ще си взимам сега и се чудя как ще се погажда с орхидеите.
Преди имах котка (преди няколко години, тя почина), но сега саксиите са повече, питам се до колко ще си пречат взаимно...

# 204
Аз- не им обръща внимание.

# 205
Анджи
Много много приличат на поражения от трипси. Ама много.
Особенно първа и последните две снимки.

не им обръща внимание.

Подкрепям. За разлика от драцените и палмите.

# 206
  • Бургас
Явно си е до котка, защото моята обитателка много обичаше да бута орхидеите ми от перваза и всяка вечер ги вдигах на хладилника, а на перваза оставях по големите като вечно стоеше една противопаразитна каишка,  чиято миризма отпъждаше Мишка. Сега котката си живее щастливо на село от където я взех като малка да я лекувам.
И аз имам на няколко орхи такива деформирани листа, но следващите пораснаха нормални и не са засегнати. Чудно какво е утрепало гадините? Няколко пъти пръскани/поливани с Моспилан.

# 207
Моите са на място, на което тя не се вре и не ѝ е интересно да пипа.Но също котанка ходи и на двора и там си хаби енергията, та у дома не прави пакости.

# 208
  • Мадрид / София
Re_ge, знам че прилича, но не са като изстъргано, както оставят трипсите, а по-скоро като наранено и както писах не съм ги третирала с никакъв препарат. Само ги преместих на естествена светлина и си тръгнаха нормално.

# 209
Благодаря за снимките! Наистина приличат на наранявания от трипс, но явно не са. Много интересно!
Сега се сещам, че имах едно фалче, което тръгна да пуска ново листенце, но се отказа и стоя с месеци без развитие. Накрая тръгна отново и след като израсна се виждаше едно като прищипано/"ръфнато" място. Не помня коя беше, но ще снимам когато ми попадне за поливане.

Общи условия

Активация на акаунт