Нашите орхидеи – тема 42

• 35 147
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
Аз затова упоменах точно на кои снимки прилича на трипси, защото другите са стандарт . Такива прищипнати в процеса на растеж имам и аз , винаги предполагам че нещо е пречило на листото. При мен се получава и от цветарника, посюдппени пръчки ( с които изправям и подпирам. Но снимките които отбелязах , имат характерните бабунки с точки като смукано, изпъкналости, симетрични каналчета за снасяне.

# 211
  • София
Подобни изкривявания на листата може да се получат и от прекалено засушаване или прегряване.

# 212
  • Мадрид / София
Подобни изкривявания на листата може да се получат и от прекалено засушаване или прегряване.
Вероятно е от прегряване, защото тази лампа при пипане беше топла, не като първата, която си беше студена. Като прибавим и горещината през лятото им е дошло в повече. Сега са добре на естествена светлина.

# 213
Привет момичета 🙂

Срещали ли сте подобно нещо /обещах да питам от името на приятелка/.
Доколкото разбирам цветоносът е пробит с цел оцветяване на орхидеята. Поне това помни жената.
Според вас ок ли е така или по-добре да се отреже за по-сигурно целият цветонос да няма някоя болест там 🤔

# 214
  • София
Аз бих го отрязала. Обаче растението има по-сериозен проблем - листата висят без тонус, дехидратирани. Нека снима саксията отстрани да се видят корените вътре и да каже с две-три изречения кога и как я полива, от кога я има и т.н.

# 215
  • Мадрид / София
Аз отрязах цветоноса на мойта синя орхидея.

# 216
Много благодаря за бързите отговори 🤗

И аз така предположих, но предпочетох и вас да питам.
Ето още малко снимки, за поливките и от кога я има, ще питам допълнително.
Посъветвах да махне всички стари интръгнали да гният корени + да я премести в нормална саксийка, с кори от Лидъл.
Но си кажете и вашето мнение🙂

Аз бих го отрязала. Обаче растението има по-сериозен проблем - листата висят без тонус, дехидратирани. Нека снима саксията отстрани да се видят корените вътре и да каже с две-три изречения кога и как я полива, от кога я има и т.н.

# 217
  • Варна
Ауу.... доста е зле. Дано да те послуша приятелката ти. В момента това растение е оставено да загива бавно, никакъв шанс няма в тоя буркан.

# 218
  • Мадрид / София
Махнете растението от този буркан. В него няма проветрение и то и затова е тръгнала да вехне и загнива. Това са растения, които растат по дърветата и корените им са навън.

# 219
Да извади, да почисти корените и да я сложи в нещо по-плитичко... Така отдолу мокро постоянно, корените на сухо... Здравеите корени са се свили от засушаване, а отдолу гният...
Има си чалъми за затворена система, не е това начина обаче. Не е за начинаещи. И цветоноса ѝ е най-малкия проблем.

# 220
Благодаря много! и аз така посъветвах, но друго си е по-опитните да си кажат 😉
Аз не смея да се изказвам кардинално. Колкото и да имам вече някакъв опит, не съм чак такъв спец ☺️

# 221
  • Мадрид / София
Благодаря много! и аз така посъветвах, но друго си е по-опитните да си кажат 😉
Аз не смея да се изказвам кардинално. Колкото и да имам вече някакъв опит, не съм чак такъв спец ☺
Е, човек се учи с опита. И с много орхидеи 😂😂.

# 222
  • София
Не е проблемът в буркана. Моите са всички в ЗС като в зависимост от големината са или в чаши, или в буркани и вази, а част са сложени заедно с транспортната саксия в кофичка или кашпа и изобщо не излизат от там. Субстратът е неподходящ особено за затворен съд. Корените са високо, а влагата стои долу. Изглежда, че по-дългите корени несвикнали да са постоянно във вода са загнили, а другите са къси и не достигат до влажния субстрат.
В този случай аз бих извадила, изрязала изгнилите корени до здраво, отрязала цветоноса на 15 см от основата и бих засадила растението в по-плитък контейнер в чисти кори с дренаж от камъни отдолу. Цветоносът бих го ползвала, за да прикрепя растението за подпорка, за да не се лашка.

# 223
  • Варна
Е тъй де, то е ясно, че специалистите могат да отглеждат орхидея в буркан, но това не е за начинаещи, даже за мен е висш пилотаж, а гледам орхидеи от… 14-15 години. Но може пък наистина това да е била идеята...

# 224
А какви ще кажете за това мини 😔
След пресаждане и пръскане, заради трипси е в това състояние...има ли някакъв шанс 🤔

Общи условия

Активация на акаунт