Нашите орхидеи – тема 42

• 35 119
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
  • софия
Една катлея за да цъфти преди всичко иска много слънчева светлина.Моите са на первазите на прозорците и то на южно изложение.През седмица им слагам много разредена тор,почти минимално количество.Зобя ги редовно,но зимата ги оставям на 1път в месеца.Обичат да има въздушно течение.Отварям балконските врати почти всеки ден .Следя и корените как са.Ако има проблем им слагам във водата или в пръскалка от кореновия стимулатор с много витамини на Хеси.Зимата също ги оставям по 15-18 дни идеално сухи.Не им пречи -даже за тях е по-добре.Лятото ги държа в кашпи с вода на дъното.Все пак при бройка от над 150бр в къщи няма как да ги лигавя Stuck Out Tongue

# 661
И лилавият ме зарадва Relaxed

Ето ги и трите Green Heart Е как да не си вземе човек още няколко Smile

# 662
  • софия
Грейс ,пафчетата са ти чудни 😊.За съжаление при мен няма условия за отглеждането им и само се радвам на чуждите цъфтежи.

# 663
Здравейте, орхидеята ни щеше да цъфти, но счупих стеблото малко преди цветовете. Няма други пъпки по стеблото. Какво трябва да направя?

# 664
  • Варна
Нищо. Вероятно ще пусне разклонение съвсем скоро.

# 665
Благодаря! Two Hearts Не претендирам, че знам точно как да ги гледам Relaxed
И трите са в офиса, да им се радвам. Явно им и добре там.
Розовият вече няколко месеца ме радва с цвят след цвят. От врачаните е, преместен в субстрат от румънците.
Лилавият от гърците го взех преди Коледа, а белият една приятелка ми го взе от провинцията. Те не са местени за сега.
Имам и два хибрида от Ботаническата на БАН. Само единият цъфтя веднъж. Много бих им е зарадвала и на тях, ама за сега се опъват Disappointed

Грейс ,пафчетата са ти чудни 😊.За съжаление при мен няма условия за отглеждането им и само се радвам на чуждите цъфтежи.

Последна редакция: сб, 03 фев 2024, 12:00 от greis

# 666
  • Мадрид / София
Здравейте, орхидеята ни щеше да цъфти, но счупих стеблото малко преди цветовете. Няма други пъпки по стеблото. Какво трябва да направя?
Оголи внимателно ципицата на първото и второто коленце (ако има ципи) за да може спящата пъпка отдолу да се събуди. Сложи растението на по-светло, но не на слънце/слънцеогряване макар и за малко за да не се изгори и около растението да е около 20/24 градуса.

# 667
Здравейте,
Опитвам се да съживя една орхидея.
За какво се използва ориз и оризова вода?

# 668
Да завъдиш мухъл в саксията?
Шегувам се, не знам за какво е и не слагам храна в саксиите. Ако искаш покажи някоя снимка на листа, корени, да видим какъв може да е проблема.

# 669

Ето я. Листата са й отпуснати, меки.
А за ориза гледах снимки във фейса...

# 670
На снимката не виждам нито един здрав корен. Спаружените са мъртви, ако след поливане не позеленяват и не се издуват.
Тези петънца, точици по листата може би са някакво заболяване, не мога да кажа със сигурност.
Ако ти се занимава да я лекуваш - вадиш от корите, режеш мъртвите корени, киснеш в инсектицид и фунгицид, и я оставяш добре да изсъхне на въздух. После, в зависимост от това колко корени са останали, садиш или реанимираш. Забравяш я някъде и след много месеци, може би година, може и повече, може да се възстанови.

# 671
  • Бургас
Привижда ли ми се или така я държите накисната отдолу в кашпата? Ако е така това е убило корените. Ако ги изкарате повечето ще са лигави и ще изпадат. Дано има някой здрав, че иначе борбата ще е трудна. Ако нямате опит по добре си вземете друга орхидея и внимавайте с поливането!

# 672
Благодаря ви!
Да разбирам, че не е хубаво постоянно да е във вода орхидеята. Така ли?

# 673
  • Бургас
Благодаря ви!
Да разбирам, че не е хубаво постоянно да е във вода орхидеята. Така ли?

След като я накиснете не повече от час изсипвате излишната вода от кашпата и следващото киснене зависи от условията у вас, но трябва да е поне след две седмици дори три когато корените посивеят. Обаче сега вашата е възможно никога да не посивеят. Ако ви се занимава изкарайте я от саксията и вижте в какво състояние са корените, снимайте и покажете тук, може пък да е борец.

# 674
  • Благоевград
Интересно виждане е това да не е постоянно във вода. В работата ни всички орхидеи са в две кашпи като показаната по-горе и цъфтят и растат като луди.
Друга приятелка ги кисне за 1 час веднъж в седмицата и пак й се развиват отлично.
Моите са в две кашпи, само че външната е бяла непрозрачна и не мога да кажа, че са зле, чудесни са.
Не разбирам от отглеждане, тепърва ще се се уча и се радвам на всякакви съвети.
Ето ги моите. Само една от тях мисля, че трябва да я почистят и пресадя.

Общи условия

Активация на акаунт