Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №27

• 39 331
  • 750
  •   1
Отговори
# 630
Често се случва. Точно по приборите се вижда. Реакция на металите от силната химия. Купете си една джаджа, трудно ще я обясня нещо като уловител на ръжда. Представлява метална пръчка, от специална сплав и магнетизирана, поставя се при приборите, има определен живот часове миене и след това трябва да я подмените с нова.
Това само за прибори ли е? На мен ми се получават ръждиви петна по дъното на тави и тенджери.
Ръжда ли е или синкави петна като точки?
За прибори е. До долу при тенджерите не знам как ще стигне и да действа. На мен ми се получават синкави петна/точки когато варя паста. Това е нормално. Сварявам после малко вода с оцет и светват като нови. Ако е ръжда бих се съмнявала в материала на тенджерата и до колко става за съдомиялна.

# 631
Да, такива синкави петна ми се получават на дъното, но от вътре на тенджерата и знам, че са при варене на паста. Но тези ръждиви са отдолу - отвън и са точно като ръжда. За тавите съм съгласна, че не са точно стоманени, но тенджерите са стоманени с дъно за индукционен котлон.

# 632
  • София
Да, такива синкави петна ми се получават на дъното, но от вътре на тенджерата и знам, че са при варене на паста. Но тези ръждиви са отдолу - отвън и са точно като ръжда. За тавите съм съгласна, че не са точно стоманени, но тенджерите са стоманени с дъно за индукционен котлон.

Вижте си настройката за твърдост на водата, това е основният фактор. Проверете твърдостта, ако можете, а ако не - просто настройте на по-ниска степен. За района на София, настройката трябва да е на степен „0“.

Дори и „неръждаемата“ стомана може да корозира при определени условия. Неточната настройка създава именно такива условия - насищане на водата с активни йони, които реагират с каквото намерят вътре в съдомиялната. За съдовете и приборите, тази прекалено омекотена вода е много по-опасна от твърдата.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 11:44 от Vilemina

# 633
Благодаря, Vilemina. Настроена е като за София, не помня на 1 или на 0, настройката е правена първоначално при закупуването. Може би като използвам капсули трябва да слагам настройката на 0, нали в тях си има и сол. Ползвам и гел, но рядко.

# 634
  • София
Благодаря, Vilemina. Настроена е като за София, не помня на 1 или на 0, настройката е правена първоначално при закупуването. Може би като използвам капсули трябва да слагам настройката на 0, нали в тях си има и сол. Ползвам и гел, но рядко.

Ако е настройката на „1“, трябва да я промените на „0“, за да спре водата да минава през йонообменника. Водата в София е не просто мека, а много мека, затова според таблицата в упътването, машината трябва да се настрои на „0“.

Именно йонообменникът йонизира водата, а солта служи за неговото регенериране. Като настроите машината на „0“, вие всъщност го изключвате и тогава няма нужда от никаква сол.

# 635
Благодаря, ще видя довечера настройката.

# 636
От скоро съм със съдомиялна машина.
Кога трябва да отварям: веднага, след като е приключила програмата или да я оставя известно време ?
Чета противоречиви мнения...

# 637
От скоро съм със съдомиялна машина.
Кога трябва да отварям: веднага, след като е приключила програмата или да я оставя известно време ?
Чета противоречиви мнения...
Чети книжката на уреда и отваряй така, както пише там.

# 638
Аз отварям вратата, когато мога - ако се случа в кухнята, отварям веднага след края на цикъла, а ако съм я пуснала късно и съм заспала - сутринта. Съдовете съхнат по-бързо, ако се отвори, когато са още горещи.   

# 639
  • Sofia
Сегашната се отваря сама,предишните 3-4 гледах да отварям веднага след края,з-то не изсъхваха съдовете добре,ако са затворени.

# 640
Най-добре веднага за да излезе парата. Ако не отвориш тази пара кондензира и по съдовете и стават на капки.

# 641
Съвременните модели забелязвам че се отварят сами. Което е красноречив отговор на въпроса.

# 642
Когато ти е удобно. Как пък да не седнеш да дебнеш кога ще свърши програмата, та да отвориш.
Пускаш я преди лягане и отиваш да спиш. На сутринта вадиш. Или на обед. Или на другата вечер – когато ти потрябват чистите съдове. Simple Smile

# 643
Не съвременните, а тези от по-висок клас с повече екстри.

# 644
Аз пък що си мисля, че първата ми съдомиялна куче марка преди 30 години не беше с екстри, но на финала открехваше вратата, а съвременната бош за вграждане не го прави и си вадя съдовете сухи, без петна по тях. Не го отчитам като екстра парата от съдомиялната да ми бие по плота и да се разпространява в помещението. Вадя съдовете когато ми е удобно.

Общи условия

Активация на акаунт