Рисуване за начинаещи и не само - 11

• 27 009
  • 750
  •   1
Отговори
# 150
Вероятно става, не съм купувала от тези блокове, така че не съм сигурна.

Ето го скечбука - 3,50 е (добре, че съм му запазила етикета):

# 151
Благодаря ти  Hug

О, още нещо, обикновен молив нв или в6 (или друго в?) върши работа,  нали?

# 152
  • Мадрид / София
На времето имаше немски кадастрон, който беше идеален за рисуване с моливи, защото издържаше на триене. Беше полугладък, без гланц. Ако има по магазините и сега, ползвайте него. Не е много тънък, но и дебел не е. Трудно ми е да го опиша с думи. Познавахме го, защото нямаше власинки при пипане.
НВ моливите са много твърди. Могат да послужат само за лека предварителна скица при рисуване с бои.
Най-добре са В и 2В за рисуване, а 4В за евентуални акценти. Те са по-меки и е приятно с тях да се щрихова.

# 153
Да, мисля, че в тази книга за рисуването са описани необходимите материали. И аз я имам, но не съм я отваряла скоро.

# 154
  • София
В по-големите книжарници има скечпадове/скицници. Аз ползвам за упраженения ето такъв:
https://www.orangecenter.bg/s-boykinov-drawing-pad-dessin-lepen-200g-40l-a5.html
Точно този си взех - А5, 200 гр., 40 листа. Става за моливи и за акварел, ако не се търси зърнеста структура. Има и А4 формат. НА същата марка има и по-тънки с повече листа, но откакто рисувам с акварел, под 200 грама хартия ми е неприятно тънка.
Имам моливи от Н2 до В12 Ползвам най-често Н2, НВ, 2В, 4В и 6В. Гумичката ми е Кох-и-нор обикновена, ученическа. Имам и хлебна гума на Фабер Кастел. Цветовете на кутийките указват мекотата на гумата. Аз купувам сива. Удобна ми е. Ползвам и Tombow Mono Zero - автоматичен молив с гумичка вместо графит.

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 00:52 от Raya

# 155
Собака ще имат поредица от открити уроци - изпращат ми имейли. Аз опитах да направя един от уроците на Артефакто, обаче хартията от Пепко прецака резултата и докато намеря време да опитам пак, те изчезнаха...

П.п. някой ще ходи ли днес на представянето на боите Даниел Смит? Мисля, че беше от 14 часа.

Последна редакция: пн, 04 сеп 2023, 07:02 от bubanka

# 156
  • София
На представянето съм. Още не е започнало.
Урокът на Иван ще е активен 24 часа. Ще отварят по един урок 7 дни май.
Аз съм с една графика и една акварелна хортензия. Графиката на живо няма нищо общо със снимката - в пъти е по-контрастна. Хортензията е … Това излезе.

# 157
Добре изглежда графиката, а хортензията не се вижда?
Ще се опитам да нарисувам къщата на Иван, но подозирам, че ще излезе разкривена, колкото и да се старая...

# 158
  • София
Странно, че не се е качила.
Ей я на - Хортензията.

За презентацията - интересно беше. Имаше 70+ човека. Тествахме водни бои, акварелни стикчета, 6 или повече хартии на Ханемюле и четки на Ескода.
Боите са наистина мнооого хубави. Ярки, икономични, разтварят се много бързо и добре. Трябва да знаеш, кои са ти основните работни цветове, ако ще ги ползваш, защото ще стоят като на свинче звънче заедно с по-обикновените /или поне с моите/.
Хартиите - не мога да кажа почти нищо, защото за толкова време и с толкова хора, не мога да направя сравнение. Иначе - хубави на първо четене.
Четката не е моята.
Това го щракнах минавайки, за онагледяване:

# 159
Благодаря за резюмето Simple Smile
Все се надявам някой ден да направят такива презентации и по други градове, въпреки че едва ли ще стигнат до Плевен...

Допълвам - ето я къщата. Знам, че има проблеми - това е и отчасти, защото ме подразниха (от Собака) - някъде по средата на урока бях сложила на пауза (за дълго, за повече от час), през което време те ми изпратиха два имейла, в които твърдяха, че съм направила поръчка на курс и трябва да платя. А единственото, което съм правила е да пусна урока и да го паузирам. Та, след това ме беше яд на тях...

Последна редакция: сб, 02 сеп 2023, 19:03 от pppqqq

# 160
  • София
Забравих да кажа, че на представянето на боите раздаваха промокод за artservicebg:
Stella-20
Важи до 30.09. т.г. за трите производителя за отстъпка от 20%.

# 161
Благодаря, може да го използвам Simple Smile
Аз си взех един базов комплект от тези бои и имам още от тях, а харесвам и точките (имам и точки, не са от техния магазин, но поне ми позволиха да изпробвам доста цветове и да реша кои харесвам). Някои от минералните бои имат много интересен естествен блясък.

# 162
  • София
Казаха, че са с естествени минерали. В едната има смлян тюркоаз. Раздадоха по картонче от точките накрая, но повечето хора си бяха тръгнали.

# 163
Минали са се Simple Smile
Да знаеш, че с точките може да се рисува доста, ако човек е внимателен.

# 164
Извинявам се за двойния пост, не мога да допълвам предишния, тъй като е стар.

През последните дни си довърших някои мои проекти - едни водни лилии със сух пастел:

Реално са по-ярки, не знам защо излязоха малко бледи (или е от екрана на компютъра?).
Това са същите, но с копик (цветовете не са същите, защото такива имам; зелените са тези, на които шприцовах спирт):

Пастелната версия е доста по-голяма - нещо като А3 (но малко подрязано).

И си довършвам ириса, който е на мини платно от Лидл - рисувам с маслени бои на етапи, мисля, че му трябва още съвсем малко, но го чакам да изсъхне:

Общи условия

Активация на акаунт