НАБОР 2004 - На прага на студентството

• 66 003
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
В СУ настаняването обикновено е на 28,29 и 30.09. Учебната година започва на 2ри.
Т.е. Настанилите се на 30.09 имат точно 1 ден - 1.10 Joy

# 556
  • В светлината на слънцето
На мен готвенето ми е хоби (даже едни дружки преди време аха да ме запишат в МШ за участие, но ги спрях набързо). Та също мога да бъда полезна с разни рецепти. Напоследък обаче почти не ми остава време (а и вдъхновение) и в повечето случаи хапваме нещо набързо и силно импровизирано. И двете деца готвят, а наборката е факир на пастата.
Много харесвам малките градове, защото почти винаги си имат съботен или неделен пазар с истински храни. Като пътуваме към селото, винаги пазаруваме от двата такива пазара: зеленчуци, сирене, масло, яйца. Плодове имаме в двора там, но тази година всичко е заминало, заради сланата. И храната там е в пъти по-евтина от това, което се продава в София, особено в големите хипермаркети. Тук си купуваме мляко, яйца и пилета от един фермер от Юндола, който идва всяка седмица. Хубави продукти и по-евтини от тези във веригите. Месо - пак от фермер, но по поръчка. И пак е на по-ниски цени, за качеството и вкуса да не говорим. Веригите се оляха с цени и боклуци.

# 557
Ууу, Марина, и СУ са се раздали, пазят си блоковете да не се амортизират Joy

Моята щерка основно яде салати и май това ще й е главното готвене, отсега го усещам Joy

# 558
  • Варна
Иво, поне ела кажи какъв уред решихте да вземете на младежа 😆

# 559
Ще се научат и да готвят и да следят кое свършва и трябва да се купи..... Девойката започна да си готви. Прави си леща, паста, пържоли, палачинки. Намериха БГ магазин в Хага и ходиха да купуват кисело мляко (щом има мляко, всички е наред). На 4 септември започват и предполагам, че като ги налегне училището ще минат на аламинути и тогава airfryer-а ще влезне в употреба.

# 560
  • София
Аз мога да споделя баница на тиган, много е добра и бърза, даже по Зоната:  смес от 1 яйце, малко натрошено сирене около 30гр, кашкавал 30 гр, 1 суп. лъжица кис.мляко и 1 -2 кори, масло за тигана. Върху кората се намазва сместа и се сгъва като плик. Загрява се тигана, намазва се маслото и в него се изпича плика от кора и сместа от двете страни до златисто. Води се гюзлеме. За чужбината: Кори сигурно има в българските магазини, за които говорим, може да изкарат известно време в хладилника и да си вадят по една две кори.

# 561
О, bora, това го правя и вкъщи и много го обичаме и става бързо.

# 562
  • столицата
Pisa, може ли рецептата за босилековия сос, моля?

# 563
  • София
Моето дете не готви. Толкова и е омразно, колкото на мен ми е любимо. Приела съм го. 😁 Но обича  и консумира основно домашна храна, та не знам как ще се оправя, не мога да го мисля. Имат стол, аз ще пращам  буркани, ще видим, ще се оправи някак.
В общежитието нямат право да готвят в стаите. Имат хубава обща кухня на етажа, но силно ми е съмнително да я ползва.
Днес има изпит по Математика, стиснете по едно палци. Няма драма ако не го вземе, чрез този изпит може да се освободи от един курс Висша математика. Но част от нещата не са учени в училище. А и в езикова гимназия Математиката не беше на високо ниво. Доста усилия положи последния месец, получи неоценима помощ от приятел❤️. Ще видим.
Иначе първите ѝ впечатления от университета  и колегите са отлични, доколкото въобще може да добие такива за 3 дни. Занапред-  Божа работа!

Деска, какво те ядосаха?

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 14:08 от Валенцето

# 564
Вале , няма шега , почнаха. 
    Моят е настанен в бл 26 стая 506 УНСС. Търся да видя таксата не откривам. Настаняването тече от 01.09. до 25 .09 май. Умуваме дали да го запази все пак.Затова ми трябва таксата, да видим колко е.

# 565
Ние сме в блок 23 - УНСС. Предположих, че всички първокурсници са в блок 23, но явно не. Такса не знаем.
Настаняването е от 1-ви до 21-ви септември.
Чета как споделяте за храна и готвене, и домашна храна...мило ми става. Не съм провеждала курс по готварство, защото яденето не е никакъв приоритет, то е нещо като задължение и не удоволствие... Много сериозни са ми притесненията... Готвено не яде, зеленчуци и салати - не. Виж 2-3 готови неща - да. Пици и пасти не са вариант, заради непоносимост към глутен... Много съм притеснена за храненето ...

# 566
Вале , няма шега , почнаха. 
    Моят е настанен в бл 26 стая 506 УНСС. Търся да видя таксата не откривам. Настаняването тече от 01.09. до 25 .09 май. Умуваме дали да го запази все пак.Затова ми трябва таксата, да видим колко е.

Като гледам не е някаква твърда сума. Има базов наем, който се определя от броя настанени в общежитието. И после се добавят режийните всеки месец, които гледам са доста видове.

# 567
Здравейте, идвам да се включа със съвет и опит от набор 2003. Реших да вляза при вас да почета и да си припомня емоциите от изминалата година. Мога да дам съвет за тези, които ще бъдат в Студентски град на общежитие относно електроуредите. Не сме купували всичко на веднъж, но от първите неща бяха:
- Хладилник - тип мини бар - около 70см висок влиза под масата и това беше важно за нас
- Мини фурна -  https://www.technopolis.bg/bg/Mini-furni/MINI-FURNA-MUHLER-MN-10 … 2CChERNA/p/800445
 - сега бихме избрали такава с регулиране на печенето отгоре и отдолу, но това е едно от най-добрите ни решения. Замразените пици от Лидл влизат вътре счупени на две. Пече си супер много неща в нея, във фолио и някой ястия, за които трябва варене.
- Термо кана
- Съквартирантката и донесе микровълнова
В последствие се оказа, че и липсва домашна храна и има нужда от още пособия :
- Миксер - На промо от Била
- Яйцеварка - на промо от Лидл
- Оризоварка - за 1 човек. Доста е малка, колкото една купичка за супа, но за нея стига и без това в мини хладилника няма как да съхранява количества сготвено. В нея може да се сготви и паста и супа - течни ястия https://www.russellhobbs.bg/mini-ured-za-varene-na-oriz-na-para- … cookhome-27020-56
Има хора в общака с мултикукъри или еърфрайъри - също си готвят.
Това всичкото го накупихме през годината и то защото тя се отприщи да готви, изчакайте да видите, какво ще носят съквартирантите или се разберете с тях.
Лампа за бюрото може също да трябва

# 568
А как ви разрешиха електроуреди да внесете?
Останала съм с впечатлението, че са забранени по стаите.

# 569
  • София
Мисля, че в Студентски град не са забранени.
В Американския не дават😏. Има хладилник във всяка стая и дотам. Дори микровълнова не позволяват. 😐 Казаха като питах, че  е от съображения за противопожарна безопасност. Има резон. Ама... много ми се щеше микровълнова да може.

Общи условия

Активация на акаунт