НАБОР 2004 - На прага на студентството

• 66 006
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
  • София
О, споделяйте рецепти ! Благодаря Мандаринка, почвам да си копирам! То и на възрастните, ще им свършат работа тия бързи студентски манджи Laughing!

# 541
  • Sofiа
Ооо, аз съм фен на бързо приготвящите се храни, че се опитвам и ниско въглехидратни да ги джуркам даже. Ето една любима рецепта за бърза вечеря като няма друго - кашкавалено суфле. За един човек порпорцията ми е: 1 яйце, 50 гр кисело млякос щипка баквулвер, 30 грама финни овесени ядки, 30 грама кашкавал, сол и подправки по импровизация. Туй го умножавям по 3 или 4 (на мъжете слагам по 1.5 порция на моята) заджурквам за 5 минути и мятам в тавичка във фурната докато взема душ като Мандаринка 😄
Туй ми е от един хранителен режим, по който освен, че аз се хранех и мъжете хранех с нещата, които биха възприели, но в по-големи дози. Това се приема отлично от тях, а на мен ми върви чудно с белО 😀

# 542
  • тук-там
Валери, благодаря! И ние сме противници на полуфабрикати и бързи храни! Рецепти, подобна на споделената от теб, обожавам!

# 543
  • София
Аз мога да ви дам рецепти за бързи и лесни сосове за паста, но много вкусни. Simple Smile

# 544
  • Варна
На прима виста се сещам за две три неща бързи . Пилешки дробчета с лук и бяло или червено или бира ( кой какъвто алкохол тачи) със сол , олио малко и краве масло , червен пипер малко , малко водичка и за ок 20-30 Мин готови ; другото което се сещам е гювечета : бързо и вкусно “ обери хладилник “ като винаги завършвам с яйце отгоре и сега се сещам , че от години не съм правила ;
Другото са картофи - нормални, пресни , сладки в йенската пак ;
Ще допълвам Simple Smile

# 545
  • Deutschland/HE
Синът ми (на 15г) е спец на паста с песто. Сварява си от някаква дребна паста и си я овкусява с готово босилеково песто и настърган твърд кашкавал. Наборката обича да готви, но рецептите и изобщо не са икономични за студенти.
Вчера си сготвиха паста с тиквичка, рецептата е от наша съфорумка, за един човек да редуцират количествата.
Скрит текст:
Пакет паста 500 грама (спагети, пенне , фусили или талятеле)

3-4 скилидки чесън смачкани с преса за чесън

2 малки тиквички - настъргани

500 гр заквасена сметана

2 шепи чери домати (може и без тях), на половинки

сол, пипер, щедро копър

200 грама настъргано сирене като  моцарела, гауда, пармезан или твърд кашкавал

На единия котлон слагаме дълбок тиган с лъжица олио. На другия тенджера с подсолена вода.

В тигана запържваме за минута-две чесъна, добавяме  тиквичките и запържваме и тях за няколко минути, като бъркаме. Трябва леко да омекнат, но да останат свежи. Добавяме доматите, обръщаме 2-3 пъти и слагаме сметаната. Бъркаме докато сметаната се втечни, добавяме копъра, сол и пипер на вкус и махаме от котлона. През това време сме сварили пастата алденте. Изцеждаме, изсипваме я при соса, объркваме добре, поръсваме щедро с настърганото сирене и поднасяме веднага.

# 546
  • тук-там
Санака, дай сосовете за пасти! Ние не ядем готови от буркан, така че колекционирам вкусни и лесни!

# 547
  • Варна
Да, и аз искам сосове за паста . Той е фен на Болонезе и откак е там вече два пъти си прави , лесни и бързи са му . Ще му ги изпратя, да си разнообразява.
Иначе аз съм спец на талиатели с телешко месо или кайма , рецептата големия ми я даде , но не е бърза много .Но резултата си струва труда Simple Smile ( умря цигснката )
Храна и аз от известно време пазаря от което където му е мястото . Месо и всичко месно само от месарски магазин . Зеленчуци и плодове само от пазар, гледам да е от бабите, риба от рибния пазар, кашкавал , сирене от производители малки магазинчета , препарати от един склад и т н
Тотално искам да отсвиря големите вериги , които ни тровят . Излиза по - скъпо , но това поемаме в тялото си и е важно. За съжаление храната стана много скъпа наистина .

Хах, обаче таткото на групата зададе въпрос за мултикукъра и глей къде отидохме милите майчици 😂

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 05:26 от Деска

# 548
  • София
Сос трюфел:

Скрит текст:
В малко масло с мъничко зехтин /за да не загори маслото/ се запържва малко смлян чесън /скилидка до две за един човек/. Запържва се /на умерен огън/ за около минута, за да не загори, защото загорелият чесън има гаден вкус. Добавя се готварска сметана /според количеството паста, за един човек не е много/. Бърка се около две минути и се добавя една чаена лъжичка трюфелова паста/сос /продава се в бурканчета/. Бърка се още около минута, минута и половина и се добавя малко пармезан или друго подобно сирене на люспи. Разбърква се, за да се разтопи сиренето и се сваля от котлона. След като се разбърка с пастата, поръсва се малко пармезан на прах /ако има/ и готово. Чесънът може да се пропусне, ако не го обичате, но малко масло трябва да се сложи или поне зехтин. След като сосът се свали от котлона и поизстине за около дне-три минути, може да се добави и един разбит суров жълтък , но ако не им се занимава да отделят жълтъци от белтъци и без него е достатъчно вкусно.

Прост доматен сос

Скрит текст:
В зехтин се запържва малко чесън /смлян или на тънки филийки/ с две-три нарязани на дребно сушени доматчета. Може да се добави и лук, но тогава лукът трябва да се запържи добре, ,преди да се добави чесънът и доматчетата. Чесънът се запържва за около минута. Добавя се една от малките консерви домати /аз обичам белени цели, но ако нямат с какво да си ги смелят, може и на кубчета или направо смлени/. Когато започнат да врат, огънят се намалява. Бъркат се непрекъснато, защото иначе пръска навсякъде. Докато се бъркат се прибавят /аз работя с щипки, но като видях щипката на Червенокоска, ще ползвам други мерки за младежите Joy /:
- 3-4 чаени лъжички сух босилек,
- 3-4 чаени лъжички червен пипер,
- сол на вкус,
- 1 ч. лъжичка захар /може и две, ако доматите са по-кисели/
- малко лют пипер, ако обичат по-пикантно
Бърка се, докато водата се поизпари и сосът се сгъсти /но да не става много гъст, обикновено 7-8 минути са му достатъчни/. Малко преди да се свали от котлона се добавя малко сметана - 2 супени лъжици примерно. Може и без сметаната, но става по-вкусно. Сосът се обърква със спагетите, поръсваш пармезан и си готов. Може и без чесъна, но да има малко зехтин.

# 549
Страшни сте, думи нямам!
Наборът не чака рецепти, гмурна се в готвенето(като не му платих опознавателна седмица с ядене и купони, скучае явно) - снимката е негова

И аз съм по бързите неща, свикнала съм да си готвя, прости са ми манджите, но овкусени.

# 550
Тити, това изглежда апетитно.Браво на децата! Ето че не само моят готви.
    Със сигурност гладни няма да стоят, толкова други неща постигнаха, че едни манджи ли ще ги съборят?
   Вчера сподели, че хем му се почва университет,интересно му е какво ще учат, хем не му се отива .
   В петък ще ходи в София, гледам приготвил е две тенджери,тиган,препарат за пералнята, един студентски парти грил на сестра си. Вчера тя му даваше акъл какви капсули да си купи за пране.Съмнява ме пак пералня да си пуска, ама знам ли?!
   Той е фен на хубави химикалки, днес ще ходя да видя къде какво има.Искам да му подаря някоя готина.

# 551
  • Варна
Аз много ще се изненадам, ако моята си готви. Храненето го е издигнала в култ, но не и готвенето. Не е и стисната, та вероятно ще си харчи месечната дажба за добра храна. Не ми се вярва и да има време за готвене, но понеже е опортюнист, ще измисли начин да се храни добре.
Все едно за моята дъщеря пишеш. 😂
При още две момчета вкъщи "обучението" в домакинстване върви в различни направления. Единият чисти и подрежда по-добре и от мен. Другият - готви. Както се казва няма пълно щастие. 😁
Много се радвам на всички деца в групата. Браво!

# 552
  • Варна
Обмислям да спра контакта на ЛС тук с непознати майки , които разпитват и пускат някакви намеци , проучват и на зададен въпрос не ми отговарят . Много интересно Simple Smile
Това беше отклонение пак мое си Simple Smile
И аз се радвам , че всички тук се по завърнаха ❤

# 553
Ее, страхотна тема сте подхванали и добри идеи давате. Нека се настани моят хубавец, да видим условията и предполагам ще купя еърфраер, защото и той е по домашно приготвените ястия, пък е и чичо Скрудж. Настанен е в бл.16 на 13ти етаж. Мамо, ще ми трябва кислородна маска 😂 Викам, ти се моли да не се чупи асансьора, но пък той веднага е измислил вариант - отива при леля си, докато го оправят.
За мен една от най-бързите рецепти е таятели Карбонара. Но скоро мисля и аз на безвъглехидратна да минавам, че доста се освиних лятото. Иначе и ММ, когато бях преди година на безвъглехидратна, ще, неще и той беше. Макар да нямаше голяма нужда, свали повече от 10кг и вече толкова време си ги държи. Но при нас варианта с постната манджа на Валери няма как да мине. Задължително трябва и месо, което беше и едно от добрите неща на тази диета. Но не е много бюджетна, та още я отлагам. Не обичам никакви купени неща от буркани и кутии. В събота сложих 50 буркана консерви домати, тази събота мисля да слагам босилеков сос за пастите и пиците.

# 554
Вашите деца се настаняват, а МУ е измислил гениалната идея настаняването да бъде в периода 18-21.09 и на 25ти да тръгнат на лекции. Малко тъпо ми се струва да им дадат толкова малко дни да се пренесат, настанят и подготвят, особено при положение, че подаването на документи беше до 15.08, тоест имаха време и по-рано да го изтеглят, ама каквото, такова.

Общи условия

Активация на акаунт