244-та лятно-ваканционна, морско-гореща и много лежерна немска тема

• 33 081
  • 725
  •   1
Отговори
# 435
И аз не съм с добро впечатления от БГ. Разруха и боклуци. Има и хубави неща, но на фона на общата картина се губят. А много ми се искаше друго да видя.
Потресена съм и от това, колко много боклуци оставят хората след себе си в самолета (и в двете посоки).

# 436
Застраховката е към Ерго директ, сключена преди 1 г. сумата която плащаме, току що го проверих е 14.70 Е на месец. До сега е ползвана за пломби, почистване на зъбен камък няколко пъти годишно. При получаване на фактурата от стоматолога я плащаме сами и през епп на Ерго директ изпращаме фактурата и до няколко дни ни възстановяват сумата по сметката.

Влязох в сайта им, излиза веднага 22.40 Е месечно. Ние тогава имахме няколко варианта, избрахме този без импланти.

Последна редакция: пт, 08 сеп 2023, 17:10 от Sephora

# 437
Ясно, явно има разлика между здравите застраховки . При моята тези не ги плащам и съм си ок. Останалите си знаете явно за какво я ползвате.
Sephora сметки само от немски зъболекари ли ти изплаща ?

# 438
Да попитам пак нещо, живеем в къща с голям двор.
Най отдолу живеят работници( приятели на хазаите, за тях работят в по голямата част, ходят и на др.обекти), на приземния са хазаите и отгоре тях ние. След като  пише, че Grundsteuer се дели на площ, ние само данък върху квадратурата на апартамента ли трябва да платим(или някаква част от двора)?В договора пише, че плащаме наем само за апартамента, не за градината(ние не я ползваме)
От там идва въпроса после, пише че водата се дели на потребители....
Е но те  използват много повече вода, поливат непрекъснато тази огромна  градина, има посадени цветя..зеленчуци...тревата поливат за да е винаги зелена...
Аз ли трябва да й плащам тази вода, след като дели на хора?
Как мога да я оспоря, ако имам някакво право?

# 439
Ясно, явно има разлика между здравите застраховки . При моята тези не ги плащам и съм си ок. Останалите си знаете явно за какво я ползвате.
Sephora сметки само от немски зъболекари ли ти изплаща ?

Само в Германия е ползвана само застраховката, зъболекаря иначе тук е немец. Ако искате питайте директно, дори има застрахователка с български език на Ерго Директ. Напишете в гугъл и ще ви излезе.

По повод горния пост, нали знаете каква е цената на водата в Германия. Много скъпа. Нямат ли вода за поливане, която да събират при дъжд, това е толкова масово.

# 440
Артемис, площта ви е само на апартамента, щом е така в договора. Почти винаги градината принадлежи към жилището на приземния етаж.
Въпроса за водата не го разбирам, нямате ли собствен водомер за вашия апартамент? Ако няма, натиснете хазяите да сложат, безумно е да плащате питейна вода за поливане на чужда градина.

# 441
Sephora,
Вие някакви платени пломби ли си слагате с мъжа си? Защото моите ги поема здравната каса и нищо не доплащам. Плащам обикновено 2 пъти годишно професионалното почистване, което после ми изплаща застрахователят.

# 442

Въпроса за водата не го разбирам, нямате ли собствен водомер за вашия апартамент? Ако няма, натиснете хазяите да сложат, безумно е да плащате питейна вода за поливане на чужда градина.
Нямам идея...сега се ровя и гледам какво прави,сметката за вода както и другите ги дели на две и това е.
А не живеем само две семейства в къщата.
За водата в градината надявам се наистина да взима от някакви запаси да полива...
Сметката за парно има ли начин да я проверя сама, фактурата ми е малко сложна за разбиране?

# 443
Artemis, случаят ви е сложен и детайлите и подробностите са важни. Бих предложила да потърсите местния Mieterverein. Обикновено срещу годишния членски внос получавате съдействие и професионални съвети при спорове и заплетени казуси, вкл. от юристи и счетоводители. Поемат и кореспонденция с наемодателите или с институции при нужда.

# 444
Да ...ще се свържа с тях, дано само да не се чака много за термин...
Просто исках да знам някои неща предварително.

# 445
Sephora,
Вие някакви платени пломби ли си слагате с мъжа си? Защото моите ги поема здравната каса и нищо не доплащам. Плащам обикновено 2 пъти годишно професионалното почистване, което после ми изплаща застрахователят.

Само мъжът ми има такава застраховка, на мен много рядко ми се налага нещо извън почистване на зъбен камък 1 път годишно, пломба един път ми е правене и ме попитаха дали искам такава, която Касата покрива или по-високо качество, имаше 2 варианта и съответно платих сама, при мъжът ми преди застраховката беше същото, при това сменихме няколко зэболекаря преди да намерим този, който ни пасва.

Разбрах също, че зъбния камък се покрива един път годишно от Касата, но при определени стоматолози само, трябва и това да проверя.

# 446
  • Немция
Разбрах също, че зъбния камък се покрива един път годишно от Касата, но при определени стоматолози само, трябва и това да проверя.
Няма такова нещо за определените стоматолози.
Веднъж годишно ЗК поема едно стандартно почистване на зъбите(тоест не е professionelle Zahnreinigung), без значение от стоматолозите.

Има пломби, които касата поема. Има друго вид пломби, за които не поема разходите.

# 447
Няма такова нещо за определените стоматолози.
Веднъж годишно ЗК поема едно стандартно почистване на зъбите(тоест не е professionelle Zahnreinigung), без значение от стоматолозите.

Има пломби, които касата поема. Има друго вид пломби, за които не поема разходите.

При мен е стандартно почистване със сигурност и всяка година плащам 70-80 Е., изпращат ми фактура от стоматологичния кабинет, като преди това съм информирани съответно за това. Трябва да го проверя.

# 448
  • Немция
Не би трябвало да е така.
Аз и мъжът ми сме при различни зъболекари и всеки от нас има едно безплатно почистване на зъби в годината.
Имам същия опит и с други зъболекари, но преди повече години.

Да не би да ти правят професионалното почистване, което се плаща?

Допълвам цитат от Гугъл :
Всеки, който е задължително здравно осигурен като пълнолетен, може да бъде прегледан безплатно веднъж на шест месеца. Отстраняването на зъбен камък се покрива от здравната каса веднъж годишно.

Последна редакция: сб, 09 сеп 2023, 15:51 от Бибит

# 449
Стандартно почистване е само като чистят зъбите на сухо с разни инструменти. Professionelle Zahnreinigung е като почистват с машинка, полират и т.н. Това от зъболекар го знам. Винаги плащам за професионалното.

Общи условия

Активация на акаунт