244-та лятно-ваканционна, морско-гореща и много лежерна немска тема

• 33 049
  • 725
  •   1
Отговори
# 600
Забавлението Октоберфест никога не съм го разбирала.

Три деца ни минаха през брекети. Карахме 2-4 дни на супи, пюрета и меки храни всички в къщи, че да не дразним детето и толкоз. Драми не е имало, пък чак и до обезболяващи... не е било при нас.

Брюкентага ще го ползваме за задачки ние. Аз ще съм и на разположение в работата, няма начин, взе да става напечено.

# 601
Повечко масло и яйца в пюретата, за да заситят. Само на плод и зеленчук (и то готвени) всеки ще е нонстоп гладен. Аз слагам жълтъци в крем супите, защото пък моето може само със салата и супа да се наяде, но това не е пълноценно ядене. Преди поне ядеше сирене към крем супите.

За всички ще важи правилото за отпуските, разбира се. На 30 30 дни са ОК, по закон са по-малко. Измислила съм го добре. Сега само трябва някой да го приеме. Joy Така хората дори ще се радват, че остаряват.

# 602
Ау, Синьо, това с годините и отпуските е просто гениално! Heart EyesGrinning
Ако се осъществи, ще имам почти 2пъти  по 30 дни отпуска!!!
Понеже говорите за брекети - малкият ми син носи почти 2 години. Но нямам спомен да е имал болки или да съм готвила пюрета или по- специални храни.

# 603
Давайте на децата с брекетите да хапват сладолед- мен само това ме спасяваше, когато ме боляха зъбите. Когато са студени дъгите спират да упражняват натиск върху зъбите и няма болка. Аз бях първата седмица само на супички, след това си хапвах почти всичко без ядки и твърди меса. Моите зъби след брекетите лично се развалиха доста, но аз ги носих дълго време.

# 604
Моите не са пили болкоуспокояващи. Не съм сменяла и менюто. Явно сме намерили тогава баланса, но ядяха по-меки неща в началото.

# 605
  • München, Deutschland
Аз бях с инвизалайн и първият месец ми беше гаден, определени неща не ядях и по-дълго време. Първите седмици се наложи и на 3 пъти обезболяващо. После имах болки при слагане на нов алайнер, но след началните седмици, обезболяващи нямаше повече.

Сега половинката сложи инвизалайн и един или 2 пъти каза, че е усетил някаква болка, нищо общо с моя случай...

# 606
  • Germany
При големият болкоуспокояващо се наложи веднъж и 1вите няколко дни ядеше само пюре и крем супи. След това имаше лека болка при ново затягане, но нищо драматично. Дано и при малкият е така.
Бела, благодаря ти за напомнянето за посещение при заболекаря преди това. Имам днес час и ще помоля да го видят утре.

# 607
Moni  дано всичко е наред при зъболекаря.
kmalik22 и на нас казаха , че могат да се развалят.  За сега при голямото нямаме такъв проблем.
Не знам как минавате без обезболяващо.  При нас не става.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 15:42 от bella-ciao

# 608
В какъв смисъл да се развалят? Кариеси или покритието? На колко години се слагат тези неща?

# 609
Брекетите увеличават степента на натрупване на плака, оттам и риска за кариеси, затова е необходимо повече сериозност при устната хигиена. Нашите ортодонти препоръчваха професионално почистване на всеки 3 месеца плюс миене със специални четки за шини. Спазвахме го и децата не са имали кариеси, докато бяха с брекети, нито след това.

# 610
При моите зъби лично след брекетите си личеше къде са били поставени самите брекети и тази част от зъба беше по- сива от останалата част. С почистване и избелване се оправиха нещата. След това се започнаха и кариеси между самите зъби. Общо взето лечението имаше и плюсове и минуси при мен. Но при мен и генът влияе, още с млечните ми зъби имах огромни проблеми..

# 611
kmalik22 сега за да се намали вероятността от подобни проблеми сложиха силанти. Но от моята зъболекарка съм чувала, че стреса играе голяма роля при кариесите и короната също. Лятото каза, че е доста заета да оправя някакви специфични кариеси за които короната била виновна. А за стреса - като сме ходили семейно на контрола и на нас , възрастните , открива разни неща и при децата не ... каза , че стреса и натоварването играят роля. И по-голяма от бонбоните  Simple Smile 

# 612
  • Немция
Белла, да не прозвуча заядливо, но такива обобщения(короната например) ми звучат несериозно.
Има много хора без стресов живот и пак влачат проблемни зъби.

Това обяснение с короната го чух от роднини в България. Имало масово проблем с костната система - айде, короната виновна. Grinning
Фактор " възраст" го подминават. Или пък се подминава фактът , че храната може да е с лошо качество (например сиренето не е сирене) или обездвижването, липсваща или слаба профилактика...

# 613
Може бибит , но тя имаше в предвид специфични кариеси . 
Но не противоречи на теб и на гените. Не виждам къде намираш противоречие.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 17:12 от bella-ciao

# 614
Честит дъълъг уикенд! Правя планове за мързел, плуване, проветряване на главата, вандерн, застой, вестник, книжка. Малко чак се притеснявам да не отвикна да работя 😂 ...по стечение на обстоятелствата днес също бях вкъщи...
Приятно наспиване на учениците! Чак се изненадах, че в началото на учебната год. е такъв масов брюкентаг.  Обикновено гледат да дадат газ в началото, а по-нататък са по-ларж.

Общи условия

Активация на акаунт