Случаят „Дебора“

• 281 334
  • 5 515
  •   1
Отговори
# 405
https://www.dnevnik.bg/analizi/2023/07/29/4512849_prebita_nariaz … _telesna_povreda/

Тук има доста ясни обяснения от юристи и да, май основният проблем е в лошото законодателство, а не в съдии и подобни.

Явно според нашия закон българите нямат психика, която да им се уврежда.
Чудесно, просто чудесно.
В нормалните държави предполагам са напред с материала.

# 406
Не знам каква заповед е издадена днес.

В мярката пред съда не може нова експертиза. В досъдебното може.
честно, без да съм юрист, но дрън дрън.
Днес има назначена нова експертиза. Справка новините.

# 407
Трябва да има изрично обвинение за особена жестокост, мисля. Като факт, посочен от обвинението. Не може тя да го въведе. Но тук във форума повече разбират.

Не знаем също какво точно е имало като данни по досъдебното към оня момент. Може пък да не е същото като в медиите в последващ момент. Но на форума не му трябва да знае.

И пак, преди пак да ме изтрият: не, не може да назначи експертиза. Ползва тази от досъдебното.
Ако съдията/прокурора/лекаря/който и да е е знаел, че има извършено такова садистично престъпление но някаква формалност, процедура или закон му е попречила да направи правилното нещо има много други опции. Може да се свърше с колегите си, с висшестоящи, с приятели и с кой ли не и да раздуе веднага случая. Или да се обади на главния прокурор, омбудсман, не знам си кой там, като каже "абе тука има момиче с 400 шева" едва ли ще го върнат.

Та ако са знаели няма оправдание освен най-долна корупция, мързел или некадърност. Всичко друго са гнусни юридически номерца и оправдания.

# 408
  • София
https://www.dnevnik.bg/analizi/2023/07/29/4512849_prebita_nariaz … _telesna_povreda/

Тук има доста ясни обяснения от юристи и да, май основният проблем е в лошото законодателство, а не в съдии и подобни.

Явно според нашия закон българите нямат психика, която да им се уврежда.
Чудесно, просто чудесно.
В нормалните държави предполагам са напред с материала.
И мен това ме впечатли. Може да те изтезават в продължение на часове, но ако физическите рани нямат дълготрайни последствия, всичко е точно Close

Трябва промяна в закона.

# 409
  • София
И защо обвинението се трансформира от средна към лека телесна увреда и Районен и Окръжен съд не интерактват ли помежду си, не дискутират ли, не си ли казват - ние така, защото онака?!?

# 410
  • Враца
Магдена, масово хората бъркат мярката за неотклонние със същинското дело. И това е тежък случай, породил голям обществен гняв, емоциите очевидно надделяват.

Мили момичета,  в момента делото е на досъдебна фаза. Събират се доказателства. Изготвят се експертизи. Съдът в момента не може да изисква допълнителни или повторни експертизи, прокуратурата е двигател на делото на този етап.
Експертизите стават бавно. Има малко специалисти, плюс това и сезонът е отпускарски.
Сигурно ще ви се стори странно и неприятно това, което казвам, но е така.
В "От местопрестъплението" всичко става бързо. Тук не става, и не заради друго- просто не е телевизионно шоу.

Относно съдията и мярката за неотклонение - каквото казва законът- тя го е приложила. Недоумявам защо има отправяне на клетви към нея и т.н., но вие си знаете.
Аз лично не мисля дали си давате сметка колко много усилия, труд, учене и безсънни нощи, изтощителни дни коства нашата професия. Как някои случаи ни влизат под кожата и не ни дават мира и ни изцеждат. Защо сте убедени, че съдията също не се раздира от чувство на вина, че е трябвало да приложи закона по този начин?

Аз смятам, че трябват законови промени и прецизиране на текстове, касаещи телесните повреди, но това е много бавен процес, а освен това за конкретния случай няма да бъде приложимо, дори да се приеме утре.

Съдът си върши работата, прокуратурата също. Заради някои "гнили ябълки", които резилят професията, мнението на обществото е за корумпирани и недостойни хора в тези професии, но не е така, не е така....

# 411
  • sofia
И защо обвинението се трансформира от средна към лека телесна увреда и Районен и Окръжен съд не интерактват ли помежду си, не дискутират ли, не си ли казват - ние така, защото онака?!?
Не, само с документите работят.
Аз за едно нищо и никакво гражданско дело на такива безумия се нагледах, че само си виках "дано не  ми се случи за нещо сериозно да минавам по тоя път"

# 412
Обяснете ми, как днес има назначена ноеа експертиза? Нали не  можело?

Магдена, излагаш се. Никой не кълне.

# 413
Не случайно в англосаксонската система основният източник на правото е прецедентът.
Масово се възмущават и адвокатите във фейсбук. Дори да са повърхностни раните от медицинска гледна точка, не може да не се отчита техния брой, вид, особената жестокост, интензитета на болката , дълготрайните последици върху психиката. Юристите знаят, че съдията формира решенията си въз основа на закона, доказателствата и ВЪТРЕШНОТО СИ УбЕЖДЕНИЕ. Не знам как при такава експертиза и снимки, дори формално нараняванията да попадат под нефелната дефиниция на закона , ще се формира вътрешно убеждение за ниска степен на обществена опасност. Едва ли всеки ден  гледат такива случаи съдиите.

# 414
Тук пише /но малко не вярвам/, че обвинението отново е трансформирано в средна телесна повреда.
Цитат
Това даде тласък на старозагорската прокуратура и още днес отново промени квалификацията на деянието. Сега то отново е за нанасянето на средна телесна повреда. Как и защо - не става ясно.
Линк: https://fakti.bg/bulgaria/803334-nama-darjava-zaplashvat-blizki- … ili-se-da-govorat

# 415
  • София
Към кофтия закон. Към него трябва да се насочи гневът.

# 416
  • Където морето целува небето...
Аз като лаик да попитам, но това, че е в пробация за същото престъпление не следва ли да утежни малко положението? Или щом е лека телесна повреда може да се повтаря многократно, докато не стане тежка? Толкова ли лесно се пуска някой в пробация, защото леко е накълцал дете?

# 417
  • Пловдив
Съдът си върши работата, прокуратурата също. Заради някои "гнили ябълки", които резилят професията, мнението на обществото е за корумпирани и недостойни хора в тези професии, но не е така, не е така....

Трън в очите ти сериозно ли го мислиш това, което си написала?
Аз, защото, чета и си викам, Абе не бе! Не съм аз лудата!!!
Не мога да повярвам, че някой казва, че в този случай и не само, съд и прокуратура си вършат работата.
Ми не, не си я вършат.
От последните месеци, та и години сме се нагледали, та не споделям мнението ти.
Иди обясни на майката на това момиче, че работата на съдията и прокурора е свършена.

# 418
  • София
Аниш, благодаря.
Не знам дали е възможно и ако е възможно, как и защо…

Някой ще има много да обяснява.

# 419
Е, нарече ги веднъж, после започна с “онези градинските”, “онези”. Не става въпрос за хор. Ако законът е калпав и нищо не зависи от съдилища и съдии, ми да ги разпуснем, бе. И всеки да грабне сопата и да раздава правосъдие, както май и трябва? От това са възмутени хората! От това! Аз за съдийката не взех отношение, докато не излезе информация, че днес е издадена заповед за задържане. Днес законът не е калпав, така ли? Ще видим. Всичко ще излезе наяве.

Общи условия

Активация на акаунт